Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rekommendationerna skärps i Mellersta Österbotten – max sex personer inomhus

Från 2021
Uppdaterad 18.05.2021 13:06.
Suojavarusteisiin pukeutunut henkilö tekee koronatestiä autossa istuvalle henkilölle.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Max sex personer inomhus och tio utomhus, den rekommendationen ger nu coronagruppen i Mellersta Österbotten efter att coronaläget fortsatt att försämras. Offentliga utrymmen som simhallar och bibliotek stängs också.

Coronaviruset fortsätter att spridas i Mellersta Österbotten. Incidensen är 160 nya fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, strax under tre procent av alla coronatest är positiva. Det är främst bland barn och unga som viruset sprids – de står för cirka två tredjedelar av de nya fallen.

Mellersta Österbotten befinner sig sedan söndagen i fasen för samhällsspridning, den tredje och högsta fasen av coronaepidemin.

På grund av läget beslöt den regionala coronagruppen på tisdag förmiddag att skärpa sina rekommendationer för vårdsamkommunen Soites område.
– Förvånansvärt många bland unga som fått smittan, det är också därför som vi har gått ut med de här rekommendationerna, säger chefsöverläkare Pirjo Dabnell.

Simhallar och bibliotek stängs

Nu rekommenderar de att max sex personer får samlas inomhus och max tio personer utomhus. Även utomhus ska man komma ihåg att hålla avstånd.

Simhallar, bad och allmänna bastur ska stängas. Det samma gäller ungdomsgårdar, bibliotek och kommunala gym och liknande.
– Det har gjorts på många håll inom Soite redan, men nu önskar vi att alla gör det samma, säger Dabnell.

Museer och teatrar kan ännu hålla öppet så länge de följer regionförvaltningsverkets restriktioner.

De nya rekommendationerna är i kraft från 18 maj till 1 juni.

Coronagruppen hoppas att virusläget då har lugnat ner sig så att de kan lätta på rekommendationerna innan vårens examensfester. I måndags gick alla skolor på andra stadiet över till distansundervisning och årskurs 7-9 gjorde det samma på tisdagen.
– Det som är det viktigaste nu är att folk håller sig till rekommendationerna.

Artikeln uppdaterad 18.5.2021 klockan 13:05 med citat av chefsöverläkaren Pirjo Dabnell.

Diskussion om artikeln