Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Var ett mål från att ta Finland till EM – nu tackar Premier Leagues äldsta tränare för sig

Ron Hodgson sitter ensam på en tom avbytarbänk iklädd kostym.
Bildtext Roy Hodgson lämnar Crystal Palaces bytesbänk för en vardag där han tänker resa mycket och njuta av ledigheten.

Hösten 2007 var Roy Hodgson ett enda mål från att föra Finlands herrar till ett historiskt EM-slutspel. En av otaliga höjdpunkter under en karriär där han varit chefstränare för lag som Liverpool, Inter, Schweiz och England. Men nuvarande klubben Crystal Palace blir hans sista, nu ska 73-åringen bli pensionär.

Finlands Bollförbunds dåvarande ordförande Pekka Hämäläinen drog fram ett verkligt äss ur rockärmen när han hösten 2005 presenterade herrlandslagets nya tränare: Den meriterade engelsmannen Roy Hodgson.

Och det höll på att bli supersuccé direkt. Hodgsons första uppgift med Finland var kvalet inför EM 2008. Det finländska landslaget fick en drömstart med en 3–1-seger borta mot Polen och höll sig sedan med i kampen om en EM-plats hela vägen. Inför den sista omgången hade Finland gått till EM om laget slagit Portugal på bortaplan.

Nu slutade matchen i Porto 0-0, och Finland blev ett mål från sin första storturnering. Och kort därefter valde Hodgson att flytta vidare och i stället ta över Premier League-klubben Fulham.

Fyra säsonger i Palace räckte

Finlands herrar gör i stället sin EM-debut i sommar, och samtidigt kommer Roy Hodgson att avsluta sin tränarkarriär. 73-åringen har de fyra senaste säsongerna tränat Premier League-laget Crystal Palace, och en karriär som en gång i världen startade i södra London avslutas nu i exakt samma del av världen.

En sann fotbollskosmopolit

Namn: Roy Hodgson.
Född: 9 augusti 1947 i Croydon, London.
Klubbar som spelare: Crystal Palace, Tonbridge, Gravesend & Northfleet, Maidstone United.
Tränarkarriär: Halmstads BK, IK Oddevold, Örebro SK, Malmö FF, Neuchâtel Xamax, Schweiz landslag, Inter Milan (två gånger), Blackburn Rovers, Grasshoppers, FC Köpenhamn, Udinese, Förenade Arabemiratens landslag, Viking Stavanger, Finlands landslag, Fulham, Liverpool, West Bromwich, Englands landslag, Crystal Palace.

– Vad som händer nu vet jag inte, men jag lämnar inte Crystal Palace med tanken att ta ett annat jobb. Jag tänker verkligen lämna fotbollen för ett tag. Jag är entusiastisk inför framtiden, jag har en framtid, inom något annat område eller inom fotbollen, säger Hodgson på Crystal Palace hemsida.

– Det ska bli kul att få gå på en match utan att fundera över vem vi möter i helgen. Men det blir inte lätt att säga adjö till något som sysselsatt mig i 45 år, säger Hodgson.

Blir avslut på Anfield

Tränarveteranen berättade om sitt beslut på en presskonferens där han mångordigt och välartikulerat också sammanfattade hela sin karriär.

– Jag tacksam för alla chanser jag fått, framför allt när jag i Sverige fick ta hand om en toppklubb som 28-åring. Det satte tonen för min karriär och betydde att jag aldrig var rädd eller orolig när jag fick en chans att flytta till Schweiz och vidare till Italien och senare till Danmark, Norge och Finland, förklarar Hodgson.

En skrattande Roy Hodgson i grå kavaj promenerar på en gata.
Bildtext Roy Hodgson vandrar i väg från toppfotbollen som en populär och omtyckt man i alla läger.

Roy Hodgsons karriär avslutas med två fina Premier League-möten. Först den sista hemmamatchen, mot Arsenal, med 10000 åskådare som får göra comeback på lagets hemmaplan Selhurst Park.

Att säga "hej då" har aldrig varit min starka sida, jag är mycket bättre på att säga "hej"

― Roy Hodgson

Och sedan i den sista omgången på söndag väntar en bortamatch på Anfield mot en av hans tidigare klubbar, Liverpool.

– Att säga "hej då" har aldrig varit min starka sida. Jag är mycket bättre på att säga "hej". Det kan bli en emotionell stund och jag är inte bra på emotionella stunder, säger Roy Hodgson.