Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det finns österbottningar som har vägrat ta emot andra dosen Astra Zeneca – läkare välkomnar att de nu får välja annat vaccin

Från 2021
Kvinnlig läkare utanför hälsocentral
Bildtext Enligt smittskyddsläkare Johanna Gripenberg kan invånare som avbokat andra dosen Astra Zeneca nu kontakta vården och få ett annat vaccin.
Bild: Yle/Mårten Wallendal

De som har fått Astra Zenecas coronavaccin som första dos kan nu välja ett annat vaccin som andra dos, enligt nya riktlinjer från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

I Jakobstadsregionen välkomnar smittskyddsläkare Johanna Gripenberg de nya uppgifterna.

- Det finns de som har tackat nej till andra dosen Astra Zeneca och valt att avvakta. De kan nu ta kontakt för att få ett annat vaccin som sin andra dos.

I Närpes säger ledande läkare Anna-Maria Sandberg att de nog har fått en del frågor om Aztra Zenecas vaccin men att det endast är i enstaka fall som någon vägrat ta emot vaccinet i fråga.

- I början då det var stor medieuppståndelse så var folk fundersamma och hade frågor. Men överlag tycker jag att det har gått bra och folk har tagit det vaccin de blivit erbjudna.

Några starka reaktioner har Sandberg inte heller hört om, varken hos de som tagit Astra Zeneca eller något av de andra vaccinerna.

Sofia Svartsjö som är ledande läkare i Korsholm och Vörå säger att man naturligtvis följer THL:s riktlinjer och det sköts gemensamt inom sjukvårdsdistriktet eftersom också fördelningen av vaccindoser sker via sjukvårdsdistriktet.

Finland har gett Astra Zenecas vaccin till personer i åldern 65-69 eftersom vaccinet har kopplats till en ökad risk av blodproppar hos personer som är yngre än 65.

Enligt THL:s nya riktlinjer ska de som vill byta från Astra Zenecas vaccin till ett annat vaccin i dos nummer två få ett så kallat mRNA-vaccin. Pfizer Biontech och Moderna tillverkar mRNA-vacciner.

Diskussion om artikeln