Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Catharina valde att flytta hem under coronapandemin: "Kändes onödigt med lägenhet i Vasa när jag inte är där"

Från 2021
Uppdaterad 19.05.2021 09:46.
Ett tomt rum med fönster, vita väggar och parkettgolv.
Bildtext Många studiebostäder står tomma på grund av coronapandemin.
Bild: Mostphotos/Alessandro Rizzolli

Medan en del studerande flyttar hem under coronapandemin väljer andra en större lägenhet. Allt fler små bostäder står tomma i Vasa.

Catharina Höglund kommer från Sibbo och studerar fjärde året till klasslärare på Åbo Akademi i Vasa. För en tid sedan sade hon upp sin studielägenhet i Vasa och flyttade tillbaka till föräldrarna i Sibbo. Valet att flytta föll sig naturligt för Höglund.

­­­– Under tredje året märkte jag att jag vill vara mycket hemma i Sibbo. När coronan blev värre och allt blev på distans åkte jag ofta ner till mina föräldrar i Sibbo. Jag var mer i Sibbo än i Vasa så därför kändes det onödigt att jag har en lägenhet när jag inte är där, säger Höglund.

Med alla kurser på distans har det fungerat bra att studera på en annan ort.

– Jag hade praktik på hösten så då var jag på plats i Vasa en månad. Men sen flyttade jag tillbaka hit så jag var bara den där ena månaden. Annars har jag inte alls varit på plats.

Nog var jag lite rädd i början att jag kommer ångra flytten men det har jag inte alls gjort.

― Catharina Höglund

Trots att Höglund hade kompisar och hobbyer i Vasa kändes det bra att flytta tillbaka till Sibbo.

– Vasa kändes ändå inte som mitt hem. Men nog var jag lite rädd i början att jag kommer ångra flytten men det har jag inte alls gjort.

Catharinas flytt tillbaka till föräldrarna innebär att hon får mindre studiestöd.

– Man måste ju skicka (till Folkpensionsanstalten) och berätta att jag bor hos mina föräldrar så det gör så att jag får mindre studiestöd. Och nu när jag jobbar samtidigt medan jag studerar så måste jag hålla koll så att allting är som det ska.

Gällande framtiden vet Höglund inte hur det ser ut. För tillfället kan hon bara tänka sig att flytta tillbaka till Vasa om studierna fortsätter på plats.

Boxbostäder står tomma

Vid Stiftelsen Vasa Studiebostäder (VOAS) har man märkt en något mindre efterfrågan på studentbostäder under det senaste året, trots att en- och tvårummare överlag har gått bra åt. De bostäder som det varit mindre efterfrågan på är boxbostäder, alltså bostäder med gemensamt kök och badrum.

- Eftersom det finns mera att välja på på marknaden när det är färre studerande i stan väljer man gärna en etta där man kan bo själv. Många studerande vill ha ett eget hem där ingen annan bor, säger Mia Sjöberg som är bostadssekreterare vid VOAS.

Sjöberg har märkt att studerande har börjat leta efter bostäder inför hösten och hoppas att ännu fler kommer att vilja ha studentbostad i Vasa.

– Många skolor har informerat om att de kommer ha närstudier för nya studerande, så vi får hoppas på att det håller i. Många studerande vill ha sitt eget hem på studieorten, men om det inte behövs och man inte kan vara på plats i Vasa säger man kanske upp bostaden.

Folk som spenderar mycket tid hemma vill bo större

Mäklaren Christel Björk vid företaget Wasa Lägenheter har också märkt att studerande har valt att säga upp sina lägenheter på privata marknaden.

– De säger upp lägenheten och åker hem och har inte varit beredda att binda sig till längre hyresförhållanden, säger hon.

Samtidigt förstår Björk att studerande väljer att flytta hem.

– Varför skulle man sitta ensam i sin lilla etta om man kan vara hemma och spara pengar och kanske ha mera utrymme att röra sig på.

En kvinna med långt blont hår står intill ett bord.
Bildtext Enligt mäklaren Christel Björk har efterfrågan på små bostäder minskat.
Bild: Privat

Enligt Björk övermarknadsförs en del av de lediga hyresbostäderna som finns i Vasa. Att samma bostäder annonseras ut i flera medier leder enligt henne till en uppfattning om att det finns fler lediga bostäder än det faktiskt gör.

Björk poängterar ändå att efterfrågan på små bostäder har minskat under den senaste tiden.

– Coronapandemin har haft olika effekter på människor i olika livssituationen. Jag upplever inte att det bara har varit utflyttning från Vasa. I och med distansarbete har allt fler spenderat mera tid hemma och velat ha större bostäder. Det kan hända att det har gjort att de mindre bostäderna inte har varit lika eftertraktade.