Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Båttrafik är sommarens grej i Ingå - båtturer ordnas mellan kyrkbyn och Barösund

Från 2021
Nya bryggor har installerats i Barösund
Bildtext I sommar ordnas båttrafik mellan Ingå kyrkby och Barösund.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ingå kommun satsar på kollektivtrafik och båttrafik den här sommaren. Från den 7 juni ordnas båtturer mellan småbåtshamnen i Ingå kyrkby till Barösund.

Båtturerna startar från Ingå klockan 9.00 och 15.15 på lördagar och klockan 12.00 och 15.15 på söndagar. 

På lördagar går två returer från Barösund till Ingå: klockan 13.15 och 16.15. På söndagar går bara en retur klockan 16.15, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

“Tanken är att man ska hinna se sig om i Ingå en stund innan man tar båten vidare”, säger Juha Heikkinen som planerat tidtabellerna.

"Sträck på benen i Ingå"

Ingå kommun hoppas till exempel att folk tar bussen från Mattby klockan 7.45, då är man i Ingå klockan 8.35 och har då 25 minuter på sig att sträcka på benen tills båten avgår.    

Resan mellan Ingå och Barösund kan variera i tid eftersom det finns möjlighet att stiga av längs rutten. Restiden beräknas vara mellan 35 och 60 minuter.

Marknadsför kollektivtrafiken

Ingå kommun satsar ordentligt på att marknadsföra kollektivtrafiken den här sommaren. På kommunens webbplats kan du läsa mera om hur det till exempel är möjligt att inleda en resa med kollektivtrafik från Ingå till Åland eller Sverige, och om ny trafik mellan Mattby i Esbo och Ingå.

Sommarens förbindelser kan även kombineras med tågtrafiken från Helsingfors-Vanda flygplats, skriver kommunen på webbplatsen.

De nya tidtabellerna träder i kraft den 7 juni och gäller till den 10 augusti.