Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenskt coronakaos rubbar inte Ellen Voutilainen inför karriärens viktigaste match: ”Jag tror absolut vi kan fixa det i tre raka”

Ellen Voutilainen anfaller med boll i semifinal 3 2021.
Bildtext Ellen Voutilainen har gjort tre mål i finalserien mot H65 Höör.

Väntan på den tredje handbollsfinalen fortsätter för den finländska landslagsspelaren Ellen Voutilainen. Nytt speldatum är måndag och då kan Nackas stolthet säkra klubbens fjärde SM-guld.

De två första finalerna spelades enligt det ursprungliga schemat, men sen började coronamolnen hopa sig över finalserien mellan Skuru IK och H65 Höör.

Ellen Voutilainens Skuru förberedde sig för att avgöra matchserien på söndagen (16.5), men covid-19 ville annorlunda.

– På lördag eftermiddag blev det klart att det inte blir någon match i Eriksdalshallen. Det var givetvis tråkigt, men fullt förståeligt då det konstaterats coronafall inom båda lagen, säger Ellen Voutilainen då Yle Sporten ringer upp henne mitt i pluggandet inför vårens sista tentamen.

20-åringen inledde lärarstudierna efter nyår, men nu finns den tidigare Sjundeåspelarens tankar på den tredje och möjligtvis avgörande finalen.

I början av året såg det ändå annorlunda ut.

– Jag smittades av corona i februari. Jag känner mig för tillfället lugn, men klart det finns en oro på grund av läget i Sverige och globalt. Jag kom lyckligtvis väldigt lindrigt undan och lungorna känns ok.

Två olika finaler

Grundserievinnaren Skuru vann den första finalen ganska enkelt med 29–22, men i den andra matchen fick de grönvita slita på allvar. Laget låg redan under med sju mål i slutet av första halvlek.

– Vi visar en enorm lagmoral då vi vänder den andra finalen. Den andra segern var nog ännu skönare än den första. Många hade räknat ut oss, säger Voutilainen efter att Skuru vänt till 31–29 efter paus.

Ellen Voutilainen på väg att kasta i semifinal 1 2021.
Bildtext I semifinalerna mot Skara gjorde Voutilainen 11 mål.

Voutilainen har stått för tre mål i finalserien, medan lagets storstjärna Alexandra Bjärrenholt mäktat med hela 21 fullträffar.

– Hon är otroligt duktig och mångsidig. Hon är känd för sitt anfallsspel, men är väldigt viktig bakåt då vi försvarar 5-1. Överlag har vårt anfallsspel fungerat bättre.

Är ni för tillfället det bättre laget?

– Det har varit väldigt jämnt. Höör var enligt flera experter förhandsfavorit inför finalserien då de har flera landslagsspelare, men vi har bevisat att vi kan kämpa om SM-guldet på allvar.

Hur har det varit med dina finalnerver?

– Jag är en person som alltid är nervös. Om jag inte är det känns det som att något är fel. Jag gillar då det står mycket på spel. Lite nervösare än normalt har jag varit, men inget som har stört mig.

”Det har gått över förväntningarna”

I februari 2019 åkte Voutilainen på en otäck korsbandsskada i höger knä. Därför missade hon så gott som hela säsongen 2019/20, men i år har hon kunnat fokusera mer på handboll än rehabilitering.

– Med tanke på min skadehistorik är jag väldigt nöjd med hur säsongen har förlöpt. Man ska inte ta det för givet att få spela i ett topplag som Skuru, säger Voutilainen som gjort 45 mål på 27 matcher.

Är du överraskad att du fått så mycket ansvar?

– Det har nog gått över förväntningarna. Jag har tränat på och det har gett resultat. Jag är inte överraskad, mer glad och tacksam för det ansvar jag fått.

Ellen Voutilainen och lagkamraterna jublar vid sidan av planen i semifinal 1 2021.
Bildtext Skuru har imponerat under hela säsongen och förlorat endast fyra matcher.

Voutilainen bidrar mest med sitt starka försvarsspel där hon är en av lagets stöttepelare. 20-åringen har spelat mest som högertvåa, men fått axla ansvar även i anfallsändan.

– Vår främsta vänsterback Ulrika Olsson lämnade laget mitt under kvartsfinalserien mot Heid och det har bidragit till mer ansvar framåt, berättar Voutilainen.

Olsson och Skurus styrelse hittade ingen gemensam melodi i kontraktsförhandlingarna inför nästa säsong. Enligt Olsson tyckte klubben att hon var för gammal och att spelare i hennes ålder brukar börja tänka på familjetillökning.

– Det var absolut skakigt och vi förlorade den andra kvartsfinalen mot Heid. Vi har ändå fått ihop det och vuxit som grupp. Vi tappade ändå en ledarfigur och lagkompis.

Vill punktera på ”hemmaplan”

Förutom att matchprogrammet har levt sitt eget liv har finalserien en annan märklig detalj: ingendera av lagen får spela i sin normala hemmahall.

På grund av att båda lagens egentliga hemmahallar inte fyller förbundets krav vad televisering beträffar spelar Höör i Eslöv och Skuru i Erikdalshallen på Södermalm.

– Så klart att en hemmahall är en hemmahall. De flesta av oss har ändå spelat i Eriksdalshallen så det är bekant miljö.

Ellen Voutilainen i Skuru IK hösten 2018.
Bildtext 20-åriga Voutilainen är inne på sin fjärde säsong i Sverige. (bilden är från 2018)

Då covid-19 satt sin stämpel på finalserien har Skuru två matchbollar i sin temporära hemmahall. Den tredje finalen spelas på måndag i Stockholm och blir det en fjärde avgörs den på tisdag i samma hall.

Krävs det en femte och direkt avgörande match spelas den i Eslöv den 27 maj.

Skulle ett SM-guld vara din största handbollsframgång?

– Absolut, inget snack om saken. Det skulle vara jätteroligt och stort att vinna SM-guld.

Vinner ni i tre raka?

– Jag tror absolut att vi kan fixa det i tre raka och hoppas givetvis på det. Tufft kommer det att bli, men samtidigt extremt roligt, avslutar Voutilainen som finns med i den landslagstrupp som möter Färöarna och Israel i EM-kvalet i början av juni.