Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Artigt men spänt tonfall när USA:s och Rysslands utrikesministrar möttes i Reykjavik – toppmötet mellan Biden och Putin fortfarande ett frågetecken

Från 2021
Uppdaterad 20.05.2021 06:08.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov möts i maj 2021. Blinken bär munskydd medan han gör en armbågshälsning med Lavrov.
Bildtext USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade sin ryska kollega Sergej Lavrov i går under ett möte som varade i två timmar.
Bild: Rysslands utrikesministerium / EPA

Det finns utrymme för samarbete mellan USA och Ryssland, trots att relationen mellan de två länderna är ansträngd.

Det var budskapet både från USA:s Antony Blinken och hans ryska motpart, Sergej Lavrov, när de två utrikesministrarna möttes i Reykjavik i samband med det Arktiska rådets möte.

– Vi eftersträvar en förutsägbar och stabil relation med Ryssland, sa Blinken.

– Vi tror det gynnar vårt folk, det ryska folket och hela världen, sa Lavrov.

Blinken betonade samtidigt att det "inte är en hemlighet" att det råder meningsskiljaktigheter länderna emellan och att USA kommer att reagera om Ryssland "uppträder aggressivt mot oss, våra partner och våra allierade."

Blinken uppgav på onsdagen också att USA häver sanktioner mot det tyska företag som bygger gasledningen Nord Stream 2 och mot företagets tyska vd, som är nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin, skriver bland annat Reuters.

USA och president Joe Biden motsätter sig fortfarande gasledningsprojektet som ska leverera naturgas från Ryssland av rädsla för att projektet kan öka Europas beroende av rysk energi.

Lavrov: "Vi är redo att diskutera alla frågor om det bygger på ömsesidig respekt"

Sergej Lavrov sa likt Blinken att USA och Ryssland har "allvarliga meningsskiljaktigheter", men betonade vikten av samarbete "inom områden där våra intressen möts."

– Vår ståndpunkt är lättbegriplig. Vi är redo att diskutera alla frågor ifall diskussionen är ärlig och bygger på fakta och ömsesidig respekt, sa Lavrov. 

Den spända relationen mellan USA och Ryssland bygger på motsättningar i flera frågor. Det gäller till exempel förhållandet till Ukraina, det arktiska området samt Rysslands behandling av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. 

USA har också anklagat Ryssland för cyberattacker i samband med de två senaste presidentvalen. Tidigare i år kallade president Biden sin ryska motpart Vladimir Putin för en "själlös mördare", vilket Putin besvarade med en rad anklagelser.

Det planerade toppmötet mellan Biden och Putin fortfarande en öppen fråga

Joe Biden har tidigare kastat fram tanken om ett möte mellan honom och Putin i juni i samband med hans resa till Europa. Finland har redan i april uppgett sig vara redo att stå som värd för ett eventuellt toppmöte.

Enligt nyhetsbyrån Interfax vägrade Sergej Lavrov efter Islandsmötet med Blinken att svara på frågan ifall Ryssland är villig att ställa upp på ett möte med USA.

Källor: AP, Reuters