Mobbande ankor intar teaterscenen i Vanda: "Till en början tror alla att jag är en kalkon"

Efter en paus på en säsong är det dags för Vanda teaterförening att sätta upp en sommarpjäs igen. Det ska vankas mobbande ankor och svanar, som tros vara kalkoner.
Det var meningen att den klassiska barnpjäsen Den fula ankungen skulle sättas upp redan ifjol, men som för så många andra, fick också Vanda teaterförening finna sig i pandemins bistra verklighet.
- Vi hann börja repetera före smittspridningen men sen fick vi lägga ner och nu har vi tagit upp den igen. Det är en klassisk saga som vi gör på mycket klassiskt sätt om mobbning av ankor, berättar regissören Dan Söderholm.
Hans Christian Andersens klassiker passar teatern och är något man tänkt sätta upp länge.
- Den har varit på tapeten flera gånger i Vanda teaterförening och det ligger ju i tiden. Det har talats mycket om mobbning och vi tar upp ämnet på ett barnvänligt sätt, förklarar Söderholm.
Innerst inne är ankmamman en bra mamma som bryr sig om sina ungar och vill det bästa
När Närbild besöker Vanda teaterförening är repetitionerna i full gång.
- Jag är ankmamman som ibland inte är så väldigt trevlig mot sina ungar men innerst inne är ankmamman en bra mamma som bryr sig om sina ungar och vill det bästa åt dem, berättar Gun Granholm-Sinkko om sin roll.
Allt med den här hobbyn är så roligt. Man får vara med i alla skeden
Granholm-Sinkko är en av veteranerna i ensemblen och har därmed gedigen erfarenhet av amatörteater. Hon tycker fortfarande att det är roligt att spela.
- Allt med den här hobbyn är så roligt. Man får vara med i alla skeden. Allt ska göras själv, kläder, rekvisita och så förstås att stå på scenen är roligt, säger hon.
Ida Wirén som spelar den fula ankungen håller med.
- Jo, allting är jätteroligt med sommarteater. Extra roligt när det finns ett budskap i pjäsen. Jag blir ju inte speciellt väl mottagen av min familj till en början. Alla tror att jag är en kalkon, skrattar hon.
En av karaktärerna som gör den fula ankungens vardag extra svår är systern som spelas av Nemin Jussila.
- Jag är nog ganska jobbig. Om jag inte är i centrum av all uppmärksamhet så blir jag jättesur. Det är nu ungefär min roll som fula ankungens syster, berättar hon.
Näbbarna en extra utmaning i år
Vanda teaterförening brukar ha rätt roliga lösningar för att erbjuda publiken något lite extra. För några år sedan spelades Romeo och Julia spelades av clowner. Berättelsen gick kronologiskt baklänges, det började med att alla var döda och så slutade det med fest. I år är det maskerna som ger extra krydda.
- Vi har valt att göra en grej av det. Vi har utnyttjat skyddsmaskerna och gör dem till fågelmasker. Det är en utmaning för skådespelarna eftersom de måste uttrycka mer med kroppsspråket, berättar regissör Dan Söderholm.
Direkt när jag såg platsen, så utgick jag från att vi inte kommer att använda mycket normal teaterdekor
Årets pjäs spelas vid den gamla kvarnen intill kyrkan i Helsinge. I bakgrunden rinner forsen ljudlig och området är annars också grönt och naturnära. Det ger också pjäsen en liten extra dimension.
- Direkt när jag såg platsen, så utgick jag från att vi inte kommer att använda mycket normal teaterdekor utan försöker välja en sådan vinkel att man utnyttjar den här vyn.
I praktiken innebär det att publiken och skådespelarna byter plats.
- Publiken är på det som är scenen och vi tittar ut mot forsen och använder backar, buskar och landskap. Det blir en ganska stor scen eftersom vi använder hela området, berättar Dan Söderholm.
Varje fågel har ett eget musikaliskt tema
Hela pjäsen uppbackas av levande musik. Jesper Eklund har i många år ansvarat för musiken på Vanda teaterförening och gör så även i år.
- Ljudbilden försöker jag bygga som en musikal eller en film där alla karaktärer har sitt egna tema. Så när en person kommer in finns en viss ljudbild, ambiens som hör till den här karaktären. Det blir en salig blandning för det är ganska många fåglar med i den här pjäsen, berättar han.
- I ett skede ser man riktiga svanar komma in och jag har plockat olika delar från den musiken som hörs då. Enligt regissören har svanarna det vackraste temat, berättar Jesper Eklund.
Premiär för Den fula ankungen blir det den 13 juni.
