Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanska trupper anlände till den marockanska gränsen efter att tusentals migranter simmade och vadade över till spanska Ceuta

Från 2021
Uppdaterad 19.05.2021 08:56.
Marockanska migranter möttes av beväpnade soldater i Ceuta - en del migranter vände om frivilligt - Spela upp på Arenan

Omkring 8 000 marockanska migranter, varav cirka 1 500 antas vara minderåriga, har tagit sig via havet från stränder i Marocko in i den närliggande spanska enklaven Ceuta på två dagar. Ungefär hälften av migranterna har redan skickats tillbaka till Marocko.

Spanien har också skickat trupper till Ceuta för att bevaka den marockanska gränsen och premiärminister Pedro Sanchez har avbrutit en arbetsresa till Paris för att kunna ta hand om krisen.

Migranterna tog sig till den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika genom att simma eller flyta på olika uppblåsbara prylar. En del hade tillgång till gummibåtar, men det var lågvatten och på en del platser gick det att bara vada över.

Först uppgav spanska myndigheter att det handlade om ungefär 2 700 migranter som tagit sig över till Ceuta på måndag. Senare skrev de upp antalet till minst 5 000 och det är ett rekordantal under en enda dag. Under tisdagen steg det totala antalet migranter till omkring 8 000.

De flesta av dem var unga män, men uppskattningsvis 1 500 av dem var alltså minderåriga och där fanns också många kvinnor.

Under perioden 1 januari till 15 maj anlände 475 migranter till Ceuta, enligt data från Spaniens inrikesministerium.

Till följd av det ökade antalet migranter som korsar gränsen skickar Spanien polisförstärkning och militärtrupper till området.

De flesta riskerar att skickas tillbaka

Att ta sig till det spanska territoriet Ceuta ses som en språngbräda för afrikanska migranter som drömmer om ett bättre liv på andra sidan Medelhavet, i Europa. De spanska enklaverna Ceuta och Melilla är de enda EU-områdena med landgräns mot den afrikanska kontinenten. Ofta har migranter klättrat över höga gränsstängsel där.

Men för många som lyckas ta sig över så resulterar det bara i en återresa hem, i enlighet med det som Marocko och Spanien kommit överens om.

Spanien beviljar inte marockaner asyl, men tillåter ensamma barn att lagligt stanna i landet, under uppsyn av myndigheter, skriver AP.

I slutet av april simmade ungefär 100 migranter till Ceuta, men de flesta skickades tillbaka till Marocko.

Spänt mellan Marocko och Spanien

Den nu aktuella strömmen av migranter över till Ceuta kommer samtidigt som det råder ett diplomatiskt ansträngt läge mellan Marocko och Spanien.

Det beror främst på att Brahim Ghali, ledaren för Västsaharas befrielserörelse Front Polisario, just nu vårdas på ett spanskt sjukhus.

Ghali vårdas för covid-19 och ska ha anlänt till Spanien under falsk identitet i mitten av april.

Enligt spanska medier gjorde marockanska myndigheter ingenting för att stoppa migranterna att ta sig över till Ceuta. En del bedömare tolkar alltså migrantströmmen som ett uttryck för marockansk irritation och för konflikten om Polisario-ledaren.

Polisario har sedan början av 1970-talet kämpat för Västsaharas självständighet från Marocko.

Tusentals marockanska migranter simmade och vadade över till spanska Ceuta - Spela upp på Arenan

Källor: AFP, AP, Reuters, SR

Artikeln uppdaterades 18.5.2021 klockan 16.02 med nya uppgifter om antalet migranter som kommit till Ceuta och skickats tillbaka till Marocko, och spanska trupper som anlänt till Ceuta. 19.5.2021 klockan 8.52 uppdaterades artikeln med nya siffror.