Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning: En överlägsen majoritet tänker ta coronavaccin – tre procent kryssar för rutan "absolut inte"

En kille vaccineras av en kvinna.
Bildtext Undersökningen har gjorts av Taloustutkimus i form av en internetpanel. Totalt 2 059 personer i åldern 18–79 svarade på undersökningen mellan 23.3–7.4.2021.

En stor majoritet av Finlands invånare är positivt inställda till coronavaccin, visar en undersökning som Näringslivets delegation EVA låtit göra.

Ungefär 80 procent av finländarna anser att fördelarna med coronavaccin överväger nackdelarna. Av de som svarade på frågorna litar 77 procent på att vaccinen är effektiva och säkra.

Men svarande ser också risker. Över hälften, 58 procent, anser att vaccin aldrig är hundra procent säkra. Ungefär 43 procent är oroliga för möjliga bieffekter, men majoriteten är inte oroade.

Enligt undersökningen kommer 78 procent låta sig vaccineras. Lite över hälften, 55 procent, svarade att de med säkerhet kommer att vaccinera sig. Ungefär 23 procent svarade att de troligtvis kommer att ta coronavaccin.

Tre procent av de som svarat tänker absolut inte vaccinera sig. Åtta procent kommer troligtvis inte att vaccinera sig.

76-vuotias Maire Löppönen sai Astra Zenecan rokotteen, jonka pisti sairaanhoitaja Nguelah Elisè.
Bildtext Enligt Institutet för hälsa och välfärd har ungefär 38 procent av Finlands invånare fått den första dosen coronavaccin. Ungefär fem procent har fått bägge doser.

Ju äldre man är, desto större sannolikhet att man är positivt inställd till coronavaccin

De som är äldre än 65 år är mest positivt inställda till vaccin – 98 procent av dem har redan fått vaccin eller tänker vaccinera sig.

Det här kan enligt undersökningen bero på att coronaviruset utgör en större risk för dem än för de yngre. Äldre personer har också levt under en tid då man började vaccinera sig mot farliga sjukdomar, som polio.

Enligt partitillhörighet hör Sannfinländarna och Kristdemokraternas understödjare till de mest kritiska. Ungefär 67 procent respektive 77 procent tänker låta sig vaccineras.

Inställningen till vaccin i Finland ser likadan ut som i de andra nordiska länderna.

Källor: STT, Näringslivets delegation