Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes vinnaren i språkpodden Näst sista ordets tävling om Svenskfinlands bästa slogan

Från 2021
En infoskylt med kartor över Närpes. Till vänster om skylten två gula parkbänkar.
Bildtext "Närpes - staden där allt är möjligt" utsågs till Svenskfinlands bästa slogan i veckans avsnitt av språkpodden Näst sista ordet och gästande domare Janne Grönroos.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Publiken skickade in sina förslag. Språkpodden Näst sista ordet utsåg Janne Grönroos till domare. Resultatet blev en topplista på Svenskfinlands mest lyckade slogans.

En lyckad slogan ska vara slagkraftig, folklig och också innehålla någon form av självinsikt. Om man är lite ödmjuk går det sannolikt bättre hem än om man är enbart kaxig. 

- Allitterationer och ordlekar brukar gå hem, ibland rim, även om det riskerar att bli lite töntigt, säger språkexperten Jenny Sylvin.

Lyssna på veckans avsnitt av språkpodden Näst sista ordet för att höra alla bidrag och panelens mer utförliga åsikter.

"Kökar är annorlunda" - Janne Grönroos rangordnar Svenskfinlands bästa sloganer

29:12

Ett exempel på en lyckad ordlek är den svenska kommunen Pajalas slogan Makalösa Pajala, som också anspelar på det stora antalet ungkarlar som bor på orten. 

Ett annat lyckat exempel på självinsikt är genomfartsorten Resos slogan Kaikki kiva ei näy ohikulkijalle (fritt översatt: Den som bara kör förbi ser inte allt det fina).

När svenska Språktidningen nyligen ordnade en omröstning om Sveriges bästa kommunslogan vann I love Hjo före Vilhelminas Vild och vacker och Fagerstas Här får du livstid.

Ungefär hälften av de finländska kommunerna har i dag en officiell slogan. Många mindre byar och orter har också egna, antingen officiella eller vedertagna slogans. 

Men vilken kommun eller ort har den bästa sloganen i Svenskfinland?

De här är Svenskfinlands fem bästa sloganer

Näst sista ordet kallade in programledaren och komikern Janne Grönroos som domare. Grönroos är också medlem i Svenska kulturfondens delegation. Som medlem i delegationen bedömer Grönroos och hans kollegor årligen cirka 4 000 idéer och projekt.

Publiken fick sända in sina förslag och bland de här förslagen skapade Janne Grönroos och Jenny Sylvin en lista på Svenskfinlands fem bästa slogans. Vissa slogans är eller har varit det officiella mottot, medan andra enbart är vedertagna slogans som ofta används om orten.

5. Kiss my Turku

En mindre snäll benämning på Åbo är “Finlands rövhål”. I Kiss my Turku leker man med det här öknamnet och rycker mattan under dem som vill håna staden. Självironi i kombination med en rolig ordlek.

4. Malax ligger rätt

Malax började för länge sedan kallas för “kommunen som ligger rätt”. Med uttrycket avser man det strategiska läget på landsbygden men med endast en kort pendlingsväg till Vasa. Malax ligger rätt är enkelt och beskrivande.

3. Sjundeå - ta det lugnt!

Sjundeå ersatte nyligen sin gamla slogan Nyckeln till lyckan med Ta det lugnt. Den gamla var utmanande i och med att många inte kände till att Sjundeå har en nyckel i sitt kommunvapen. Den nya Ta det lugnt är avspänd och beskriver en stressfri tillvaro.

2. Nagu - en livsstil

Den åboländska orten Nagu lyckas med konststycket att marknadsföra sig med ett enda ord. Nagu - en livsstil för tankarna till färjan, skärgården och ett medvetet val hur man kan leva sitt liv. Speciellt nu när många vill jobba på distans och flytta ut till landsbygden eller skärgården är det en slogan som får tanken att flyga iväg till ett liv vid havet.

1. Närpes- staden där allt är möjligt

Det här är en slogan man kan tolka på många olika sätt. Den kan tolkas ironiskt, men den kan också tolkas som ett ställe där man kan förverkliga sina drömmar. Speciellt när man betänker stadens lyckade integration av invandrare, den stora företagsamheten och det rika kulturlivet har man också fog för de lite kaxiga orden. Och om något går på tok kan man ju alltid säga: Staden där allt är möjligt.

Diskussion om artikeln