Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tomtmarknaden i Sjundeå går het – nybyggare: ”Vi var tvungna att välja en annan tomt än den vi först tittat på, det var någon annan som hann före”

Från 2021
En vit skylt där det står att tomten är till salu.
Bildtext Omkring 20 tomter har redan blivit reserverade och sålda.
Bild: Ellen Forsström / YLE

Osålda tomter har länge varit en börda för Sjundeå kommun, men nu vänder vindarna. I år har kommunen reserverat och sålt omkring 20 tomter.

Föregående år har tomthandeln till och med varit så pass tyst att kommunen varit tvungen att komma på alternativa sätt att få sin mark såld, till exempel genom rabatterat pris eller uthyrning. 

Men snart är kommunens svåra år ett minne blott. Från Esbo och Helsingfors strömmar det nybyggare i hopp om att komma närmare naturen och hitta ett lugn. Och det finns det gott om i Sjundeå. 

Distansarbete öppnar nya dörrar

Coronapandemin har haft ett finger med i spelet. Många har varit tvungna att arbeta på distans, vilket har öppnat ögonen för en ny sorts livsstil. 

– Det som är den största orsaken till flytten är att man inte hela tiden behöver åka till kontoret, man kan jobba hemifrån och ha tillräckligt med plats så att man inte blir galen, säger Jarno Niemelä som just nu bygger sitt nya hus i Sjundeå. 

En medelåldersman i hatt och solglasögon som står vid en tom tomt.
Bildtext Just nu bygger Jarno Niemeläs familj ett hus i Sjundeå som de hoppas kunna flytta in i på hösten.
Bild: Ellen Forsström / YLE

Avståndet till arbetsplatsen är en sak som folk nog funderar kring, men tror att de kommer klara av den.

– Just nu har vi så pass kort väg till jobbet så vi har nog funderat på hur vi kommer att fixa pendlandet. Tågförbindelserna spelade en betydande roll i valet av orten. Trots att det inte avgår tåg från Sjundeå så ofta, tror jag ändå vi kommer använda tågen så mycket vi kan.

Huvudstadsbor vill ha mer utrymme

– Här i Kurtby har de byggt flervåningshus på ett småhusområde, det tycker jag är lite för mycket redan. Så länge det är småhus så passar de mig fint, säger Dan Holmberg som har reserverat en av tomterna bredvid kustbanan i Sjundeå. 

Dan Holmberg lockas också till Sjundeå för att det påminner om hans barndom i Esbo. 

– Sjundeå lockar eftersom naturen är nära, det är lugnare. Det är nästan så som Esbo var i min barndom, det känns som att man skulle komma hem.

En medelåldersman som står vid havet.
Bildtext Dan Holmbergs släktforskning leder till Sjundeå på 1600-talet, det här är en rolig kuriosa som delvis inspirerade flytten till orten.
Bild: Privat / Dan Holmberg

Ella Pohjalainen är en annan som reserverat en tomt på samma område. Hon och hennes familj bor för tillfället i Helsingfors, men vill nu flytta till grönare betesmarker. 

– Vi valde Sjundeå för att vi vill ha en egen gård, här i huvudstadsregionen är tomterna väldigt små och svåra att få tag på. Sjundeå känns också som att det är en rimlig sträcka från Helsingfors, säger Pohjalainen.

Tomter reserveras framför näsan på folk

Pohjalainen berättar att hon redan länge funderat på att bygga nytt och flytta från storstaden, men att det varit svårt att samla mod och kunskap för att våga bygga ett eget hus. Nu har de dock hittat en tillförlitlig husleverantör och känner sig redo. 

– Sedan när vi började se på tomterna började vi märka att de gick åt ganska snabbt. Människor började reservera tomter, vilket fick oss att agera lite snabbare. Vi var tvungna att välja en annan tomt än vi ursprungligen tittat på, det var någon annan som hann före, säger Ella Pohjalainen. 

En gul grävmaskin vid en byggplats för ett småhus.
Bildtext I Brännmalmens bostadsområde i Sjundeå är byggandet redan i full fart.
Bild: Ellen Forsström / YLE

Också kostnadsfrågan är ytterst lockande. I Sjundeå finns billiga tomter som det går att bygga på för en rimlig prislapp. 

– Vi gick fördomsfritt igenom orter som ligger en timme från Helsingfors, åt alla håll. Men Sjundeå lockade på grund av att tomterna var så billiga och bra. Man kan bygga ett stort hus för en normal persons budget, säger nybyggaren Jarno Niemelä. 

Också annat än naturen och billiga priser har fungerat som lockbete

– Härifrån fattas en sorts snobbism. Barnen har redan kommenterat att det inte är lika tävlingsinriktat här som på andra ställen, säger Jarno Niemelä.

– Man behöver inte ha en Fjällräven ryggsäck eller en iPhone. Folk här är mycket mer heterogena, det är helt ok om föräldrarna inte är på skattelistorna. 

En kvinna går på en grusväg omgiven av skog.
Bildtext Här som man ser skog ska det i något skede stå hus. I området planeras också en lekpark.
Bild: Ellen Forsström / YLE

Det är många saker som gör Sjundeå till ett passligt ställe att påbörja ett nytt kapitel i livet. Attityden till livet är annorlunda här påpekar Niemelä, medan Pohjalainen tycker det känns skönt att också andra från huvudstadsregionen flyttar hit. 

– När vi var och se på tomterna talade vi med ett par som hade bott där i ett och ett halvt år, de hade flyttat från Esbo. Det påverkade nog också att det kommer andra nyinflyttade från det här hållet, att där inte bara bor folk som alltid bott där, säger Pohjalainen. 

Kommunen lägger i en högre växel

Sjundeå kommun är glad över det här plötsliga uppsvinget i tomtmarknaden. Nu förväntas en byggboom. 

– Under de senaste åren har vi inte sålt så många tomter, förra året blev det några. Man kan se här i Brännmalmen hus som påbörjats förra året, men nu tror vi det blir en riktig byggboom här i området, säger kommunens kommunikationskoordinator Hellevi Raita.

En kvinna med brunt hår som står vid en tom tomt
Bildtext Hellevi Raita berättar att kommunens nya varumärke är naturen och lugnet som Sjundeå erbjuder.
Bild: Ellen Forsström / YLE

Det är också privata tomter som säljer. På flera av kommunens planlagda områden finns det mest privata tomter kvar.

– Vi har många tomter som faktiskt väntar på att folk ska komma. Nu har vi blivit hittade, vilket känns helt fantastiskt, säger Hellevi Raita. 

– Det här betyder för Sjundeå att vi får nya invånare och skattebetalare, vilket leder till att vi kan fortsätta utveckla våra tjänster så de blir ännu bättre. 

Raita nämner att kommunen gjort en sorts re-branding. Den har satsat på att utveckla varumärket och marknadsföra sig bättre på både webben och sociala medier. 

– Vi har jobbat med synligheten, så att kommunen ska hittas. Vi har också utvecklat vårt varumärke för att förbättra marknadsföringen. Men sedan är det också så att folk på eget initiativ hittat oss, säger Raita.

Diskussion om artikeln