Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Läget fortfarande osäkert inför vårens examensfester – nästa vecka kommer nya rekommendationer: "Bäst att inte bjuda gäster från andra delar av landet"

Från 2021
En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset.
Bildtext Tyvärr är coronasmittspridningen i grannlandskapet Mellersta Österbotten just nu så allvarlig att Heikki Kaukoranta hoppas att man i Österbotten inte bjuder gäster därifrån till sina privata examensfester.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Trots att coronaläget ser fint ut i Österbotten finns det skäl att vara försiktig när man planerar vårens examensfester. Särskilt den eskalerade smittspridningen i Mellersta Österbotten oroar coronasamordningsgruppen i Österbotten, som därför beslöt vänta med nya rekommendationer tills nästa vecka.

För närvarande är den gällande rekommendationen från Österbottens coronasamordningsgrupp att man inte ska ordna privata tillställningar för över 20 personer.

Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa stad och ledamot i coronasamordningsgruppen, berättar att man på tisdagens möte beslöt att låta den rekommendationen stå kvar.

- Vi bevakar helt enkelt situationen fortfarande och informationen från Mellersta Österbotten är ju alarmerande. I och med att det handlar om den indiska virusvarianten där så känns situationen inte särskilt lovande. Vi vill se om de får läget under kontroll, säger Kaukoranta.

Gruppen kom därför överens om att ta upp frågan på nytt på nästa veckas möte, den 25 maj. Men Kaukoranta vågar inte komma med några löften om att man kommer att kunna höja gränsen för hur många som maximalt rekommenderas träffas på privata fester.

Den som planerar en examensfest måste därför avvakta lite.

- Tyvärr är det på det viset, ja. Och samtidigt vill vi påpeka att det i vilket fall som helst är bäst att inte bjuda gäster från andra delar av landet, där läget är sämre. Helst bara gäster som bor här i Österbotten.

Studentrosor.
Bild: Yle/Jenny Blomqvist

Ingen publik i skolans festsal

En rekommendation som coronasamordningsgruppen kommit med redan tidigare och som man håller fast vid är att läroinrättningarna i regionen ska arrangera sina vårfester utan publik.

Man vill alltså att endast skolornas anställda och de studerande fyller festsalarna.

Vid Vasa gymnasium planerar rektor Anne Levonen just nu för en sådan fest.

- Vi planerar en fest bara för studenter och lärare, säger Levonen.

Festen ska, som traditionen bjuder, äga rum i festsalen i Vasa stadshus. Där firar såväl Vasa svenska aftonläroverk som Vasa gymnasium i två efter varandra följande dimissioner.

- Vi kommer att placera stolarna lite längre ifrån varandra och eventuellt så att studenterna har ansiktsmask då de tågar in. Men sedan blir det nog traditionsenligt med tal och musik och utan ansiktsmasker.

Anne Levonen, rektor på Vasa gymnasium.
Bildtext Anne Levonen, rektor för Vasa gymnasium, glädjer sig åt att kunna planera en studentdimission där åtminstone studerande och lärare får närvara.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Dimissionen kommer att filmas och strömmas så att föräldrar, syskon och andra anhöriga kan ta del av den även om de inte får närvara som publik i festsalen.

- Det är ännu lite oklart om det blir jag som placerar studentmössorna på studenternas huvud eller om de gör det själva. Några frågetecken finns det alltså ännu kvar, men med vissa ändringar och med lite ökade avstånd så ska det bli tryggt för alla.

För tillfället är coronasituationen i Österbotten lugn. Incidenstalet ligger på 12 nya fall per 100 000 invånare på 14 dygn.

De låga siffrorna glädjer både Heikki Kaukoranta och Anne Levonen.

- Också i Vasa stad är incidenstalet lågt, det ligger på 17. Vi hoppas att lugnet håller i sig, säger Kaukoranta.

- För tillfället känns det bra och vi är så glada över att vi faktiskt kan ha vår fest i stadshusets vackra sal. Jag tror att studenterna är väldigt glada över att få vara på plats fysiskt och bli dimitterade och vara tillsammans. Förstås är det lite tråkigt att inte få fylla salen med familjemedlemmar, men jag är ganska övertygad om att våra studenter har sett det som en naturlig lösning. Och sen har de dimissionen filmad som ett minne för livet som man kan plocka fram när som helst.

Diskussion om artikeln