Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen publicerade hemligstämplad rapport om operation mot romer

Från 2021
En polisbricka i närbild. Brickan hänger kring en persons hals.
Bildtext Polisens behandling av romer ledde till en utredning som först hemlighölls. Nu har ändå Helsingfors polisinrättning publicerat rapporten.
Bild: Antti Kolppo / Yle

I början av maj rapporterade Yle om att polisen i Helsingfors hållit ett särskilt öga på stadens romer. Avslöjandet ledde till en utredning, som först hemligstämplades av Polisstyrelsen. Nu publicerar ändå Helsingfors polisinrättning utredningen.

I utredningen erkänner Helsingfors polisinrättning att man aktivt följde med och bokförde romer under åren 2013-2015 i Helsingfors. Operationen påbörjades efter anmälningar om att olika släkter hotat varandra samt utfört brott mot liv och hälsa, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Helsingforspolisen påbörjade år 2013 en operation riktad mot romer som kallades KURI1 (på svenska betyder ordet kuri disciplin). Under operationen stannade polisen romer i Helsingfors och samlade in uppgifter om dem.

Polisen förde bland annat bok över romernas rörelser, vilka fordon de använde och i vilka gäng de rörde sig. Samtidigt gjordes också anteckningar om annan information, exempelvis om personer bar knivar eller andra vapen.

Efter att Yle rapporterat om operationen valde Helsingfors polisinrättning att göra en utredning i ärendet, men Polisstyrelsen vägrade låta medierna ta del av dess innehåll.

I dag har ändå Helsingfors polisinrättning valt att publicera utredningen.

I utredningen erkänner Helsingfors polisinrättning att man aktivt följde med och bokförde romer under åren 2013-2015 i Helsingfors.

– Polisen i Helsingfors fick år 2013 flera anmälningar om att olika släkter hotat varandra samt utfört brott mot liv och hälsa, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Enligt polisen hände det att släkterna hotade varandra med skjutvapen och ibland var också utomståendes hälsa eller liv i fara. Eftersom polisen bedömde att läget var allvarligt, påbörjade man operation KURI1.

Kodnamn: KURI1

Helsingfors polisinrättning beordrade år 2013 att polispatrullerna samlar in information om romer. I praktiken betydde det här att patrullerna stannade romer utan märkbar orsak och skrev upp information om dessa i polisens system.

– Information sparades i ett riksomfattande program som befälet använder i sitt dagliga arbete för att kommunicera. Vi märkte inläggen med koden KURI1 för att ha all information på samma ställe, skriver Helsingfors polisinrättning.

Under operationen konfiskerades också 34 olagliga skjutvapen. Operationen avslutades 2015.

– Under operationen minskade antalet skottlossningar mellan romer på allmänna platser betydligt, skriver polisen.

En polisbil genom en digital kameralins.
Bildtext Operation KURI 1 pågick under åren 2013-2015.
Bild: Marko Väänänen / Yle

Polisen: Stridigheter mellan släkterna orsaken till operationen

Enligt rapporten påbörjades operationen eftersom romernas släktfejder blev allt värre.

– Vi fick uppgifter om att situationen var så inflammerad att släkternas äldre medlemmar inte kunde hantera situationen längre på egen hand.

Enligt polisen eskalerade stridigheterna då en man knivhöggs i magen i augusti 2013. Efter knivhuggningen skedde flera skottlossningar - bland annat i en bil, på offentliga platser, i en restaurang och mot en höghusvägg.

Enligt rapporten förberedde polisen sig för ett större beväpnat slagsmål mellan romerna.

Polisen erkänner misstag men nekar att det skulle handla om etnisk profilering

Heikki Kopperoinen, biträdande polischef vid polisinrättningen i Helsingfors, har undertecknat utredningen. Kopperoinen kommenterade operationen redan tidigare till Yle.

Kopperoinen bestrider att det skulle handla om etnisk profilering av den romska befolkningen i Finland.

Etnisk profilering innebär att polisen riktar in sig på en person på grund av till exempel hens etniska bakgrund eller hudfärg. Sådan verksamhet är diskriminerande och förbjuden enligt jämställdhetslagen.

Kopperoinen erkände ändå att polisen begått misstag i och med operationen och tillade att man under de senaste åren anordnat utbildningar för att stoppa diskriminering och etnisk profilering.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Poliisi kyttäsi romaneita operaatiossa koodinimellä KURI 1 – Nyt Helsingin poliisi julkaisi asiasta selvityksen, jonka Poliisihallitus oli eilen salannut". Artikeln översattes av Milli Hellström.