Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

När restaurangerna stänger fortsätter festandet vid Aura å – ibland också på uteserveringarna

Från 2021
Uppdaterad 23.06.2021 08:16.

Folk festar kring åstranden i åbo efter det att restaurangerna stängt

5:11

Ibland vill en del festfirare i Åbo inte nöja sig med gräsmattan vid Aura å när restaurangerna har stängt, utan väljer i stället att fortsätta festandet på uteserveringar som hör till restaurangbåtarna.

På en varm dag är restaurangbåtarna vid åstranden i Åbo så gott som fullpackade med folk som är på festhumör. När restaurangerna stänger tar festandet ändå inte slut, utan stora mängder människor blir kvar på åstranden för att avnjuta egen mat och dryck.

Medan de flesta sitter på gräsmattor eller på stenkanten vid åstranden efter att restaurangerna har stängt, har en del fortsatt firandet på restaurangsbåtarnas uteserveringar efter att restaurangerna har stängt.

Krögaren Turo Nolvi driver två restaurangbåtar i Aura å. Han säger att han några gånger råkat ut för att obehöriga varit på restaurangområdet efter stängningsdags.

– Då har jag direkt fått ett samtal om saken. När vi hör om att sådant här händer sjasar vi förstås direkt bort personerna som är där, säger Nolvi.

På grund av kostnaderna har man inte råd att ha övervakning dygnet runt, men en väktare kan vid behov kallas till platsen.

I de fall där obehöriga varit på restaurangområdet efter stängning har det främst handlat om att människor har vistats på uteserveringen och plockat fram bord och stolar som restaurangen ställt undan över natten.

– De har antagligen tänkt att restaurangen är stängd men att det finns bord och stolar, så där kan man sätta sig, säger Nolvi.

Nolvi betonar att den som skulle känna sig lockad att ta sig ombord på en av hans restaurangbåtar när restaurangen är stängd nog skulle åka fast.

– Vi skulle direkt se från övervakningskamerorna ifall någon lyckas kravla ombord, säger Nolvi.

Näkymä Aurajoelle lounaaseen päin.
Bildtext Arkivbild. Restaurangbåtarna lockar många besökare på en varm och solig dag.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Överkommissarie Stephan Sundqvist vid Polisinrättningen i sydvästra Finland är medveten om att en del personer har vistats på utskänkningsområden efter att de stängt. Polisen har hittills inte fått klagomål från krögare om saken, men har befogenheter att ingripa vid behov.

– På begäran kommer vi nog till platsen och kan avlägsna personer. Det är ju frågan om privat egendom och privat område, säger Sundqvist.

Sundqvist betonar att polisen också ingriper om de hör om eller märker att det sker skadegörelse eller störande beteende på ett privat område såsom en restaurangbåt.

– Jag skulle ändå inte säga att vi skulle se det här som ett stort problem eller att det skulle ha kommit mycket anmälningar, men vi har nog sett en del sådant här beteende, säger Sundqvist.

"Folk kanske har en känsla av att kvällen inte är färdig ännu och vill fortsätta, men det finns ingen plats att vara på"

Sundqvist betonar att folk alltid samlas vid åstranden i Åbo när det blir varmt, så det är inget nytt fenomen att åstranden flockas av folk under våren och sommaren. Också krögaren Turo Nolvi tycker att stämningen och festandet vid åstranden överlag är som den brukar vara under de första varma dagarna på våren.

Det som är annorlunda nu är att alkoholserveringen slutar så tidigt.

– Normalt skulle ju utskänkningen hålla på till småtimmarna, och nu slutar den på kvällen. Det betyder förstås att folk kanske har en känsla av att kvällen inte är färdig ännu och man skulle vilja fortsätta, men det finns ingen plats att vara på, åtminstone inte en som serverar alkohol, säger Stephan Sundqvist.

Enligt Sundqvist såg man samma fenomen vid motsvarande tidpunkt i fjol.

– Folk blev kvar och vandrade eller vistades i centrum och vid åstranden och sökte sig bort så småningom, säger Sundqvist.

När stora folkmassor blir kvar och festar på åstranden kan det lätt bli högljutt och stökigt.

En polis i uniform står utanför polishuset i Åbo.
Bildtext Överkommissarie Stephan Sundqvist tror att människor blir kvar vid åstranden främst för att utskänkningen av alkohol slutar så tidigt.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Dessutom är coronapandemin ännu inte över, och därför gäller fortfarande begränsningar på sammankomster – just nu får inte fler än 10 personer samlas i Egentliga Finland.

Enligt Stephan Sundqvist strävar polisen efter att vara närvarande där det finns människor för att kunna ingripa i brott eller oroligheter, men att polisen inte ingriper i själva folksamlingarna.

– Det är inga allmänna möten där vi direkt skulle ha mandat att ingripa, utan det är spontana folksamlingar, säger Sundqvist.

Enligt polislagen har polisen möjlighet att ingripa i folksamlingarna endast om en människas säkerhet eller trygghet på ett allvarligt sätt äventyras. Det är regionförvaltningsverkets ansvar att övervaka att restriktionerna följs.

Uteserveringen är ett utskänkningsområde också när båten är stängd

Krögaren Turo Nolvi förstår att människor har ett behov av att få umgås och poängterar att åstranden i Åbo oftast är den plats där människor samlas.

Medan det är välkommet att människor har roligt också efter att restaurangerna har stängt, vill Nolvi att de som vistas vid åstranden förstår hur alkohollagen fungerar och respekterar den också när det gäller de uteserveringar som finns bredvid restaurangbåtarna.

– Såväl båt som uteservering är utskänkningsområden, och där är lagen tydlig om att egna alkoholdrycker inte får avnjutas på utskänkningsområdet. Vi strävar efter att man inte gör det då heller när restaurangen är stängd, säger Nolvi.

Diskussion om artikeln