Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sixpacken och regeringen Sipilä misslyckades med hälsovårdsreformen – ger grundlagsutskottet grönt ljus i dag?

Från 2021
Uppdaterad 21.05.2021 11:32.
Sjukskötare knyter fast ett ansiktsskydd i sjukhusmiljö.
Bildtext Den mycket utdragen processen med att reformera det finländska social- och hälsovårdssystemet närmar sig kanske sitt slut. Regeringen har siktet inställt på att social- och hälsovårdsreformen ska klubbas av i riksdagen före sommarpausen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Grundlagsutskottet kan bli klart med sitt utlåtande om den stora hälsovårdsreformen i dag. Men om det behövs finns det beredskap att fortsätta manglingen under veckoslutet.

De svåraste frågorna är hur avtal med privata aktörer ska kunna sägas upp och den så kallade särlösningen för Helsingfors.

Det är en mycket utdragen process som nu - kanske - närmar sig sitt slut.

Grundlagsutskottet har hittills behandlat hälsovårdsreformen på 30 möten och materialet består av 1700 sidor.

Utskottet var samlat också i går och är berett att fortsätta behandlingen av ärendet under veckoslutet.

"Normalt börjar vi tio på fredagar, men nu startar vi redan åtta"

Medlemmarna i grundlagsutskottet kommenterar inte de ärenden utskottet behandlar medan behandlingen pågår. Mats Löfström som representerar Svenska riksdagsgruppen i grundlagsutskottet säger att utskottet sitter tills det är klart.

- Förra veckan satt vi hela Kristi himmelsfärdsdagen och diskuterade vårdreformen och vi var beredda att sitta under veckoslutet också, men det behövdes inte. Normalt träffas vi klockan tio på fredagar, men nu börjar vi redan klockan åtta.

Det finns en bred konsensus bland beslutsfattarna om att social- och hälsovården måste finansieras av staten för att garantera alla finländare en jämlik behandling.

Mats Löfström
Bildtext Mats Löfström representerar Svenska riksdagsgruppen i grundlagsutskottet. Han konstaterar att politiken är oförutsägbar i dag, men att grundlagsutskottet jobbar hårt för att bli klart med sitt utlåtande om vårdreformen.
Bild: Ålands Radio / Tomas Tornefjell

De tidigare regeringarna har misslyckats med projektet

Arbetet med att reformera hälsovårdssystemet i Finland har pågått sedan 2005, men beslutsfattarna har gång på gång stött på problem.

Bland andra regeringen Sipilä satsade mycket prestige på hälsovårdsreformen och valde att kasta in handduken strax före senaste riksdagsval på grund av att regeringens reformförslag föll i grundlagsutskottet.

Också den så kallade sixpacken under Jyrki Katainens ledning misslyckades med uppgiften. Regeringen Katainen försökte kombinera hälsovårdsreformen med en kommunreform.

Henkilökuva
Bildtext Regeringen Sipilä valde att avgå strax före senaste riksdagsval på grund av att regeringens reformförslag föll i grundlagsutskottet.
Bild: Mikko Koski / Yle

Det handlar om den största förvaltningsreformen i Finlands historia och det är viktigt att grundlagsutskottet gör ett grundligt arbete, säger utskottsmedlemmen Mats Löfström.

- När det här handlar om något som är så här grundläggande för varenda människa i Finland är det extra noga.

Är det här det svåraste du har varit med om som lagstiftare?

- Vi är inte färdiga med det här ännu och vi vet inte vilka vändningar det kan ta med tanke på vad vi såg i riksdagen förra veckan, säger Löfström, men arbetet i grundlagsutskottet har skötts väldigt konstruktivt.

Social- och hälsovårdsutskottets ordförande är hoppfull

Nu är reformen mera nedbantad och riksdagens social- och hälsovårdsutskott har signalerat att de flesta grundlagsproblem borde vara åtgärdade.

Utskottets ordförande Markus Lohi (C) sa tidigare i veckan att reformens grundstruktur är testad under tidigare mandatperioder.

- Det som vi fortfarande väntar på besked om av grundlagsutskottet är särlösningen för Nyland och hur avtal om köptjänster ska sägas upp, sa Lohi.

Helsingfors status är ett problem

I regeringen Marins förslag på hälsovårdsreform styr staten så kallade välfärdsområden.

Ett problem för både reformen och grundlagsutskottet har varit att staden Helsingfors enligt förslaget blir ett eget välfärdsområde.

Den kommunala självbestämmanderätten kommer emellan och staten kan egentligen inte styra ett välfärdsområde som består av enbart en kommun.

Kansanedustaja Markus Lohi (kesk.).
Bildtext Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har signalerat att de flesta grundlagsproblem borde vara åtgärdade. Utskottets ordförande Markus Lohi (C) anser att reformens grundstruktur är testad under tidigare mandatperioder.
Bild: Perttu Ruokangas / Yle

Lagen borde klubbas av före midsommar

Siktet är nu inställt på att regeringens social- och hälsovårdsreform ska klubbas av i riksdagen före sommarpausen.

Det här för att det ska kunna hållas fullmäktigeval för välfärdsområdena i januari.

Den här frågan vill Mats Löfström inte gå in på.

- Det är inte grundlagsutskottet som bestämmer när valet hålls och processen är ännu på hälft.

Kommer lagförslaget att behandlas i plenum före midsommar?

- Det är inte heller grundlagsutskottets händer. Vi kommer att ge ett utlåtande till social- och hälsovårdsutskottet som är det politiskt ansvariga utskottet.

En förutsättning för att valet kan hållas är att det hinner gå minst sex månader mellan att lagen godkänns av riksdagen och att valet hålls.

Diskussion om artikeln