Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Färre vill bo i Alexanderskronans studentbostäder i Borgå – coronaviruset är orsaken

Från 2021
Blått hus på en gata där en svartklädd person går förbi.
Bildtext De flesta som har sagt upp sina hyreskontrakt på Alexanderskronan i år har gjort det för att flytta tillbaka till sina hemkommuner under distansstudierna.
Bild: Milena Hackman / Yle

Under coronaviruset har färre än vanligtvis ansökt om en studentbostad i Alexanderskronan i Borgå. Över lag har det ändå gått bra och trots att en del studerande har flyttat tillbaka till sina hemstäder har få av bostäderna behövt stå tomma.

Tomi Lempinen är första årets studerande på Haaga-Helia i Borgå och bor i en av Alexanderskronans studentbostäder. Han tror inte att många av husets bostäder står tomma, men säger att många studerande inte är i Borgå för tillfället.

– De är kanske hemma hos sina föräldrar just nu, säger Lempinen.

Han säger att många studerande antagligen inte spenderar så mycket tid i sin studentbostad även om de fortfarande har ett kontrakt. 

Själv har han bott kvar i Borgå under distansstudierna.

Tomi Lempinen i vit skjorta i en tropisk skog.
Bildtext Innan han flyttade tillbaka till Finland var Tomi Lempinen bosatt i Egypten.
Bild: Tomi Lempinen

– Före coronaviruset bodde jag utomlands och flyttade tillbaka till Finland i mars 2020. 

Innan coronapandemin var Lempinen bosatt i Egypten och arbetade som reseguide under flera års tid. När han flyttade till Borgå för att börja studera hade han inte något annat ställe att bo på än sin studentbostad. 

Lempinen säger att han har tyckt om att bo i Alexanderskronan och är glad över att huset ligger så nära campusområdet. 

– Jag har några kompisar som också bor på där och vi tillbringar en del tid tillsammans.

Färre ansökningar än normalt

Alexanderskronans studentbostäder drivs av A-bolagen. 

Iina Östman-Fredriksson, som är ansvarig för uthyrningen av studentbostäderna, säger att det har gått bra trots coronapandemin. Bolaget har ändå sett en skillnad i antalet ansökningar för studentbostäderna. 

– De är betydligt färre, men det har inte skett några större förändringar i situationen där. För det mesta är alla bostäderna uthyrda, säger Östman-Fredriksson.

Hon säger att de ändå har lagt märke till att bostäderna är obebodda en längre tid nu, under perioden mellan att en hyresgäst flyttar ut till att en annan flyttar in, än de var före coronapandemin.

– Annars så är det som tidigare. 

Alexanderskronan är en stor byggnad med 119 stycken bostäder. Östman-Fredriksson säger att det är mycket få av bostäderna som har stått tomma under coronatiden.

Ett blågult femvåningshus.
Bildtext Alexanderskronan är ett hus för studentbostäder och ligger i Näse i Borgå.
Bild: Milena Hackman / Yle

Att det har kommit in färre ansökningar än vanligtvis tror hon att beror på att studierna ordnas på distans och att de flesta nu studerar hemma. 

– Av dem som säger upp sina kontrakt gör största delen det därför att de flyttar tillbaka till sina hemkommuner och studerar därifrån. Det är säkert billigare för många att bo hemma hos sina föräldrar under studierna. 

Östman-Fredriksson säger att det ändå inte är så många som har sagt upp sina hyreskontrakt. 

Inför hösten ser det bra ut och redan nu har det trillat in en hel del ansökningar för Alexanderskronans studentbostäder.

– Många har säkert fått veta om att de har fått en studieplats och alla hoppas på att coronaläget förändras och att man skulle ha möjlighet att studera på skolan igen. 

Diskussion om artikeln