Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är det här Finlands VM-uppställning? Så tränade Lejonen i Riga i dag

Jukka Jalonen står bakom spelarbänken under match.
Bildtext Finlands förbundskapten Jukka Jalonen har plockat ihop sina kedjor inför VM-starten på lördag.

Samtliga hockeylejon är på plats i Riga och truppen gjorde i dag sin första gemensamma träning inför starten av VM. MTV har avslöjat hur Lejonens lagdelar sattes ihop med alla spelare tillgängliga. Anton Lundell fick agera ytter i ett lag fullt av centrar medan Olli Määttä och Ville Pokka bildar ett starkt första backpar.

MTV har sändningsrättigheterna till VM i ishockey också i år, och kanalen kunde i dag på sin sajt avslöja vad stora delar av hockeynationen funderar över: Hur resonerar Jukka Jalonen när det gäller sin laguppställning inför Lejonens VM-premiär mot USA på lördag.

Med 28 spelare med i årets onormalt stora trupper kunde Jalonen och Finland träna med fem kedjor och fem backpar. Fem av spelarna ställs sedan åt sidan inför VM-premiären, men alla lär få chansen senare i turneringen.

Forwards: Kontiola som förstacenter

Så här såg anfallskedjorna ut enligt MTV:

Jere Innala – Petri Kontiola – Iiro Pakarinen

Teemu Turunen – Arttu Ruotsalainen – Jere Karjalainen

Jere Sallinen – Mikael Ruohomaa – Anton Lundell

Saku Mäenalanen – Hannes Björninen – Marko Anttila

Niko Ojamäki – Peter Tiivola – Valtteri Puustinen

I det första träningspasset tog veteranen Petri Kontiola rollen som förstacenter med den gångna säsongens klubbkompis i HPK, Jere Innala, på ena yttern. Jokerits Iiro Pakarinen fanns på den andra kanten.

Finlands enda NHL-forward, Buffalos Arttu Ruotsalainen, sattes i sin tur in som center i en kedja med Teemu Turunen och Jere Karjalainen på yttrarna, två spelare som lyckades med målskyttet i EHT-turneringen i Tjeckien förra veckan.

Anton Lundell och Jere Karjalainen firar ett mål i lördagens EHT-match mot Sverige.
Bildtext Anton Lundell gav ifrån sig centerpositionen på dagens träning.

Finlands trupp har ett överskott av centrar, med minst ett halvdussin spelare som trivs bäst i den positionen. I dag fick därför HIFK:s Anton Lundell vara ytter i en kedja med klubbkompisen Jere Sallinen på andra sidan och en center i form av Mikael Ruohomaa.

Fjärdekedjan var den förväntade. Trion Mäenalanen-Björninen-Anttila spelade tillsammans redan förra veckan och låter som en trio som kan få hålla ihop under hela VM-turneringen.

När det gäller "överloppsspelarna" i den femte kedjan, Ojamäki-Tiivola-Puustinen, skulle det inte förvåna om det blir just de tre anfallarna som får starta VM-turneringen på läktaren.

Försvarare: Sund med världsmästare

På backpositionerna då? Paren på dagens träning i Lettland var enligt MTV följande:

Olli Määttä – Ville Pokka

Atte Ohtamaa – Oliwer Kaski

Tony Sund – Petteri Lindbohm

Mikael Seppälä – Miika Koivisto

Kim Nousiainen – Axel Rindell

Inga överraskningar här, två av paren spelade tillsammans redan i EHT-turneringen förra veckan, Ohtamaa-Kaski och Sund-Lindbohm fick vänja sig vid varandra redan under träningslandskamperna i Tjeckien.

Leijonat
Bildtext Olli Määttä är redo för sin VM-debut.

Olli Määttä som är ny i truppen från Los Angeles i NHL parades ihop med Ville Pokka medan den andra sena backförstärkningen, färska svenska mästaren Miika Koivisto från Växjö, bildade par med KalPas Mikael Seppälä.

Duon Nousiainen-Rindell är de två minst rutinerade spelarna i truppen och därför är det ingen större skräll om de får starta VM på sidan.

På isen under det första träningspasset fanns också lagets tre målvakter: Harri Säteri, Janne Juvonen och Jussi Olkinuora.

Finland inleder VM i ishockey på lördag klockan 16.15 med match mot USA. MTV och CMore tv-sänder men du kan också chatta om matchen på Yle Sportens hemsida.