Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö godkände plan som gör det möjligt att bygga ny S-market

Från 2021
Uppdaterad 21.05.2021 11:10.
Den gamla teboilmacken är riven i Hangö, bara en sandplan återstår där Varuboden-Osla vill bygga ny market.
Bildtext Här vill Varuboden-Osla bygga sin nya dagligvaruaffär i Hangö.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

I Hangö har fullmäktige nu godkänt detaljplanen för Stationstorget, gamla brandstationen och dess närmiljö. Det betyder att Varuboden-Osla kan bygga en S-market då detaljplanen vunnit laga kraft.

Det har varit en lång process i Hangö att få detaljplanen godkänd. Målsättningen med detaljplanen har varit att skapa plats för en dagligvaruaffär, små affärer och en bränslestation.

Det är frågan om området som utgörs av Stationstorget, en del av Långgatan och området väster om järnvägsstationen. 

Stadsgeodet Kukka-Maaria Luukkonen säger att det nu känns bra.

– Jag är nöjd med det arbete som gjorts och det är bra att vi kommit så här långt.

Skyddsbeteckning togs bort

Innan detaljplanen kunde godkännas så krävdes det ett par omröstningar. Ett av förslagen som fullmäktige röstade om godkändes. 

Tom Rönnblad (SDP) föreslog att beteckningen sr-8 tas bort för Centralskolans del. Hans förslag att slopa byggnadsskyddet understöddes av partikamraten Bernt Förström och i omröstningen stödde 22 fullmäktigeledamöter Rönnblads förslag. Det ledde till att beteckningen togs bort i detaljplanen. I övrigt godkändes planen enligt förslag.

Yrjö Sahlstedt (SFP) och Jari Karvinen (Saml) meddelade avvikande åsikt vad gällde slopandet av beteckningen sr-8 för Centralskolan.

Beteckningen sr-8 innebär att byggnaderna ses som kulturhistoriskt värdefulla och viktiga för stadsbilden. Byggnaderna får inte rivas där det i planen finns en sr-beteckning. Renoverings- och ändringsarbeten ska också göras så att deras karaktär bevaras.

 

 

 

Diskussion om artikeln