Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jeremias von Kraemer har haft covid-19 och ville resa till sin flickvän i Frankrike – blev tvungen att kämpa för ett coronaintyg i två månader

Från 2021
Uppdaterad 26.05.2021 09:03.
Jeremias von Kraemer
Bildtext Jeremias von Kraemer blev vidareskickad från myndighet till myndighet då han försökte få ett coronaintyg på engelska.
Bild: Laura Oksanen

Alla har rätt att få ett intyg på engelska över att man haft covid-19 av den allmänna sjukvården. Men det kan vara utmanande – Jeremias von Kraemer kämpade med saken i nästan två månader.

– THL, HUS, Helsingfors stad ... Jag ringde minst tio olika myndigheter, men ingen visste något och skickade mig vidare till en annan myndighet. Jag provade dessutom att ringa många gånger och fick då olika svar av samma myndighet. 

Orsaken till Jeremias von Kraemers resa är att hans flickvän tillfälligt flyttat till Frankrike och han vill hälsa på henne. 

Både Jeremias von Kraemer och hans flickvän insjuknade i covid-19 i mars. Men trots att von Kraemer friskförklarats av läkare visar hans coronatest positivt. Det här eftersom viruset kan finnas kvar i kroppen upp till tre månader efter att symptomen försvunnit, även om man inte längre smittar andra då.

Det här gör att Jeremias von Kraemer inte kan resa med hjälp av ett negativt testresultat.

Ett intyg på engelska över att ha haft sjukdomen har därför varit hans enda möjlighet att för att kunna resa – men att hitta någon som kan skriva ett sådant på den kommunala sidan har varit närapå omöjligt. 

"Alla har rätt att få ett intyg"

Informationen om att man haft en coronavirusinfektion finns i Kanta-tjänsten, men då Jeremias von Kraemer försökte få coronaintyg från tjänsten gick det inte.
Men vid Social- och hälsovårdsministeriet säger direktör Pasi Pohjola att alla ändå har rätt att få ett intyg över att man insjuknat i covid-19. 

– I princip har man även rätt att få det på engelska. 

Han säger att det är kommunernas sjuk-och hälsovård som ansvarar för att skriva intygen, men enligt honom kan praxisen i olika kommuner variera. 

Men när Jeremias von Kraemer frågade Helsingfors stad om saken var svaret att de inte ger ut sådana intyg och han blev i stället ombedd att ringa vidare.

Enligt staden skriver man endast ut intyg om det behövs för förmåner, jobb eller studier. Intyg för resande kan man enligt dem få från privata vårdföretag.

När Jeremias von Kraemer i stället ringde HUS blev han hänvisad till att använda sig av koronatietoni.fi -sidan.

Därifrån kan man få ett intyg över ett negativt testresultat för till exempel en resa, men det är inte möjligt att få ett certifikat för ett positivt testresultat.

Men när Jeremias von Kraemer loggade in fanns inga testresultat alls att se. När han sedan ringde upp HUS igen för att kolla upp varför hans information inte fanns där var det ingen som kunde svara på frågan.

en skärmdump av Kanta-hemsidan.
Bildtext Det går inte att få ut ett engelspråkigt intyg på att man haft covid-19 från Kanta-tjänsten - något som ändras i framtiden då EU:s gemensamma coronaintyg tas i bruk.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Efter nästan två månader av febrilt ringande fick Jeremias von Kraemer ändå ett intyg av Helsingfors stad, via en e-postadress en bekant tipsade honom om. 

– Hon hade haft samma problem som jag och fick veta om en e-postadress där man kunde be om intyget på engelska, så jag mailade den adressen. Men den här informationen fanns ingenstans på internet, vilket är väldigt konstigt. 

Jeremias von Kraemer var många gånger nära att ge upp och säger att han är besviken på att det varit så krångligt att få intyget den allmänna vägen.

Av dem han ringde blev han ofta hänvisad till skaffa intyget via den privata sjukvården – men då skulle han ha varit tvungen att betala cirka 150 euro. 

Enligt honom är det inte rimligt att behöva betala för intyget. 

– Jag förstår att man ska undvika att resa just nu. Men om människor behöver resa för att hälsa på någon närstående tycker jag inte det är okej att man måste betala.

EU:s gröna intyg på kommande

Forskning har visat att de som haft covid-19 har antikroppar mot viruset åtminstone ett halvt år efter att man insjuknat i sjukdomen.

Men enligt överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd är det ändå svårt att säga hur länge antikropparna finns kvar i kroppen.

– De kan finnas kvar mellan sex till nio månader efter att man insjuknat, beroende på hur allvarlig sjukdomen varit. Men det är svårt att säga exakt hur länge någon är immun mot covid-19, det krävs fortfarande mer forskning om det. 

Men trots att det är omöjligt att säga exakt hur bra skydd en person som insjuknat har, godkänner de flesta EU-länder ett intyg om att man har tillfrisknat från sjukdomen då man vill resa in i landet. 

Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.
Bildtext THL:s överläkare Hanna Nohynek säger att man än så länge inte vet exakt hur länge en person som insjuknat i covid-19 har antikroppar mot viruset.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Intyg över att man har haft covid-19 ingår också i EU:s kommande coronaintyg, det så kallade gröna intyget, som ska göra det lättare att resa mellan EU-länder och som ska tas i bruk i juli–augusti. 

Det ska bestå av coronavaccinationsintyg, ett intyg över ett negativt testresultat och ett intyg över genomgången coronavirussjukdom. Alla dessa tre intyg ska fås samtidigt från Kanta-tjänsten. 

För tillfället matas vaccinationsintygen in i tjänsten och i juni ska även informationen om att en person haft covid-19 matas in. 

Då kommer man via tjänsten få fram en QR-kod från vilken man sedan kan avläsa att personen i fråga haft sjukdomen. Det ska även gå att printa ut intyg över att man haft sjukdomen. 

Men enligt Pasi Pohjola diskuteras det ännu på EU-nivå exakt vilka villkor som kommer att gälla för sådana som haft sjukdomen och vill resa.

– Efter att man insjuknat kommer man antagligen att kunna resa 3–6 månader med hjälp av intyget. 

Jeremias von Kraemer tycker att det är konstigt att det gjorts så svårt att resa om man haft covid-19 jämfört med att resa med hjälp av ett negativt coronatest. 

– Man känner sig lite utstött från samhället om man insjuknat i corona, då man gjort det så svårt som möjligt att resa. Jag ser det som en större risk att resa om man inte haft covid-19 och inte vaccinerats, eftersom man då lättare kan bli smittad av viruset.

Jeremias von Kraemer
Bildtext Jeremias von Kraemer tycker det varit orimligt svårt att få ett intyg på engelska över att man haft covid-19.
Bild: Laura Oksanen

Vaccination en lösning? 

Att vänta tills det är ens tur att få vaccin kan verka som den enklaste lösningen på problemet för den som haft corona och har svårt att få intyg. 

Men det är inte entydigt när en person som insjuknat i covid-19 ska få sitt vaccin. Enligt THL kan det löna sig att vänta i sex månader efter att man insjuknat före man vaccinerar sig och exempelvis Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt rekommenderar att man väntar just sex månader. 

Enligt Hanna Nohynek är det här ändå inte en officiell rekommendation från THL.

– Vi säger att det inte är bråttom med att vaccinera sig i fall man har haft covid-19. Men om någon vill ta sitt vaccin direkt då det är ens tur så är det inget som hindrar den personen från att göra det.

Ifall personen som vaccinerar sig fortfarande har mycket antikroppar i kroppen, kan den få starka biverkningar. Exempelvis smärta, rodnad, hetta och svullnad vid injektionsstället eller en feberreaktion. Enligt Nohynek är det ändå inte farligt. 

Nohynek säger att det i framtiden kan vara möjligt att de som haft covid-19 endast får en vaccindos och att den i så fall fungerar som en slags booster för de antikroppar som redan bildats. Men enligt henne krävs det fortfarande mer forskning i ämnet innan man kan fatta sådana beslut. 

Diskussion om artikeln