Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Patricia Bergroth sätter sin egen prägel på 90-talsvisa: "Låten har levt kvar hos mig"

Från 2021
Patricia Bergroth
Bildtext Patricia Bergroth utmanar Vegatoppen
Bild: Jan Karlsson

Genom den egna musiken har Patricia Bergroth hittat en utväg ur mörkret. Nu är hon aktuell med en ny version av Karin Glenmarks låt Låtsasliv från 1996.

Mariehamnsbon Patricia Bergroth är ett bekant namn på Vegatoppen. Hon har haft stora framgångar med singlarna Älskade vännen min (2017) och Som en himmel (2019).

Sedan dess har det hänt mycket. En pandemin har dragit över världen och vänt upp och ner på tillvaron. Men mitt i mörkret hittade Bergroth en utväg och började satsa på sin egen musik. Hon säger att det senaste året har gett extra tid för att stanna upp. 

Patricia Bergroth är tillbaka med låten Låtsasliv

Programmet är inte längre tillgängligt

– Jag har haft möjlighet att gå till botten med vilka låtar jag på riktigt vill jobba med och varför de är viktiga för mig.  

Utöver att Bergroth satsar på sin egen musik medverkar hon också i bland annat åländska vokalensemblen Close Enough. För henne är det viktigt att få göra musik tillsammans med andra musiker. Men på den fronten har det varit lugnt det senaste året. 

– Vi har troget hållit ihop så gott vi har kunnat, säger hon.

Bergroth jobbar som musiklärare och har därför haft läraryrket att falla tillbaka på under pandemin, vilket hon är väldigt glad över. 

– Men jag lider med dem som borde ha fått stå på scen, säger hon. 

En låt som följt med länge

Bergroth utmanar Vegatoppen med sin nya singel Låtsasliv, som är komponerad av svensken Michael Saxell med text av Jacques Werup. Hans Rautio står för produktion och arrangemang. Låtsasliv är ursprungligen en visa av Karin Glenmark från 1996. 

– Ända sedan jag hörde låten för första gången har den levt kvar hos mig, berättar Bergroth. 

DET HÄR ÄR PATRICIA BERGROTH

När Bergroth valde låtar inför det nya albumet var Låtsasliv en självklar kandidat. Originalversionen är akustisk, medan Bergroth har gjort om den till en poplåt. 

Förutom att Bergroth sjunger alla sångstämmorna spelar hon även piano på inspelningen.

– Det är klart att man känner igen låten men den är min egen version. 

Låtsasliv är den första singeln från ett kommande album. Flera låtar är under produktion och planen är att ge ut hela albumet till hösten. 

Albumet kommer att innehålla singlarna Älskade vännen min, Som en himmel, Låtsasliv och en varierande samling låtar inom genren vispop, med tyngdpunkt på texterna.

Du hittar röstningsartikeln högst upp på den här sidan.

Mer om ämnet på Yle Arenan