Soite hoppas få mer vaccin, men det hjälper inte genast påpekar läkare: "Det viktigaste nu är att undvika kontakter"
Ingen ljusning syns ännu i coronaläget i Mellersta Österbotten. På måndagen rapporterades om 23 nya fall och incidenstalet tog ett kliv uppåt från 130 igår till 160 idag. Nu hoppas man att landskapet ska tilldelas mer vaccin.
Normalt får vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten ta emot omkring 4 000 vaccindoser per vecka. I bästa fall kunde man få dubbelt upp, alltså 4 000 doser extra nästa vecka.
Institutet för hälsa och välfärd, THL, fattar beslut i frågan på fredag och Soites chefsöverläkare Pirjo Dabnell är hoppfull.
- Vi vet att då incidenstalet stiger över hundra så ska man kunna få extra vaccin. Vi tror och litar på att vi står i tur, säger Dabnell.
Dabnell påpekar samtidigt att det naturligtvis dröjer före en utökad vaccinering fungerar inom befolkningen och att det inte minskar på kraven att agera genast för att förhindra smittspridningen.
Den indiska virusvarianten har bekräftats ligga bakom en del av fallen i landskapet och det finns därför skäl att anta att det är just den här varianten som gör att coronaviruset nu sprider sig ovanligt effektivt och snabbt i regionen.
- Smittan sprider sig också med relativt lösa kontakter, den går vidare oerhört snabbt och det vore viktigt att alla människor nu skulle undvika sociala kontakter så långt det bara går, säger Dabnell.
Drunknar i arbete
Bland de 23 nya fall som rapporterades om på måndagen var fortsättningsvis den stora merparten ungdomar och än så länge är det bara ett fåtal som behövt uppsöka vård för sina symptom sedan smittspridningen tog fart i samband med första maj-firandet.
Men Pirjo Dabnell påpekar att man inom vårdsamkommunen nog känner av en oerhörd arbetsbörda, även om det inte är många patienter som behöver vård för covid-19.
Med tiotals nya smittade varje dag och drygt tusen personer i karantän finns inte en lugn minut för teamet som arbetar med att ringa runt till exponerade och drabbade.
- Och vi har inte bara smittspårningen. Det är också testningen, infektionsmottagningarna, vaccinationerna och så det normala dagliga vårdarbetet som ska fortgå. Det här är en stor utmaning för en liten samkommun, säger Dabnell.
Tack vare att att frivilliga från hela distriktet hört av sig och villigt bytt arbetsuppgifter så klarar man än så länge av arbetet.
- Men vi jobbar långa dagar och är ganska få, jag är orolig för hur folk orkar. Och smittan sprids just nu så snabbt att vi inte hinner med.
Normalt skulle man enligt Dabnell till exempel hålla daglig kontakt till dem som exponerats eller smittats, men det lyckas man inte med nu. Hon uppmanar därför exponerade att genast höra av sig om de får symptom, men att absolut inte träffa någon utanför det egna hushållet.
- Det viktigaste nu är att undvika kontakter.