Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Idrottsföreningar: "Varför får man gå på krog men inte träna fler unga utomhus?" – Raseborgs stad medger att restriktionerna inte är perfekta

Från 2021
Uppdaterad 18.05.2021 13:12.
sivurajaheitto
Bildtext Unga har blivit allt mer trötta på det rådande läget, säger Niklas Busk på Ekenäs IF.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Hela samhället har fått ta emot smällen av coronarestriktionerna, men det finns frågor kring hur rättvisa de olika restriktionerna är jämfört med varandra.

Under våren har ungas hobbyverksamhet börjat öppnas upp. I nuläget får unga födda 2002 och senare träna i tio grupper på tio personer, inom- och utomhus, fyra grupper samtidigt på en fullstor sportplan.

På Ekenäs centrumplan kan 40 unga träna samtidigt i fyra mindre grupper som håller distans, vilket idrottsföreningen IF Raseborg tycker är för lite.

Missnöje kring att man får gå på krog, men inte träna med hela sitt lag

Idrottsföreningar i Raseborg är förundrade över varför det är tillåtet att gå på krog, men inte att idrotta utomhus i mer än tiopersonersgrupper. 

fyra människor som diskuterar vid sidan om en sportplan.
Bildtext Beredskapsgruppen och två idrottsföreningar träffades för att ta ett snack om restriktionerna.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

– Vår största utmaning hittills har varit att det är maximalt fyra grupper på tio personer som får träna samtidigt på en fullstor idrottsplan, som är omkring 12 000 kvadratmeter stor. En krog är kanske 200 kvadratmeter och där får det vara 50 personer, säger Tommy Högström träningschef för IF Raseborg.

Det här betyder också att fotbollslag inte får träna tillsammans med hela laget. 

– När vi sätter ut de möjliga träningstiderna enligt restriktionerna i mindre grupper på veckans sju dagar, så betyder det att våra lag tränar in på natten, om alla ska träna. Det här har varit svårt att begripa, säger Niklas Busk som är verksamhetsledare för fotbollsföreningen Ekenäs IF. 

Chefsläkare Tove Wide håller med om att det är en relevant frågeställning, men att det handlar om hur man prioriterar. 

– Besluten om restriktioner på krog och inom idrott fattas på helt olika sätt. Man prioriterar människors levebröd. Det är viktigt att företagen inte går omkull, att familjer inte blir utan pengar, vilket en del ändå blir. Det finns många aspekter, säger Wide.

en medelålders kvinna med brund hår, glasögon och
Bildtext Tove Wide säger att det är hennes uppgift att skydda raseborgarna.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Hon säger också att det är viktigt att se på aspekten var smittrisken är störst, och förstår därför varför man kanske undrar kring restaurangernas och krogarnas corona åtgärder. 

– Jag förstår den här jämförelsen. Å andra sidan, om man varje gång börjar skilja på alla restriktioner inom alla olika områden, och varje gång börjar jämka så det blir åt det friare hållet, så då har vi inte några begränsningar alls. Men jag medger att begränsningarna inte är perfekta och att vi ständigt måste jobba med dem, säger Wide. 

Svårt att gå in på detaljnivå 

– Det är svårt att göra heltäckande instruktioner. Vi talar om fotboll, friidrott, dans, gymnastik, sedan kommer kulturinstitutet in med sång och blåsorkester, och så vidare. Att få skräddarsydda tolkningar för alla olika situationer är självklart utmanande, säger Wide.

IF Raseborg tycker att det inte vore så svårt att ordna coronasäker träning med lite mildare restriktioner.

– I och med att vi sysslar med ledd verksamhet kan vi lätt hålla tiopersonersgrupper avskilda på en fullstor idrottsplan. Vi skulle bra klara av att ha sex eller sju grupper samtidigt på en stor idrottsplan utan några som helst bekymmer, säger träningschef Tommy Högström. 

en medelåldersman i grått hår och svart träningsdräkt
Bildtext Tommy Högström vill gärna att hobbyverksamhet prioriteras ytterligare.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Också Ekenäs IF håller med om att restriktionerna kunde lättas upp lite grann.

– Att sätta igång en träning på mer individuell nivå och få den till stånd så att avstånden hålls, är inte svårt överhuvudtaget. Så klart börjar tränandet lida i det långa loppet då man inte kan ha en spelmässig verksamhet, säger Niklas Busk.

Men chefsläkare Tove Wide tycker inte det är läge att lätta på restriktionerna ytterligare.

– Vi ser också det som sker i mellersta Österbotten, där corona plötsligt blossat upp. Vi kan inte lägga oss till ro. Om det är varning för skogsbrand kan man inte använda eld, även om det inte har varit skogsbrand här på länge, säger hon. 

Wide säger att hon har ansvar för att begränsa spridningen och skydda befolkningen. Arbetet inom beredningsgruppen pågår ständigt. Den samlas många gånger i veckan för att diskutera restriktionerna och väga konsekvenserna. 

– Det är ett ständigt vägande. Hur försiktig ska man vara och när går det till överdrift? När gör det mer skada än nytta?, frågar Wide. 

– Man försöker hitta övergripande riktlinjer, men sedan när det kommer till detaljer som till exempel det här med barns och ungas idrott, som nu har öppnats och först för de unga, man vill prioritera de unga, så säger man att det ska göras på ett säkert sätt och övervakat, fortsätter Wide. 

Vad är konsekvenserna av att idrotten faller bort?

Från idrottsföreningarnas sida är man orolig över barns och ungas välmående. Niklas Busk från Ekenäs IF har märkt att de unga börjar bli trötta på läget. 

– Det leder till att den berömda drop-outen, att man slutar sin hobby. 

en medelåldersman i mörkt hår och skägg som har på sig en grön träningsdräkt med Ekenäs IF-logo.
Bildtext Niklas Busk känner en oro för unga som slutar sin hobby.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

– Jag ser inte det bara från fotbollens synvinkel, jag talar om den stora bilden. Idrotten har en viktig social aspekt också. Jag tror det är viktigt att barnen får umgås tillsammans. Hoppar de av från idrotten så är det genast en sak som fattas i livet, fortsätter Busk. 

Besluten om restriktioner är en lång process

På vilket sätt kommer beredskapsgruppen fram till de här olika restriktionerna? 

Tove Wide svarar:

– Det är jättemycket samarbete mellan kommunerna. Jag är varje vecka på två eller tre möten med representanter från alla nyländska kommuner och från HUS. Mycket av sakkunskapen kommer från infektionsläkare. 

Ett ständigt lyssnande, övervägande och grubblande, så beskriver Tove Wide processen: 

– Så då lyssnar vi på läget. Hur ser det ut här, hur ser det ut i andra länder? Hur har det gått då andra länder lättat på restriktioner eller gjort dem hårdare? Vad händer med virusvarianterna? Vad händer med vaccinationerna? Hur ser prognoserna ut, hur är läget om två veckor i värsta fall?

Skillnader mellan de olika restriktionerna i kommunerna är svåra att ge ett lätt svar till. 

– Och så diskuterar vi fram linjer och försöker långt hålla oss till gemensamma linjer. Men vi kan inte gå in på alla detaljer, det kommer ohjälpligt emot att kommuner måste ta egna beslut, fortsätter Wide. 

Mycket i processen handlar om förnuft och att sätta vissa övergripande gränser. Men detaljerna i restriktionerna kan man inte göra utan andra sektorchefer som är insatta i problematiken, försäkrar Wide. 

När öppnas junioridrotten upp ännu mer? 

Mycket är osäkert när det gäller corona. Tina Nordman som är bildningsdirektör i Raseborg, säger att man inte vet när de unga ska få träna som normalt igen. 

en medelålderskvinna med brunt axellångt hår, glasögon och en mörkblå tröjja.
Bildtext Tina Nordman sköter också om idrottsärenden i Raseborg.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

– Vi får ju följa med Regionförvaltningsverkets beslut om när det är tillåtet med idrott, det är vi bundna till. Men nu är det ändå junioridrotten som prioriteras och som har öppnats upp mer och mer. Men jag kan inte säga när vi kan göra större beslut. 

Artikeln baserar sig på en radiointervju av Bubi Asplund.

Varför får man gå på krog men inte träna utomhus med hela sitt fotbollslag? - Spela upp på Arenan