Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarus blockerade oberoende nyhetssajt – landets journalister ser sig över axeln konstant: "Vi är myndigheternas fiende och vi behandlas så"

Från 2021
Tusentals demonstranter marscherar på gatan i protest.
Bildtext Det har inte varit stora fysiska demonstrationer i Belarus på ett tag. Men människor opponerar sig anonymt på nätet. Där blurrar de händer, fötter och ansikte eftersom myndigheterna gör sitt yttersta för att hitta dem.
Bild: EPA

Läget i Belarus förvärras ständigt. I takt med att oppositionen fortsätter sin kamp svarar makthavarna med allt hårdare metoder. På tisdagen blockerades den största oberoende nyhetssajten i landet, Tut.by.

Yauhen Merkis och Larysa Schyrakova är journalister. De jobbar för den oberoende kanalen Belsat TV channel i Gomel, Belarus näst största stad.

Merkis känner sig inte trygg, varken i sitt land eller på sin gata. Som journalist eller aktivist som ifrågasätter systemet känner man sig speciellt orolig.

– Det finns hela tiden en känsla av att något dåligt kan hända när som helst, var som helst, säger han.

De är till och med redo att döda för regimens skull.

Larysa Schyrakova, journalist

Det är farligt för journalister i Belarus eftersom myndigheterna försöker tysta ner all självständig journalism. Det är nedstängningen av mediesajten Tut.by ett bevis på.

– Det finns inte många opartiska mediehus. Jag tror att myndigheterna kommer att föröda oss. De förstår hur mycket inverkan vi har på människors åsikter. Vi är myndigheternas fiende, och vi behandlas så, säger Larysa Schyrakova.

Den gamla belarusiska flaggan i vitt och rött hänger i ett fönster i ett höghus.
Bildtext Det har inte varit stora fysiska demonstrationer i Belarus på ett tag. Men människor opponerar sig anonymt på nätet. Där blurrar de händer, fötter och ansikte – för myndigheterna gör sitt yttersta för att hitta dem.
Bild: Vera Aksionava / Alamy / All Over Press

Landet med lagar som inte skyddar någon

Journalister i Belarus blir dömda även om de bara gör sitt jobb. Yauhen Merkis nämner till exempel en journalist som blev arresterad för att hen ville undersöka och rapportera om nedstängningen av Tut.by. Journalisten hålls fortfarande fängslad.

– Om man har kritik mot regimen finns det inga lagar som skyddar en, säger Merkis.

Och myndigheterna sparar inte på krutet då det gäller att stifta nya lagar. Förra veckan stiftades en ny lag som ger polisen rätt att skjuta demonstranter och rota i deras saker. Polisen har också rätt att förbjuda att man fotar och filmar protester.

Larysa Schyrakova säger att det finns många i Belarus som står på regimens sida.

– Polisen och tjänstemän kommer fortsätta stödja president Lukasjenko. De kan tysta ner folk genom att göra falska polisrapporter och ge falska vittnesbörd i rättegångar. De är till och med redo att döda för regimens skull, säger hon.

Larysa Schyrakova.
Bildtext I sin intervju med Svenska Yle berättar journalisten Larysa Schyrakova om några journalister från oberoende media som inte tillåtits bevaka en öppen rättegång. De arresterades då de intervjuade människor utanför domstolsbyggnaden – med rubriceringen "olagligt massmöte".
Bild: Privat

Finns det fördelar med att vara journalist?

Yauhen Merkis har blivit arresterad tre gånger. Två av gångerna blev han upplockad på gatan. Sedan augusti 2020 har han suttit sammanlagt 35 dagar i fängelse.

Han tror ändå att han ibland har haft en fördel av att vara journalist. Poliserna vet vem han är och är kanske rädda att han skulle berätta allt han varit med om till andra.

Men Merkis utgör ett undantag. Själv känner han många som blivit misshandlade och torterade av polisen.

Yauhen Merkis.
Bildtext Enligt Yauhen Merkis kan man jämföra dagens situation med ockupation. Nu förstår han hur hans mor- och farföräldrar kände då de levde under Nazitysklands ockupation under andra världskriget.
Bild: Privat

Att misstro kvinnor var ett misstag av Lukasjenko

Merkis tror att regimen kommer göra allt fler misstag i framtiden. Det senaste misstaget, att låta oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja ställa upp som presidentkandidat, ledde till massprotester i Belarus. President Lukasjenko trodde inte att en kvinna kunde utgöra ett hot.

Lukasjenkos beslut att stänga ner Tut.by kommer att visa sig vara ett dåligt drag, tror Merkis.

– De som läste Tut.bys nyheter kommer inte plötsligt att börja läsa nyheterna som kontrolleras av staten. De kommer att söka sig till sociala medier eller andra sajter som inte är så professionella, vilket kan göra det svårare för Lukasjenko.

Merkis och Schyrakova intervjuades av Magnus Hansén. Artikeln sammanställdes av Belén Weckström.

Diskussion om artikeln