Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s president Joe Biden uttryckte sitt stöd för en vapenvila i telefonsamtal med Netanyahu - men ställde inga krav och striderna fortsätter

Från 2021
Uppdaterad 18.05.2021 14:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
Video: Stor förstörelse på Gazaremsan efter israeliska flygattacker - många civila har tvingats fly - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Biden har utsatts för press från flera partikamrater som vill se att presidenten tar en starkare roll i den pågående konflikten mellan Israel och Hamas. Han är ändå fortsatt försiktig och på måndag morgon fortsatte både de israeliska flygräderna och Hamas raketbeskjutning.

––

USA:s president Joe Biden uttryckte sitt stöd för en vapenvila i den upptrappade konflikten mellan Israel och Hamas i ett telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Enligt Vita husets pressmeddelande sa Biden också att han "uppmuntrar Israel att vidta alla åtgärder för att skydda oskyldiga civila". Biden ska också ha diskuterat USA:s samarbete med Egypten och andra allierade, men han krävde inte direkt ett slut på våldsamheterna.

Biden upprepade också att Israel har rätt att försvara sig mot raketattackerna.

Det var Bidens tredje samtal med Netanyahu sedan de senaste våldsamheterna bröt ut mellan Hamas och Israel.

Pressen från de egna ökar

Biden har utsatts för press från sitt eget parti, då flera demokrater i USA efterlyst en starkare profilering av presidenten i frågan.

I söndags publicerade 28 demokratiska senatorer ett gemensamt uttalande där man krävde ett omedelbart eldupphör "för att förhindra fler civila dödsfall och en ytterligare eskalering av konflikten."

Enligt amerikanska mediekällor har Bidenadministrationen hittills valt att bemöta frågan på ett mer diskret sätt.

– Vi bedömer att diskussioner bakom kulisserna tillsvidare är mer konstruktiva, sa Vita husets pressekreterare Jan Psaki till medierna i måndags.

Biden har starkt försvarat Israels rätt att försvara sig mot raketattacker från Hamas, som av USA klassificeras som en terrororganisation.

Den här bildserien visar anfallet mot mediebyggnaden, det så kallade Jala-tornet i Gaza City i lördags.
Bildtext Den här bildserien visar anfallet mot mediebyggnaden, det så kallade Jala-tornet i Gaza City i lördags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men Bidenadministrationen stödde inte Israels flygräd mot en byggnad i Gaza där internationella medier, som exempelvis nyhetsbyrån AP, hade sina redaktioner. Enligt nyhetsbyrån Reuters källa var attacken enligt Bidenadministrationen ett stort misstag, särskilt eftersom den vänt den offentliga opinionen mot Israel i USA.

USA fortsätter att blockera FN-resolutioner

FN:s säkerhetsråd väntas hålla ännu ett möte om den upptrappade konflikten i Mellanöstern senare under tisdagen.

Samtidigt rapporterar bland annat israeliska Haaretz att USA för tredje gången har blockerat ett utkast till en FN-uppmaning om ett omedelbart stopp på våldet.

I det senaste utkastet uttrycktes "stor oro för förlusten av civila liv" och uppmanades också till "respekt för internationell humanitär rätt, inklusive skydd av civila, speciellt barn". Där nämns också palestiniernas rätt att be i Al Aqsa-moskén i Jerusalem och oro för vräkningshotet mot palestinier i ett bostadsområde i östra Jerusalem.

Både USA och Israel anser att utkastet är partiskt. Där nämns inget om Hamas raketbeskjutning mot Israel, uppger Haaretz.

Minst 212 palestinier döda då striderna fortsätter

Tidigt på lördag morgon meddelade hälsomyndigheterna i Gaza att dödssiffran där hade stigit till minst 212. Av de palestinska dödsoffren på Gazaremsan uppges 61 ha varit barn och 36 kvinnor.

I Israel har raketbeskjutningen från Gaza krävt 10 israeliska dödsoffer, bland dem två barn.

Vid sjutiden på tisdag morgon uppgav Israels armé att åtminstone 90 raketer hade avfyrats mot Israel från Gaza under de senaste 12 timmarna. Ett tjugotal av dem landade inne på Gazaremsan. Det israeliska luftvärnsrobotsystemet Iron Dome är mycket effektivt och inte heller nattens raketregn tycks ha krävt några dödsoffer.

Rökpelare och lågor över Gaza City natten till tisdagen, då de israeliska flygräderna fortsatte
Bildtext Rökpelare och lågor över Gaza City natten till tisdagen, då de israeliska flygräderna fortsatte
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Samtidigt fortsatte de israeliska flygräderna mot Gazaremsan under natten och på tisdag morgon.

Israeliska armén uppgav att man fortsatt att bomba Hamas-mål som Hamas-befälhavarnas hem, tunnelnätverket under Gazaremsan och andra "militära mål".

Haaretz citerar en talesman för IDF (Israels försvarsmakt) som säger att mellan 125 och 130 befälhavare inom Hamas har dödats sedan de här striderna började i förra veckan. Enligt IDF kommer de här attackerna mot Hamas-mål att fortsätta åtminstone under de kommande 12 timmarna.

Källor: Reuters, AP, Haaretz, Al Jazeera