Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hemester och Asienstopp har gett marknaden medvind: “Vi har dubbelt mera förfrågningar än normalt”

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 13:12.
Fullt upp för trädgårdsmöbeltillverkarna under pandemin - Spela upp på Arenan

Det är inte all tillverkande industri som klarat sig i Finland. Men ett koncept som fungerar verkar överleva både svajiga konjunkturer och globala epidemier. I Esse har man gjort trädgårdsmöbler enligt samma koncept sedan snart 70 år. Att importen från Asien fått käppar i hjulen, gör att efterfrågan på finländskt ökat ytterligare.

Kring lastbryggan kör truckarna i skytteltrafik från lagret. Försändelserna av trädgårdsmöbler går på slutrakan inför sommarsäsongen. Kring hälften går på export, mest till Norden, men också andra länder har fått upp ögonen för finländsk klassisk trädgårdsmöbeldesign. På Varax i Esse har man redan länge levt med sommaren i sikte. 

- Vi börjar planeringen redan på hösten och funderar på säsongens färger. Och ungefär den här tiden är allting färdigt producerat, säger Anna Kallman, som är marknadsföringschef på Varax.  

En kvinna med långt mörkt hår skrattar och tittar leende in i kameran.
Bildtext Anna Kallman har all orsak att vara glad då Varax har lyckats få produktionen att löpa trots pandemin och leveransproblem.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Hon bedömer att många nu är så trötta på det instängda livet i bostäderna, så önskan att vistas ute syns i trädgårdsivern. Att många ännu inte tänker resa någonstans, gör att folk har pengar att spendera på trivseln kring huset eller sommarstugan. 

Personalbrist en flaskhals

Att överraskande få tilläggsbeställningar mitt i högsäsongen, ger också utmaningar för den tillverkande industrin. En flaskhals i Österbotten är arbetskraften. På verkstadsgolvet har man sett till att nyanställa personal för att klara av arbetsbördan. Sömmerskan Fereshte Asghari är en av dem som slutit sig till leden. Hon är som bäst i färd med att sy dynor till trädgårdsgungorna.

Jag hade tur då det fanns precis ett sådant jobb här

- Jag är utbildad sömmerska, och det fanns inte så många jobb just inom sömnad, så jag hade tur då det fanns precis ett sådant jobb här, säger hon vid sin symaskin. 

Hon gillar själv att sy de kuddar som ska vara till glädje i sommarträdgårdar runt om i Norden i sommar. 

- Tyget ger mig sommarkänsla. De är jättefina, de här ljusa färgerna, säger Asghari.  

Virus och fartygskrock gav dominoeffekter

Att många asiatiska fabriker upplevt stora driftstörningar till följd av pandemin, har minskat utbudet på importerade varor generellt - och säsongsgrejer i synnerhet. Dessutom ledde fartygsproppen i Suezkanalen till rejäla förseningar, just inför sommarsäsongen. 

- Alla vill ha våra produkter för tillfället, i och med att kineserna inte har lyckats riktigt leverera riktigt i år. Så vi har kanske dubbelt mer förfrågningar än vad vi brukar ha, säger Johan Backman som är produktionschef på Varax.

En man med kort hår och röd tröja tittar rakt in i kameran.
Bildtext Efterfrågan på trädgårdsmöbler har vuxit markant, vilket gläder produktionschef Johan Backlund
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

För just Varax har den enes död inneburit Esseföretagets bröd. Tack vare lokala eller i varje fall europeiska underleverantörer har produktionen kunnat flyta på rätt bra.

Många företag med starkt beroende av asiatiska delar har lidit av både pandemi och fraktfartygsblockering. Och just den här situationen har gjort att annan tillverkande industri fått tänka om, föreställer sig Anna Kallman. Och det har skapat en ny konkurrenssituation. 

- Andra företag här i Europa, ska ju ha sina råvaror någonstans ifrån också, och tidigare kanske de tog dem från Kina, men nu tar de från Europa. Och då har det belastat våra leverantörer. De har inte lika mycket rör eller varor på lager, säger hon.

Det är många leveranser som folk ännu väntar på i världen

En annan följd av pandemin har varit att efterfrågan på pvc-plaster har ökat markant till följd av alla skyddsutrustning som behövs. Och då har det blivit svårare att få exempelvis takmaterial till hammockarna. 

I stort tycker man på Varax att fördelarna med underleverantörer som ligger geografiskt närmare fabriken är påtagliga. 

- Man har ju bättre koll på råvarorna om man vet varifrån de kommer. Man kan också bättre tajma med leveranstiderna för tillverkningen. Leveranser från Asien tar ju väldigt länge och rådande brist på containers påverkar hela världen. Så det är många leveranser som folk ännu väntar på i världen.

Vad tillför tillverkning i Finland, jämfört med låglöneländerna?

- Först var fokus på etiska frågor, och sen blev miljön mera i blickfånget - sen kom pandemin, så det blev plötsligt omöjligt att få tag på saker. Så det är tårta på tårta på tårta, som har lett till den här situationen. Och vi vet ju inte vad framtiden medför men men jag tror att folk vill vara förberedd ifall det kommer en till pandemi eller ifall det krisar på något annat sätt, säger Anna Kallman. 

Allt mera lokal produktion

Även prisnivån i låglöneländer som Kina har stigit kännbart, vilket minskar på incitamenten att handla asiatiskt. Kallman tror därför att det kommer att bli allt vanligare att försöka finna råmaterial och underleverantörer närmare monteringen inom allt flera branscher. 

Dessutom vädrar hon en renässans inom industrin. Miljöfrågor och lokalt tänk kommer att prioriteras allt starkare, förutspår hon.  

- Jag tror att fler och fler företag börjar ha samma tankesätt som konsumenterna haft ganska länge redan, säger Kallman.

"Jag hoppas på mycket folk, bra väder och bra vindar" - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln