Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Företagarna i Nagu räknar med en livlig sommar: "Jag hoppas att det kommer mycket folk och folk med gott tålamod"

Från 2021
Uppdaterad 23.05.2021 16:29.
Hamnen i Nagu väntar på sommarrusningen - Spela upp på Arenan

Förra sommaren drog oväntat många besökare till gästhamnen i Nagu och i sommar väntar företagarna sig en minst lika bra sommar.

Under de senaste åren har Pargas stad satsat enormt på att förnya och förstora gästhamnen i Nagu. Men ifjol visste ingen vad pandemin skulle föra med sig för verksamheten.

Minna Ohvo som driver Strandkrogen i gästhamnen säger att sommaren blev oväntad livlig och att det för hennes del blev att börja anställa mer personal mitt under högsäsongen.

- Till all lycka känner jag folk i branschen och fick ihop det jag behövde. Kockar är det i alla fall svårt att hitta och det gäller tydligen i hela världen.

I somras kom det massor med nya människor

Sommartid finns det ett tiotal näringsställen på Kyrkbacken i Nagu så besökarna har en hel del ställen att välja mellan.

- Visst är konkurrensen hård, men å andra sidan kommer det då mera folk hit, blir de kanske kvar längre om vi har ett ordentligt utbud. I övrigt har vi fin service här med allt från apotek till två stora matbutiker och Alko.

Det hon speciellt vill lyfta fram är att det nu också finns en kosmetolog här, vilket många säkert saknar då de har varit flera veckor till sjöss.

Minna Ohvo vattnar blommor utanför Strandkrogen i Nagu
Bildtext Minna Ohvo räknar med en livlig sommar.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Tidigare var det mest stamgäster som kom till krogen, men i somras kom det massor med nya människor. Man hörde ofta att nu skulle vi egentligen ha varit i Grekland eller Spanien, men det blev Nagu i stället. Så tror jag att det blir också i sommar.

Det stora orosmomentet är nu olika begränsningar på grund av pandemin. Att vara tvungen att stänga krogen klockan 19 hör till skräckscenariot.

Hamnen kunde bli ännu större

Mikael Smeds och hans familj driver sin krog L'Escale trettiofemte sommaren och har numera också krogbåten Najaden och restaurangen Söder.

- Utvecklingen har varit enorm sedan vi började 1987. Då var det här mest en vassrugge och så fanns här Nagu Segelsällskaps brygga. Nu finns här massor av butiker och flera krogar. Alla bryggor har förnyats och försatts med olika grunkor som slamtömningar och liknande.

Folk kommer ju inte bara sjövägen utan också längs landsvägen

Han anser att hamnen kunde byggas ut ännu mera och att det finns plats för ännu fler gäster här.

- Folk kommer ju inte bara sjövägen utan också längs landsvägen. Nu försöker man ju också locka cykelturister till Ringvägen, så nu vore det hög tid att bygga den där cykelvägen genom Nagu till Korpo färjfäste, som det länge har talats om.

Också han anser att det är bra med ett stort utbud av restauranger och annat sommartid, i och med att folk gillar att gå från ställe till ställe.

Mikael Smeds står utanför restaurang L'Escale
Bildtext Mikael Smeds anser att gästhamnen i Nagu kunde byggas ut ytterligare.
Bild: Maud Stolpe/Yle

I princip är det familjens fyra söner som nu driver verksamheten, men i bakgrunden finns hela tiden Mikael och hans fru Lotte Ölander-Smeds.

- Min fru är ännu viktig här i och med att hon håller ordning på ekonomin. Jag finns också med i faggorna och efter så här lång tid kanske jag ser saker som mina duktiga söner inte alltid märker. Så nog tycker jag att jag har en uppgift ännu.

Båtförarna är allt från proffs till nybörjare

Mette Louise Lindberg är hamnkapten i gästhamnen. Här finns 130 numrerade båtplatser, men ifjol lyckades man ta emot 190 båtar på en gång.

- En del förhandsbokar för att säkert få plats, men många kommer också spontant. Bland båtförarna finns allt från mycket erfarna till nybörjare och jag tycker att det är roligt att också nybörjare vågar sig ut till sjöss. Vi hjälper och vägleder alla för att få in så många som möjligt.

Jag hoppas ju på att det blir mycket folk och att det är folk som har bra tålamod

I hamnen finns förutom hamnkaptenen också fem hamnvärdar och två yngre hjälpare, vilket är ett par fler än ifjol.

- Jag hoppas ju på att det blir mycket folk och att det är folk som har bra tålamod och en bra säsong, bra väder och bra vindar. Båtaffärerna lär ju ha gått väldigt bra nu så jag tror att vi kommer att se ännu större båtar här än förr.

Vidare hoppas Mette Louise Lindberg på att säsongen ska bli lika lång som ifjol då hamnen var öppen ännu veckoslutet före alla helgons dag.

- Med tanke på att vi just fira vappen och vi hade förvånansvärt mycket folk här, så blir det antagligen - hoppeligen - en lika lång säsong.

"Jag hoppas på mycket folk, bra väder och bra vindar" - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln