Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Anrika Käldinge skola lever upp igen: "Vi förvaltar huset för kommande generationer"

Från 2021
Anrika Käldinge skola lever upp igen - "Vi förvaltar huset för kommande generationer" - Spela upp på Arenan

Käldinge skola i Nagu stod länge tom och fick förfalla. Men nu sjuder skolhuset av liv igen, med antikviteter, bed and breakfast, restaurang och djur på gården.

Redan 2001 fördes diskussioner om Käldinge skola skulle dras in eller få fortsätta. Skolan hade verkat sedan 1888 och sedan 1958 hade skolan dessutom haft ett eget internat för utskärselever.

Efter utdragna förhandlingar, drogs skolan slutligen in 2005 och det stora skolhuset förde länge en tynande tillvaro. Under några år hyrde Kårkulla skolan men sedan stod den tom i flera år. Att hitta nya invånare var inte lätt.

Vi kom nog till huset i grevens tid

― Erica Helin, företagare

Erica och Daniel Helin sökte en affärsfastighet i Nagu för sin vintagebutik - helst på Kyrkbacken, men ingenstans fanns något lämpligt att köpa eller att hyra.

Erica Helin plockar bland sina antikviteter
Bildtext Erica Helin har länge sökt en affärsfastighet och hittade Käldinge skola.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Någon föreslog Käldinge skola, men med en yta på 900 kvadratmeter kändes fastigheten dels för stor och dels för avlägsen. Men efter ett tag slog tanken rot, berättar Erica Helin.

– Det började plötsligt kännas lite roligt med ett gammalt hus med historia och anor, vilket ju egentligen passar in i vårt koncept riktigt bra. Först försökte vi få hyra huset, men det var totalt omöjligt.

Efter många om och men köpte paret slutligen fastigheten. Första delen av flytten gick i september 2020, men den kunde slutföras först i januari på grund av pandemin.

Gamla prylar i Käldinge skolas gamla skolsal
Bildtext Olika epoker samsas i skolsalarna.
Bild: Maud Stolpe/Yle

– Huset var i sämre skick än vi hade trott. Vi har öppnat väggar som visat sig vara totalt ruttna. Då vi tog bort en dörr till småskolan föll hela väggen ner. I december hade vi vår första rörläcka och efter det en läckande toalett. Men allt som har kommit emot har vi kunnat fixa, men vi kom nog till huset i grevens tid.

Kring det anrika skolhuset finns många känslor eftersom många generationer har hunnit gå här i skola. Många har befarat att huset ska få falla ihop av sig själv, men nu blir det inte så.

– Trots att vi äger fastigheten så känns det som om vi förvaltar huset för kommande generationer och då vi renoverar tar vi så långt som möjligt hänsyn till husets historia och bevarar så mycket som möjligt. Men det är en konstant kamp med vad jag som historiker vill och vad modern byggnadsstandard och lagen föreskriver.

En skolsal i Käldinge skola som nu är fylld av gamla saker
Bildtext Eleverna i Käldinge har ersatts med vintageprylar.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Gamla elever är nyfikna på sin skola

Genast paret Helin började installera sig i september ifjol knackade gamla elever på och frågade om de fick komma in och se sin gamla skola berättar Erica Helin.

– Vi tycker också att det är trevligt att de kommer och vi tar oss gärna den tiden att vi visar dem runt. Vi måste ju komma ihåg att för många har det här varit ett hem i flera år och att det för oss också medför ett ansvar att ta över ett hus av det här slaget.

Hela projektet håller på att växa till något av ett upplevelsecentrum. Förutom vintagebutiken och Bed and Breakfasten finns en restaurang inhyrd i bottenvåningen och på gården finns djur av olika slag.

– Jag hoppas att det ska finnas något för alla och att också barnfamiljer hittar oss, trots att vi ligger en liten bit bort från Skärgårdsvägen. Det är på tiden att den här byn lever upp lite igen.

Erica Helin sitter på en säng i gamla internatet i Käldinge skola
Bildtext Graffitirummets väggar har målats av en konstnär och rummet är Erica Helins egna favorit i det gamla elevhemmet.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Det ska finnas något för alla

Prylarna i Villa Vintage kommer i första hand från olika dödsbon, men också från auktioner och tömningar där speciellt äldre människor har flyttat från en större bostad till en mindre.

– Själv tycker jag att antikhandel känns lite mörkt och ruffigt, men jag har en vision om att det ska finnas något för alla. Eftersom jag själv inte kan kasta bort någonting så hittar du säkert någon söndrig kopp här för 50 cent. Men nog hittar du också något för sex tusen.

Gammal vit järnsäng med spetsöverkast
Bildtext Olika epoker samsas i Käldinge.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Som en förlängning på vintagebutiken finns det Bed and Breakfast i det gamla elevhemmet. Det speciella här är att allt som finns i rummen också är till salu.

En vit järnsäng med rosa överkast och blommig tapet på väggen.
Bildtext Allt är till salu, också i elevhemmets B & B.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Diskussion om artikeln