Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Båda vaccindoserna bör tas på hemorten: "Resurserna på stugorterna räcker inte till"

Från 2021
Uppdaterad 18.05.2021 22:58.
En man blir stucken med en spruta innehållande coronavaccin, av en sköterska i mörkblå kläder och ljusblå gummihandskar.
Bild: Petteri Bülow / Yle

De 65-åringar som fått Astra Zenecas vaccin kan få ett annat preparat som andra dos, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Båda doserna av coronavaccinet bör tas på hemorten, rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd.

Sakkunnigläkare Emma Kajander betonar att resurserna på stugorterna inte räcker till för att vaccinera många sommargäster.

– Eftersom vaccindoser tilldelas kommuner baserat på mängden invånare, finns det helt enkelt inte tillräckligt för att vaccinera också tillfälliga gäster, säger Kajander.

Vaccin kan fås från en annan ort än den egna hemorten endast ifall vistelsen är speciellt långvarig, om det är oproportionellt svårt att söka sig till vaccination på hemorten och om det finns tillgängliga vaccin att få på orten i fråga.

Vaccinationsintervallen mellan den första och andra dosen kan vid behov förlängas från 12 veckor.

Också de 65-åringar som fått Astra Zeneca kan nu välja

Institutet för hälsa och välfärd har tidigare instruerat att de över 65-åringar som fått Astra Zenecas adenovirusvektorvaccin utgångslägesmässigt ska få sin andra vaccindos av samma vaccin.

Enligt nya riktlinjer får emellertid de över 65-åringar som fått vaccinet själva välja om de tar en andra dos av Astra Zeneca eller ett så kallat mRNA-vaccin. Pfizer Biontech och Moderna tillverkar mRNA-vacciner.

Astra Zeneca har kopplats till en ökad risk av blodproppar hos personer som är yngre än 65. Alla yngre än 65-åringar får i Finland endast mRNA-vaccin.

Johnson & Johnson tas inte i bruk i Finland

Johnson & Johnsons adenovirusvektorvaccin tas tills vidare inte i bruk i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Johnson & Johnsons vaccin kan ges endast åt 65 år fyllda personer och för tillfället finns det inte behov för ett till sådant vaccin på den finska marknaden.

– En majoritet av alla i den här åldersgruppen har redan fått sina vaccindoser. Vi ser över vaccinutbudet ifall epidemiläget försämras i Finland, kommenterar överläkare Hanna Nohynek i ett pressmeddelande.

Källa: STT, THL

Diskussion om artikeln