Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbon Jonas Lundbergs jobb är att vaska fram de bästa affärsidéerna – för ett fåtal öppnas plånboken

Från 2021
Jonas Lundberg
Bildtext Jonas Lundberg är Ingåbon som började med att bygga upp ett eget företag tillsammans med vänner. I dag är det honom som hugade företagare söker upp för att få råd och finansiering.
Bild: Maria Wasström / Yle

Har du en riktigt bra affärsidé men inga pengar att förverkliga den? Då kanske du ska vända dig till Ingåbon Jonas Lundberg.

Jonas Lundberg jobbar med att hitta de bästa uppstartsföretagen, hjälpa dem att polera sina idéer och para ihop dem med lämpliga finansiärer - eller eventuellt själv öppna plånboken om idén verkar tillräckligt lovande.

– Finlands ekonomi behöver nya livskraftiga uppstartsföretag och jag vill gärna vara med om att hjälpa dem på traven, säger Jonas Lundberg.

Han lämnade i våras sitt direktörsjobb på datasäkerhetsföretaget F-Secure och hoppade över till ett nygrundat bolag med namnet Liquido Ventures, baserat i Jyväskylä. Som medgrundare, medarbetare och delägare är Lundberg en del av ett team som jobbar med finansiering av uppstartsföretag.

Ordförklaringar

Uppstartsföretag, startup: nystartat företag som befinner sig i en första utvecklingsfas och söker sin marknad. Ofta innebär företagsidén ett visst mått av nytänk och innovation, vanligen inom teknologibranschen. Uppstartsföretagen siktar vanligen på snabb internationell tillväxt.

Affärsängel, business angel: privatperson som satsar pengar och kunskap på nystartade företag. I gengäld får affärsängeln andelar i företaget och tar ofta plats i företagets styrelse där han eller hon kan påverka företagets utveckling.

Hundratals hugade företagare hör årligen av sig till Lundberg och hans kolleger. De hoppas på goda råd och helst också finansiering, men att bli utvald är inte så lätt.

– Tyvärr måste vi på grund av tidsbrist säga nej till största delen av företagen.

Lundberg berättar att han och hans kolleger väljer ut några tiotal företag som de försöker hjälpa på olika sätt, till exempel genom rådgivning och konsultering. Bland dem väljer de ytterligare ett fåtal som de också går in för att hjälpa finansiellt. Oftast handlar det om att para ihop dem med en lämplig investerare eller affärsängel. I vissa fall kan de själva också skjuta till pengar.

Finansieringsbehovet brukar röra sig från 500 000 euro upp till en miljon.

Liquido är inte formellt kopplat till finansiärerna men omger sig av ett löst nätverk av hundratals investerare med olika profiler som sedan kan paras ihop med lämpligt uppstartsföretag.

Goda råd byts mot ägarskap

Lundberg och hans kolleger satsar av sin tid, sin kunskap och erfarenhet och sitt nätverk. I utbyte får de ägarandelar i företaget, ibland också en plats i företagets styrelse eller konsultgrupp. Går det bra för företaget, som kanske senare blir uppköpt, betalar sig investeringen tillbaka med råge.

– Vi stiger in i alla företag som vi hjälper och litar på att vi är så bra på att välja ut de bästa företagen så att vi i det långa loppet får vår belöning via ägarskapet också, säger Lundberg.

Idén är viktig men inte allt

I ett uppstartsföretag är idén avgörande men det finns också andra faktorer som ska stämma för att ge grönt ljus.

– Företagaren måste ha gjort sin hemläxa och ha en trovärdig uppfattning om marknaden och hur konkurrensen ser ut - för det finns konkurrens i alla branscher, säger Lundberg och tillägger att nästan allt är påhittat redan.

Det gäller alltså i stället att göra saker på rätt sätt.

– I Finland är det tyvärr ofta så att den tekniska kompetensen och lösningarna är jättebra men själva kommersialiseringen är den svårare delen, säger Lundberg.

Jonas Lundberg
Bildtext Vid sidan av jobbet har Jonas Lundberg redan i några år investerat i uppstartsföretag. I dag gör han det också å jobbets vägnar.
Bild: Maria Wasström / Yle

Han lyfter också fram vikten av att ha ett kunnigt team som ger en övertygande bild av planerna. Också matteläxan ska vara gjord. De matematiska beräkningarna bör vara trovärdiga.

– Jag lyssnar jättegärna på alla som tycker att de har en god idé, också sådana som är osäkra på sin idé, säger Lundberg och tipsar också om andra rådgivningsinstanser.

I Västnyland finns företagsrådgivningen Novago men också Business Finland, banker och diverse inkubationsföretag ger gärna råd till företagare i startgropen.

Var inte rädd att misslyckas

Lundberg tycker att det numera finns en stark framåtanda bland uppstartsföretagare i Finland. Han tycker sig också märka att det finns ett större mod än tidigare bland finländska företagare. Både som företagare och som investerare ska man vara orädd för att misslyckas.

– Man måste ju lära sig av misslyckanden också, säger Lundberg som utan omsvep medger att det hänt att också hans investeringar gått åt pipan.

– Största chansen att få avkastning på en startupinvestering har man då man också i praktiken kan bidra till företagets utveckling med sin egen expertis eller genom att använda sitt nätverk för att binda samman människor.

Byggde upp och sålde

Lundbergs egen historia handlar också om att bygga upp företag. År 2006 var han med om att grunda datasäkerhetsbolaget nSense. År 2015 såldes nSense till datasäkerhetsjätten F-Secure för 18 miljoner euro.

Han fick mersmak och började investera i uppstartsföretag också vid sidan av jobbet och har det alltså i dag som sitt heltidsjobb.

Han tycker själv att det är något särskilt om man lyckas göra en vinst på just ett uppstartsbolag.

– Det känns som om man lämnat ett fotspår. Det är betydelsefullt inte bara för en själv utan också för företagaren och hela samhället också, motiverar Lundberg.