Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Logomobron får sina tilläggsmiljoner men politiker efterlyser bot och bättring – rösterna föll 52 för och 11 emot

Från 2021
Uppdaterad 18.05.2021 08:39.
Logomobron i Åbo
Bildtext Arkivbild. Logomobron får sina pengar men stadens beslutsfattare vill se bot och bättring av Åbo stad.
Bild: Arash Matin / Yle

Kommunalvalet lade sin prägel på diskussionerna under måndagens stadsfullmäktigemöte i Åbo. Många ville säga sin åsikt om ekonomin. Stadens budget och Logomobrons budgetöverskridningar diskuterades i timmar och skapade tidvis en het debatt.

Kommunalvalsdebatt på fullmäktigemöte i Åbo

3:04

Åbos stadsfullmäktige möttes på måndagskvällen för sista gången den här våren och det gick inte att ta miste på att kommunalvalet står bakom hörnet.

Trots att politikerna redan hade deltagit i stadens seminarium om framtidens utmaningar som inleddes klockan 12 ville många göra ett inlägg under måndagens fullmäktigemöte.

Då stadens ekonomi kom till tals och en mycket oroväckande delårsrapport presenterades blev fullmäktigeledamöterna riktigt ivriga.

Staden gör ett större minus än beräknat

Stadens ekonomi ser ut att djupdyka och Åbo stad förväntas i år göra ett minusresultat på drygt 52 miljoner euro, vilket är nästan 28 miljoner euro mer än man hade beräknat.

En stor orsak till minusresultatet är den pågående coronakrisen, men också stadens organisation leder till större kostnader än i städer i samma storlek som Åbo.

Under den nästan två timmar långa ekonomidiskussionen bad politikerna om tiotals talturer.

Få konkreta åtgärder presenterades och de flesta ville enbart berätta om orsakerna till varför Åbo stads ekonomi blivit så dålig.

Pauli Kossila i sin båt.
Bildtext Arkivbild. Pauli Kossila hade mycket att kommentera under stadsfullmäktigemötet på måndagen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

En av de mest aktiva debattörerna under kvällen var Pauli Kossila som representerar Förnuftets röst i stadsfullmäktige.

- Jag är av den åsikt att Åbo stad nu måste se sig i spegeln och vi kan exempelvis inte gå vidare med spårvagnsprojektet då ekonomin ser ut som den gör, säger Kossila. Åbo stad har redan tidigare visat att projekten tenderar att svälla och skena iväg, vilket man exempelvis kan se då man tittar på Logomobron som ännu inte är klar men budgeten bara blir större och större.

Sannfinländaren Mikael Miikkola var inne på samma linje som Kossila och ansåg att stadens beslutsfattare dit Miikkola själv hör borde se sig själva i spegeln.

- Det finns många förklaringar till varför Åbo stad befinner sig i den knipa vi just nu befinner oss i, säger Miikkola. Men få av de förklaringar kan godkännas och då vi går vidare måste vi se över de storslagna planer politikerna har lagt fram under åren och inse att vi inte har de pengar som krävs ifall staden ska klara sig.

Mikael Miikkola
Bildtext Sannfinländarnas Mikael Miikkola vill se att stora projekt läggs på is för att ekonomin kan förbättras i staden.
Bild: Arash Matin / Yle

Under kvällens diskussion fick fullmäktigeordförande, de Grönas Elina Rantanen, flera gånger be ledamöterna att hålla sig till sanningen då beslutsfattarna höll sina inlägg som svävade ut i osanningar.

- På fullmäktigemötena i Åbo har vi åsiktsfrihet men jag ber er att ni håller er till sanningen och inte kommer med falska påståenden om stadens ekonomi och situation, säger Rantanen.

Logomobrons växande nota och förseningar irriterar

På måndagskvällens fullmäktigemöte irriterades politikerna över Logomobrons växande nota. Som Yle Åboland tidigare rapporterat måste Åbo öppna plånboken igen för att ro projektet i hamn.

Slutnotan ser nu ut att landa på 21,6 miljoner euro vilket betyder en budgetökning på två miljoner euro. I denna summa finns inräknat en halv miljon euro för eventuella risker.

- Jag skulle vara redo att dra projektets byggherrar inför rätta eller stadens jurister som gjort upp dessa dåliga kontrakt som lett till denna fars, säger Kossila. Jag anser att staden redan för länge sedan borde ha dragit sig ur projektet och anser att vi inte ska godkänna en budgetöverskridning.

Logomon kevyen liikenteen sillan rakennustöitä 20.1.2020.
Bildtext Logomobron har försenats i många repriser men ska snart stå klar.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Enligt Kossila bör det utredas hur staden kan kräva tillbaka de miljoner som plöjts ner i projektet.

Vänsterförbundets Riikka Oksanen ansåg att staden bör förkasta budgetöverskridningen och begrava hela projektet.

- Vi vill inte ansvara för alla dessa miljoner som Logomoprojektet kräver och ser inget annat alternativ än att staden drar sig ur projektet, säger Oksanen.

"Staden har inte lärt sig något av Logomoprojektet"

De Grönas Riina Lumme var överraskad över det hon hörde under mötet.

- Nu har jag hört många klagovisor om budgetöverskridningen och många som vill att staden ska dra sig ur projektet och att staden ska begrava Logomoprojektet, men få lösningar på problemet, säger Lumme. Staden kan inte bara lämna bron obyggd där den nu står, utan jag hoppas att vi i framtiden kan göra saker annorlunda och lära oss av de misstag som gjorts.

Turun ratapihan ylittävä silta
Bildtext Stadsfullmäktige beslöt att ge grönt ljus för projektet men hoppas att staden kan lära sig av sina misstag.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

Enligt Lumme finns det mycket som staden har lärt sig av Logomorprojektet. Staden har redan nu förbättrat mycket då det kommer till upphandlingen av framtida projekt.

Också vad gäller förhandlingarna kring nya storprojekt finns det saker som Åbo stad har lärt sig.

- Det finns inget som staden har lärt av det här fiaskot, säger Centerns Jarmo Laivoranta. Det enda staden nu gör annorlunda än innan Logomoprojektet är att fördubbla byggprojektens budgetar och dessutom reserverar 30 procent mer pengar för eventuella risker.

 Jarmo Laivoranta.
Bildtext Centerns Jarmo Laivoranta anser att Åbo stad inte lärt sig något av Logomobrons farsartade projekt.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Laivoranta är det förstås bra för de stora företag som staden anlitar men vad gäller användningen av skattepengar så betyder det naturligtvis att miljoner euro går till spillo.

- Jag har i flera repriser bett staden om interna utredningar kring vad man har lärt sig och hur man nu gör upphandlingarna annorlunda men svaren jag fått lämnar föga att önska, säger Laivoranta.

Vänsterförbundets Anna Mäkipää föreslog på mötet att fullmäktige remitterar ärendet kring Logomobrons budgetöverskridning till ny behandling för att samtidigt utreda hur staden ska lära sig av sina misstag.

Förslaget stöddes av partikamraten Jaakko Lindfors men röstades ner efter omröstning.

- Jag har inte hört många nya förslag i diskussionen men då staden i framtiden arrangerar arkitekttävlingar som den som genomfördes för Logomobron bör det i juryn som gör beslutet finnas en expert på byggnadsfrågor, säger Samlingspartiets Ulla-Maija Vierimaa. För att förhindra att vi sitter i en liknande situation som den vi nu befinner oss i.

Fullmäktige beslöt att godkänna Logomobrons budgetöverskridning efter omröstning. Rösterna föll 52 för ett godkännande och 11 mot ett godkännande samt fyra ledamöter röstade blankt.