Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antisemitiskt hat i samband med propalestinska demonstrationer i Tyskland: "Angrepp på synagogor är ingen politisk åsiktsyttring utan ren och skär antisemitism"

Från 2021
En man i en vit kippa i en folksamling fotograferad bakifrån.
Bildtext Några dagar efter de våldsamma scenerna utanför synagogan i staden Gelsenkirchen i Tyskland arrangeras ett evenemang mot antisemitism och till stöd för judar.

I Tyskland är man oroad över den antisemitism som har följt i fotspåren av den pågående krisen i Mellanöstern. Under de senaste dagarna har det ordnats flera antiisraeliska demonstrationer och protesterna har också riktat sig direkt mot judar i Tyskland.

Fula scener framför synagogan i staden Gelsenkirchen. ”Skitjudar” skanderar en grupp demonstranter i ett filmklipp som har spridits på sociala medier.

I samband med de antiisraeliska demonstrationer som under de senaste dagarna har ordnats i Tyskland har det gång på gång kommit till antisemitiskt hat.

polisbil parkerad utanför synagoga i Berlin
Bildtext Fraenkelufer synagogan i Kreuzberg, Berlin var under uppsyn av polisen under veckoslutet.
Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER

Israeliska flaggor har bränts, stenar har kastats mot synagogor och glåporden har haglat tätt.

– Angrepp på synagogor, må det sen vara i form av stenkastning, är ingen politisk åsiktsyttring utan ren och skär antisemitism, säger Josef Schuster som leder det judiska centralrådet i Tyskland.

Också president Frank-Walter Steinmeier har tagit ställning till det som har hänt i samband med demonstrationerna runtom i landet.

– Vi ser nu också det antisemitiska hatet på våra gator. Det finns inget som rättfärdigar hot mot judar i Tyskland eller angrepp på synagogor i våra städer, säger president Steinmeier.

Polis följer med människor som samlats för Day of the Naqba
Bildtext Människor samlades i Köln för att uppmärksamma Nakbadagen i lördags.
Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

”Konflikten ska inte utkämpas i Tyskland”

Vid synagogor och judiska inrättningar har säkerheten redan skärpts och inrikesminister Horst Seehofer har lovat tilläggsresurser för att stärka skyddet.

I samband med en propalestinsk demonstration i Berlin kom det under veckoslutet till våldsamheter. Närmare hundra poliser skadades i sammandrabbningarna och tiotals demonstranter greps.

Den tyska förbundsdagens talman kristdemokraten Wolfgang Schäuble talar i en intervju i tidningen Bild om outhärdliga bilder och han kräver att rättsstaten nu visar hårdhet i frågan.

Enligt Schäuble finns det rum för kritik mot israelisk politik, men enligt honom kommer man inte att tolerera att Mellanösternkonflikten också utkämpas i Tyskland på bekostnad av de tyska judarna.

Man måste också göra det helt klart för muslimska invandrare att de har flyttat till ett land, där ett särskilt ansvar gentemot Israel hör till en del av identiteten, fortsätter Schäuble.