Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två av tre hushåll i Montana äger minst ett vapen och det är mer än någon annanstans i USA: “Vapen är lite som videospel, man orkar inte spela samma spel hela sitt liv”

Från 2021
Brian McCluskey håller i ett gevär på en vapenmässa i Hamilton, Montana. Han gillar inte Joe Bidens planer på strängare federala vapenlagar.
Bildtext För Brian McCluskey innebär rätten att bära vapen frihet. Han skulle helst besöka vapenmässor varje dag om det var möjligt.
Bild: Uwa Iduozee

Vapenfrågan fortsätter att vara politiskt sprängstoff i USA. Medan president Joe Biden och demokraterna vill skärpa vapenlagstiftningen har Montana gått i en motsatt riktning och liberaliserat sin vapenlagstiftning. Vapentraditionen är stark i den rurala, jaktglada och glest bebodda delstaten i nordvästra USA.

Hamilton, Montana, USA.

När Svenska Yle träffar Donnie Ritchie utanför hans hem visar han upp en pistol som han inhandlat samma dag. 

– Det här är en nio millimeters Taurus.

Ritchie säger sig ha fyra vapen sedan tidigare. 

– Om jag behöver fem vapen? Ja och nej. Strikt taget skulle ju bara ett vapen räcka.

– Men det är kul att testa olika modeller. Ingen orkar spela samma videospel hela sitt liv, det är samma med vapen.

Donnny Ricthie i Hamilton, Montana, lutar sig mot sin bil. Han försvarar rätten att bära vapen och äger själv fem vapen.
Bildtext Donny Ritchie bor i Hamilton, en småstad i västra Montana. Han äger fem vapen.
Bild: Uwa Iduozee

Ritchie tillägger att han aldrig skulle skjuta någon avsiktligt och att han har dem i första hand för att skydda sig själv och sin familj.

– Många vill ge vapen ett dåligt rykte. Men som man brukar säga, det är människor med vapen som dödar, inte vapnen i sig.

Det är ett vanligt argument bland vapenägare som motsätter sig striktare vapenlagar i USA. 

Två av tre vuxna Montanabor äger åtminstone ett vapen

I Montana är vapentraditionen stark. Men rätten att bära vapen omhuldas också av andra än vapenaktivister.

Två tredjedelar av hushållen i Montana äger åtminstone ett vapen.

Det är en högre siffra än i någon annan delstat i USA och klart över medeltalet i landet.

Ungefär en tredjedel av alla amerikaner säger sig äga vapen i dag.

Montana har en liberal vapenlagstiftning.

I början av året godkände delstaten en lag som tillåter bärandet av vapen på flera offentliga platser, som till exempel restauranger, barer och universitetscampus.

Vapenentusiast: "Det handlar om frihet"

På den lokala vapenmässan i en äldre föreningslokal träffas entusiaster.

De små stånden står i rader tätt intill varandra. Borden täcks av pistoler, luftgevär, samlarföremål, ammunitionslådor och andra tillbehör. 

77-åriga Everett Lajoie är krigsveteran, han stred i Vietnamkriget. Lajoie säger sig ha specialiserat sig på att sälja vapenhölster.

– Vapen är för dyra för med tanke på mina pensionsinkomster. Men ett hölster kan kosta mig 15 dollar och om jag då säljer det vidare för till exempel 25 dollar så kan jag tjäna en hacka.

77-åriga Everett Lajoie säljer vapenhölster och annan material på en vapenmässa i Hamilton, Montana.
Bildtext Vietnamveteranen Everett Lajoi har sysslat med vapen i hela sitt liv. Han har specialiserat sig på att sälja vapenhölster.
Bild: Uwa Iduozee

Bryan McCluskey är nästan två meter lång. Han bär en svart t-skjorta med ett Bidenfientligt budskap och kallar sig vapenentusiast.

– Jag skulle gärna besöka vapenmässor varje dag runt om i landet om det vore möjligt, säger McCluskey och ler brett.

Enligt honom handlar det om frihet.

– I andra delstater kan folk inte beskåda vapen lika fritt som här i Montana. Deras frihet har trampats på.

McCluskey fortsätter med att att betona vikten den amerikanska konstitutionens andra tillägg, som tryggar rätten att bära vapen.

Rosa pistoler ska locka kvinnor att skaffa sig vapen

Jakt är populärt i natursköna, djurrika och glest bebodda Montana. Det ses som en av förklaringarna till det höga antalet vapenägare. 

Var tionde Montanabo är krigsveteran.

En farm och några hus i rurala Montana, USA.
Bildtext Montana är till ytan lite större än Finland, men delstaten har bara drygt en miljon invånare.
Bild: Uwa Iduozee

Janelle Mallonee är en av dem. Hon tjänstgjort i den amerikanska flottan mellan 2004 och 2008 och säger sig äga “några gevär och några handeldvapen”. 

De uppfyller flera syften.

– Jag är kvinna och bor ensam och vill skydda mig själv. 

– På fritiden sysslar jag med westernskytte. Gevären behövs också för att skjuta skogsmurmeldjur som kommer och förstör i min trädgård.

Krigsveteranen Janelle Mallooney besöker en vapenmässa i Hamilton, Montana.
Bildtext Vapenägandet är en självklarhet för Janelle Mallonee som bor ensam.
Bild: Uwa Iduozee

Under kriser tenderar vapenförsäljningen att öka i USA. Det skedde också under fjolåret, då försäljningen slog nya rekord.

Vapenlagstiftningen i Montana och i USA i korthet

  • Flera masskjutningar och en ökning i det vapenrelaterade våldet de senaste åren har skapat en efterfrågan på strängare federala vapenlagar i USA.

  • Vapenlagarna skiljer sig stort mellan olika delstater. Enskilda delstater har ett stort rörelseutrymme i att stifta sina egna vapenlagar. De striktaste vapenlagarna hittas i Kalifornien, New York och New Jersey medan till exempel Texas och Montana har en betydligt mer liberal vapenlagstiftning.

  • I Montana äger mer än 66 procent av hushållen minst ett vapen. Det är en högre andel än i något annan delstat i USA.

  • Vapenvåldet är ett problem i hela USA. I fjol dödades ungefär 20 000 personer på grund av vapenvåld enligt forskningsgruppen Gun violence archive. Siffran omfattar inte självmord.

  • Vapenvåldet är ett problem också i Montana. De vapenrelaterade dödsfallen per invånare är bland de högsta i USA.

  • I februari undertecknade den Montanas republikanske guvernör Greg Gianforte en så kallade permitless carry -lag, som ger vapenägare rätten att bära vapen utan särskilt myndighetstillstånd. 

Källor: Gun violence archive, Giffords Law Center m.fl.

Många av förstagångsköparna det senaste året har varit kvinnor. Det har också haft en effekt på utbudet.

En äldre man med grått bakåtslickat hår och glasögon sitter bakom ett av borden. Han är återförsäljare av handeldvapen och presenterar sig som “Rich”.

Rich öppnar en förpackning som innehåller en pistol i grann rosa färg. 

– Det här är en helt ny produkt som nyligen kommit ut på marknaden. Den rosa färgen ska locka ett visst kundsegment, nämligen kvinnor.

Ett handeldvapen i rosa säljs på en vapenmässa i Hamilton, Montana.
Bildtext Priset på den här rosa pistolen är 330 dollar. Färgen är ämnad att locka kvinnliga köpare.
Bild: YLE/Ville Hupa

Montana har bland de mest liberala vapenlagarna i USA

Vapenfrågan har länge varit politiskt sprängstoff i USA. 

I mars godkände det demokratledda representanthuset ett lagförslag som skulle medföra krav på strängare bakgrundscheckar för vapenköp, men lagen väntas stöta på patrull i senaten på grund av republikanskt motstånd. 

Det innebär att det troligen är upp till enskilda delstater att införa eventuella skärpningar inom ramen för den lokala vapenlagstiftningen.

Montana har bland de mest liberala vapenlagarna i landet. Delstaten placerar sig också högt vad gäller dödsfall i vapenvåld per invånare.

Vapenvåldet och särskilt självmorden ett problem i Montana: "Det är inte för mycket begärt att betala 30 dollar för en bakgrundscheck när man köper ett nytt vapen"

En stor del av dödsfallen i Montana, mer än åtta av tio, är självmord.

– De flesta självmordsförsök i Montana genomförs med ett vapen. Det leder nästan alltid till död, säger Tiffany Williams.

Williams bor i Florence, en bit ifrån Hamilton. Hon har engagerat sig i vapenfrågan efter att sonen började i förskolan och menar att Montana behöver skärpa sina vapenlagar.

Tiffany Williams med sin familj i Montana. Hon jobbar för strängare vapenlagar i delstaten.
Bildtext Tiffany Williams bor i Florence i delstaten Montana tillsamans med sina barn och sin man. Hon tillhör de Montanabor som vill se skärpningar i delstatens vapenlagstiftning.
Bild: Privat

På önskelistan står åtminstone obligatoriska bakgrundscheckar för samtliga vapenköpare och restriktioner i rätten att bära vapen på offentliga platser.

– Handeldvapen hör inte hemma i restauranger eller på universitetscampus, säger Williams men tillägger att hon inte kategoriskt motsätter sig rätten att äga vapen.

I stället har flera delstater gått i en motsatt riktning och liberaliserat sina vapenlagar, bland dem också Montana.

Vapenaffär i Hamilton, Montana.
Bildtext En vapenaffär i Hamilton, Montana. Vapenförsäljningen slog nya rekord i USA under fjolåret.
Bild: Uwa Iduozee

I april undertecknade Montanas guvernör Greg Gianforte en lag som förbjuder delstatens myndigheter att tillämpa eventuella federala begränsningar i vapenlagarna.

– Vi har en kultur där jaktintresset är stort och där det uppskattas att man är självförsörjande. För många i Montana är det synonymt med att äga vapen, oavsett om man är liberal eller konservativ, säger Williams.

Men enligt henne borde det inte vara omöjligt att förena ansvarsfullt vapenägande med vissa skärpningar av vapenlagarna.

– Jag tycker till exempel inte att det är för mycket begärt att betala 30 dollar för en bakgrundscheck när man köper ett nytt vapen.

Men Williams och hennes gelikar jobbar tillsvidare i motvind.