Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

THL: Mer amfetamin än någonsin – ökningen störst i huvudstadsregionen

Uppdaterad 18.05.2021 11:54.
Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver.
Bildtext Användningen av amfetamin, kokain, ecstasy och metamfetamin är cirka tre gånger större än år 2012 då mätningarna började.

Drogen amfetamin är allt vanligare, enligt THL:s nya undersökningar av finskt avloppsvatten. Mest hittas i huvudstadsregionen, samtidigt som användningen av kokain har jämnats ut och ecstasy blivit mer ovanligt.

Amfetaminer används i hela landet, och ökningar i användningen har setts i till exempel huvudstadsregionen, Björneborg, Villmanstrand och Kotka. Fler fall av rattfylleri kopplade till användningen av narkotika återspeglar ökningen i samhället. 

– Det kan hända att ökningen har att göra med en större tillgänglighet eller med att personer mår dåligt. Det kan finnas många orsaker så det är svårt att veta vad som ligger bakom ökningen, säger Aino Kankaanpää, utvecklingschef på THL.

Forskningen bygger på undersökningar av avloppsvatten som motsvarar cirka 60 procent av den finländska befolkningen. Den senaste provtagningen gjordes från i år och togs i 27 städer i Finland och deras närområden. 

Också år 2019 och 2020 slogs rekord i användningen av amfetamin i Finland. 

Kokainanvändning har avtagit och ecstasy är mindre populärt

Medan amfetamin blivit vanligare, har användningen av kokain däremot jämnats ut och användningen av partydrogen ecstasy har minskat under coronarestriktionerna. 

Kokainanvändningen har ändå ökat sedan år 2012 och är mest koncentrerad i storstadsområden.

Att kokain och ecstasy blivit ovanligare kan vara kopplat till coronarestriktionerna och till att nattklubbar inte får ha öppet. 

– Det här kan ha påverkats av både förändringar i tillgången till droger, av begränsningar för sammankomster och av restriktionerna på nattlivet, säger Kankaanpää.

En mer ovanlig drog, alfa-PVP, används nästan enbart i huvudstadsområdet och användningen av metamfetamin är mycket låg i Finland.