Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Drygt tusen parkeringsplatser finns i Borgå centrum – är de för få eller är det så att bristen på parkeringsplatser är en myt?

Från 2021
Uppdaterad 25.05.2021 16:16.
Drygt tusen parkeringsplatser finns i Borgå centrum - är de för få eller är det så att bristen på parkeringsplatser är en myt? - Spela upp på Arenan

Flera myter florerar i den östnyländska kommunalpolitiken. I den här artikeln spräcker vi hål på myten om att det finns för få parkeringsplatser i Borgå.

Det finns för få parkeringsplatser i Borgå – eller finns det? Faktum är att det är en myt.

Enligt Borgå stads trafikingenjör, Hanna Linna-Varis, finns det nämligen vanligtvis gott om lediga parkeringsplatser i staden.

Drygt tusen platser finns det i centrum och den största delen av dem är i stadens ägo.

En del av platserna är gratis, en del tidsbegränsade och en del avgiftsbelagda.

– Platser som inte är tidsbegränsade finns till exempel ett par kvarter från torget, säger Linna-Varis.

De enda parkeringsområdena som egentligen brukar vara rätt så fulla är på Krämaretorget och Salutorget.

– Myten om att Borgå har för få parkeringsplatser kan möjligtvis bero på att det inte finns något enskilt stort parkeringsområde i centrum. Platserna är i stället föredelade på ett mera utspritt område.

Har du åsikter om parkeringsplatssituationen? Kommentera gärna och lyssna på vår radiodebatt!

Trots att det dåliga parkeringsplatsläget är en myt tål ämnet ändå att diskuteras. Tycker du att parkeringsplatserna borde vara gratis eller avgiftsbelagda? Och finns de på rätt ställen? Kommentera gärna nedan!

Morgonen den 18 maj sände Yle Östnyland också en radiodebatt på temat.

"Citymarket får gärna rivas" - hör tre kommunalvalskandidater diskutera centrumutveckling och parkering i Borgå - Spela upp på Arenan

Den här artikeln är den första i en serie av tre. Vi kommer också att presentera myter i Sibbo och Lovisa.

Var med och faktagranska kampanjen

Har du lagt märke till påståenden och uttalanden som verkar konstiga, till exempel på Instagram, i valdebatter i tv, eller i intervjuer i lokaltidningen? Du kan föreslå sådant du vill att vi faktagranskar per e-post till adressen faktantarkistus@yle.fi, eller via det här formuläret.

Vi tar emot påståenden ända fram till valveckan. Vi delar e-postlåda för projektet med finska Yle, men du kan skriva på svenska.

Påståendena kan handla om såväl kommunala tvistefrågor som sådant som berör hela landet. Granskningen utförs av flera olika redaktioner på Yle, också lokalredaktionerna.

Vi granskar endast sådana uttalanden som innehåller fakta. Vi granskar inte politikers åsikter eller spekulationer om framtiden.