Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fardowsa Mohamuds dröm om att bli fredsbevarare gick i kras: Försvarsmakten tillåter inte hijab

Uppdaterad 20.05.2021 00:02.
Militärparad.
Bildtext Arkivbild.

En soldat får bära hijab i bland annat Norge och USA, men inte i Finland. Det fick 20-åriga Fardowsa Mohamud erfara då hon ville göra värnplikten.

Fardowsa Mohamud berättar för nyhetsbyrån STT att hon alltid velat göra värnplikten eftersom hon vill bli fredsbevarare. I januari anmälde hon sig därför till den frivilliga tjänstgöringen och fick en plats vid den Karelska brigaden.

– Jag har sedan jag var barn drömt om att göra värnplikten efter skolan. Jag är fysiskt väldigt aktiv, och har alltid varit intresserad av sådana här saker, förklarar Mohamud som är från Helsingfors.

Mohamud är muslim och använder vanligtvis en hijab som täcker håret och halsen. Under tjänstgöringen hade hon tänkt använda sig av en turban som når ner till öronen och således täcker endast håret.

Eftersom Försvarsmaktens allmänna tjänstereglemente inte nämner hijaber tog Mohamud kontakt med brigaden. Hon ville vara säker på att det går att tjänstgöra med hijab eller turban.

Reglementet tillåter inte hijab

Det blev ett nej från brigaden eftersom reglementet endast tillåter Försvarsmaktens egna huvudbonader.

Mohamud säger till STT att hon var beredd på svaret, men att hon är besviken.

På grund av hijaben blev hon tvungen att avanmäla sig och planera om sin framtid. För att väcka diskussion skrev hon om händelserna på Facebook. Inlägget har i skrivande stund fått över 500 kommentarer på ett dygn.

Mohamud planerar också ett medborgarinitiativ om hijaben.

Kvinna i svart rock och vit hijab. En hijab är ett tygstycke som täcker bärarens hår och hals.
Bildtext En hijab täcker håret och halsen på bäraren. Arkivbild.

Möjligheten diskuterades redan 2017

Den senaste uppdateringen av tjänstereglementet gjordes år 2017 under ledning av Överstelöjtnant Pekka Halonen. Halonen säger till STT att man diskuterade hijaben redan då.

– Vi konstaterade att reglerna och klädseln ska vara samma för alla. Alla ska starta på samma ruta, oberoende etnicitet, religion eller politisk övertygelse.

När man uppdaterade reglementet år 2017 la man bland annat till nya regler gällande frisyrer. Irokeser och gälla hårfärger förbjöds och det är inte heller tillåtet att klippa håret i olika mönster. Endast Försvarsmaktens egna huvudbonader tillåts.

Samma år tillät USA att soldater inom försvaret använder hijab eller turban ifall plagget används av religiösa skäl.

Också i Norge går det att tjänstgöra i hijab, något "Skam"-skådespelaren Iman Meskin gjorde då hon tjänstgjorde inom det norska försvaret.

Meskin använde under sin tjänstgöringstid en hijab som endast täcker håret. Enligt Meskin var det norska försvaret öppnare än hon förväntat sig, eftersom det både fanns bönerum för muslimer och det serverades halal-mat.

Källa: STT, Iltasanomat

Diskussion om artikeln