Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skådespelaren Linda Zilliacus: Ibland undrar jag varför jag utsätter mig för utmaningen att vara skådespelare

Från 2021
Linda Zilliacus småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Skådespelaren Linda Zilliacus är aktuell med långfilmen Den svavelgula himlen och den svenska tv-serien Lasse-Majas detektivbyrå. Dessutom har hon fått Taikes arbetsstipendium för ett samarbete med Cilla Back i Italien.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Andra gör viktiga saker i lugn och ro på ett kontor, utan att hundratals människor först stirrar och sen utvärderar. Skådespelaren Linda Zilliacus sommarpratar om sitt jobb på scenen, om hur lycklig och segerrusig men också om hur olycklig och slutkörd hon kan bli.

Mycket av det Linda Zilliacus sommarpratar om finns också i andra branscher: spänningen, engagemanget och att få gå helt upp i det man gör - men också maktmissbruk, trakasserier och manipulation. Och behovet av att sätta gränser.

– Minuten innan ridån går upp är kroppen sprickfärdig av återhållen energi. Sedan kommer svagheten i knäna, den tillfälliga förlamningen. Plötsligt är jag helt tom.

Linda Zilliacus har lärt sig att allt finns i henne och kommer tillbaka, repetitionerna och förberedelserna skapar trygghet. Kollegerna bär varandra.

– Med tiden har jag lärt mig att det nya föds ur tomheten. Jag njuter av lugnet före stormen och jag vågar kasta mig ut framför publiken. Nu får jag flyga!

Men en gång föll hon. En gång gick tomhetskänslan inte över. 

– Jag var livrädd. Först 20 minuter in i föreställningen insåg jag att jag hade glömt klänningen, så borta var jag. Jag stod på scenen iklädd bara i min underklädsel. Tryggheten var försvunnen.

Anno 1790 (16)
Bildtext Linda Zilliacus har under sin 20 år långa skådespelarkarriär gjort otaliga roller, både på film och på scen, både i Finland och i andra länder. Här i rollen som Magdalena Wahlstedt i Anno 1790.
Bild: SVT / Peter Cederling

Den första repetitionen var magisk, sen blev det värre

Det sägs att en rädd skådespelare bara kan visa rädsla. Och Linda var med om en process där det varken fanns trygghet eller regler.

– Regissören hävde ur sig många osakligheter och elakheter. Ord som etsade sig fast i mitt självförtroende. Det tog flera år att skaka av mig vissa av hans beskyllningar.

Ändå började allt bra och den första repetitionen var magisk. 

– Jag var euforisk över att vara en så stark del av skapandeprocessen. Jag tror att vi alla kände oss väldigt privilegierade på den första repetitionen. Det fanns en aura av konstnärligt skapande i rummet. 

Men arbetet blev snabbt mer krävande. Flera av skådespelarna blev osäkra och på sin vakt. 

– Föreställningen kom att bli en av de starkaste och vackraste jag någonsin har medverkat i. Mest lärde jag mig ändå om maktmissbruk, om manipulation, om psykiska trakasserier och om kollektiv bestraffning. 

Foto från Maria Brauns äktenskap på Lilla Teatern.
Bildtext Linda Zilliacus som Maria Braun i Maria Brauns äktenskap som gick på Lilla Teatern i Helsingfors.
Bild: Cata Portin

“Från och med nu ska jag ha gränser”

– Jag känner igen små stråk av hans psykologi så fort jag ser den hos andra regissörer, det där behovet av äganderätt, besattheten och driften att manipulera skådespelarna. 

Mycket har blivit bättre efter metoo-rörelsen.

– Vi har talat om trakasserierna både i offentligheten och med varandra. Och jag hoppas verkligen att övergrepp inte kan slinka igenom längre, på samma sätt som förr.  

– Men nästa gång stannar jag inte kvar lika länge, nästa gång vänder jag om och går. Ingen människa, skådespelare eller inte, behöver stå ut med sånt. Från och med nu ska jag ha gränser.

Linda Zilliacus sitter med ein hund i famnen. Båda ser väldigt nöjda ut.
Bildtext Lindas familj har blivit med hund under pandemin, borderterriern Zorro.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Skådespelaren Linda Zilliacus sommarpratar om skådespelaryrkets underbara lockelser men också om maktmissbruk och om hur det är att jobba med bebisar i kulisserna. Och hur det känns när ens arbetsfält stängs under en rasande pandemi.

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA 

Stefan Sundström: Den lilla bäcken

Sia: Chandelier

Pave Maijanen: Pidä huolta 

Eva Dahlgren: Kom och håll om mig

Nat King Cole: Nature Boy

Meredith Brooks: Bitch

Alanis Morissette: Ironic

Vysotskij: Sången om jorden

Mer om ämnet på Yle Arenan