Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Minister Saarikko: Evenemangen bör kunna öppna igen – "valfläsk" lyder kommentarer på sociala medier

Från 2021
Uppdaterad 18.05.2021 11:42.
Annika Saarikko i Aamu-tv den 30.4.2021
Bildtext Saarikko skriver att hon som ansvarig minister har strävat efter att evenemangsbranschen ska kunna öppna upp i Finland inom ramen för de gränser som epidemiläget kräver.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Kulturminister Annika Saarikko (C) skriver i ett inlägg på Facebook att evenemangen bör kunna öppnas upp när resten av samhället gör det.

Många har under de senaste dagarna kontaktat Saarikko om att samhället inte öppnar upp på ett rättvist sätt. I måndags ordnades också en olaglig föreställning utanför regionförvaltningsverket i Helsingfors som en protest mot detta.

– Jag måste säga att jag håller helt med dem som gett responsen. Finland är nu i ett läge där man kan besöka ett zoo för att se på lejon och dricka kaffe på en terrass medan man inte kan se på en musikers föreställning eller en fotbollsmatch ens med munskydd och genom att hålla distans, skriver Saarikko på sin Facebooksida.

Saarikko skriver att hon som ansvarig minister har strävat efter att evenemangsbranschen ska kunna öppna upp i Finland inom ramen för de gränser som epidemiläget kräver.

“Regeringen bör utreda läget”

En arbetsgrupp som tillsattes av Undervisnings- och kulturministeriet presenterade i december principer för hur evenemangen i framtiden ska kunna ordnas på ett tryggt sätt när samhället väl öppnar upp igen. Regeringens exitplan som presenterades i samband med rambudgeten bygger delvis på dessa principer. Bägge har kritiserats för att vara otillräckliga och komma för sent.

– Läget är för tillfälligt rörigt för dem som jobbar med kultur och idrott och inom evenemangsbranschen. Jag vill att situationen utreds grundligt inom regeringen. Branschens nöd måste tas på allvar.

– Epidemiläget är känsligt och det kan alltid överraska. Man måste ändå kunna ge någon form av riktgivande utsikter för dem som verkar inom evenemangsbranschen och öppna evenemangen gradvis samtidigt som också annan verksamhet i samhället öppnas.

Saarikko påpekar att det är frågan om en näringsgren som kräver långsiktig planering och risktagande samt att yrkeskunskapen upprätthålls.

– Evenemangsbranschen har förtjänat både sina tidigare stödpaket och dem som nu delas ut. Situationen löser sig ändå inte genom fler stödpaket utan med att publiken får återvända, skriver Saarikko.

Valfläsk, lyder kommentarer på sociala medier

På sociala medier har många redan kommentera Saarikkos utspel som valfläsk inför kommunalvalet, bland annat under hennes inlägg på Facebook och Twitter.

För tillfället är det regionförvaltningsverken som beslutar om restriktionerna. Saarikko är ansvarig minister för kultur och idrott, men det är hela regeringen som ansvarar över besluten kring exitplanen och restriktionerna, som i synnerhet Socialdemokraterna haft en tuff linje med.

Svenska Yle har upprepade gånger försökt boka en intervju med Saarikko, utan resultat. I en intervju för Svenska Yle i augusti sade
hon däremot att budgetförhandlingarna lär bli tuffa, men att hon "har tilltro till att också andra inom regeringen förstår att värdesätta kultur, idrott och vetenskap, och ser dem som mått på civilisationen".

– Inom de här sektorerna finns mycket som hjälper oss att återhämta oss under coronakrisen, vid sidan av ekonomin och sysselsättningen. Kulturen bidrar också med arbetsplatser för många och är en del av vår exportindustri, sade minister Saarikko då.

Regeringen har förbundit sig vid att kompensera Veikkausbortfallet på 330 miljoner euro, men resultatet efter ramförhandlingarna är ändå att man planerar skära ned med 17,5 miljoner euro i kulturens budget under nästa år, och upp till 23 miljoner år 2023. Efter det finns inga beslut ännu om hur kulturens finansiering ska skötas.

På andra språk