Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stadscyklar förstördes i Karis - Raseborgs stad: “Ovanligt oroligt vid resecentret i år”

Från 2021
Uppdaterad 17.05.2021 20:03.
Flera orange stadscyklar på rad som folk kan hyra.
Bildtext Så här ser stadscyklarna ut som Raseborgs stad har skaffat.
Bild: Marica Hildén / Yle

En del av de nya stadscyklarna har blivit förstörda i Karis. I förra veckan kastades de ner i resecentrets tunnel som leder till järnvägsstationen. Raseborgs stad kollar nu övervakningsfilmer för att hitta dem som skadat cyklarna.

Raseborg placerade ut stadscyklar på olika ställen i staden den 6 maj. Den som vill cykla med dem kan hyra en cykel via en applikation. 

I Karis har stadscyklarna inte fått vara i fred, utan de kastades in i tunneln som finns mellan resecentret och järnvägsstationen. Det hände i onsdags eller torsdags i förra veckan. 

Ofoget upptäcktes på torsdagen under den dagliga koll som en entreprenör gör för stadens del. 

Går genom bildmaterial

Piia Nordström, chef för samhällsteknik i Raseborg, berättar att man nu går genom bildmaterialet från övervakningskamerorna. På det sättet får staden veta exakt när ofoget skedde och vem som gjort det. 

– En del cyklar har nu tomma däck och en del har fått skråmor. Företaget som levererar cyklarna ska komma och titta på skadorna i morgon, säger Piia Nordström. 

Resecentret i Karis invigdes i december 2019. Det första året var lugnt, säger Nordström, men i år har det varit ovanligt oroligt vid resecentret.

Fem brottsanmälningar

Raseborgs stad har gjort fem brottsanmälningar sedan årets början. Det handlar om allt från graffiti, till sönderslagna lampor och en glasvägg i tunneln som krossats. Staden kommer även att brottsanmäla skadegörelserna på stadscyklarna. 

Piia Nordström är övertygad om att det kommer fram vem som förstört cyklarna. Även de som ställt till med ofog tidigare har blivit fast tack vare kameraövervakningen.  

– Det syns på bilderna att det är frågan om allt från unga till äldre personer som utfört ofoget under vårens lopp, men i synnerhet handlar det om barn i skolåldern.

Kontaktar föräldrarna

Piia Nordström säger att staden inte ökar övervakningen på resecentret eftersom kameraövervakningen är så bra. Däremot planerar hon att kontakta föräldrar till skolbarn i Karis. 

– Jag tänker kontakta skolorna och be dem att skicka ett meddelande via Wilma där jag uppmanar föräldrar att prata om det här med sina barn. Det skickas en stor faktura hem till dem som haft sönder något.

 

 

Diskussion om artikeln