Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaläget i S:t Petersburg förvärras – hur riskfyllt är det att resa dit för fotbolls-EM?

Människor går ner för trappan i S:t Petersburgs metro. De flesta bär munskydd.
Bildtext I S:t Petersburg använder man munskydd i mindre omsträckning än i till exempel huvudstadsregionen i Finland.

I S:t Petersburg är coronasituationen värre än i Finland. Just nu har staden bara enstaka restriktioner men enligt myndighetern kan nya åtgärder bli aktuella.

S:t Petersburg, Ryssland

Tusentals finländare har köpt biljetter till Finlands herrlandslags matcher i fotbolls-EM i S:t Petersburg.

Men enligt Institutet för hälsa och välfärd borde biljetterna inte användas. Förra veckan avrådde institutet finländare att resa för att se matcherna.

Institutets direktör Mika Salminen påminner om att risken för att smittas då man reser är betydande, och att man kan smitta sina närstående vid hemkomst.

Än så länge är det oklart exakt hur många fotbollsfans som trotsar institutets rekommendationer. Det är möjligt att resa till Ryssland om man kan uppvisa ett färskt negativt coronatest. När man kommer hem är det frivillig karantän som gäller.

Två av tre av herrarnas gruppspelsmatcher spelas i S:t Petersburg, där coronasituationen är sämre än i Finland. Men hur dåligt är läget egentligen? Det tog vi reda på.

En skylt i köpcentret påminner människor om att hålla säkerhetsavstånd.
Bildtext En skylt på en dörr i shoppingcentret Passažin påminner besökare att hålla avstånd och att använda munskydd och handdesinfektionsmedel.

1. Coronasituationen ser ut att försämras

Mycket tyder på att coronaläget i S:t Petersburg försämras – bara en månad innan fotbolls-EM sparkar igång.

Förra veckan steg antalet covidrelaterade dödsfall med 14 procent jämfört med veckan innan, skriver nyhetssajten Fontanka (på ryska).

Antalet patienter som vårdas på sjukhus steg med en tredjedel på en vecka. Dessutom blir de lediga sjukhussängarna färre och färre.

S:t Petersburgs guvernör Aleksandr Beglov har varnat för att staden tar till striktare restriktioner ifall epidemiläget förvärras.

Jelena Taškajeva.
Bildtext Jelena Taškajeva är inte rädd för att bli smittad, eftersom hon har antikroppar i blodet. Hon använder munskydd överallt.

2. Smittläget är värre än i Finland

Smittläget är i allmänhet värre i S:t Petersburg än i Finland.

Incidensen i staden är 190. Som jämförelse är incidensen i Åbo 90, 80 i Helsingfors och 50 i Tammerfors.

De registrerade coviddödsfallen målar upp en dystrare bild. Bland Finlands 5,5 miljoner invånare registrerades 14 covidrelaterade dödsfall under de senaste två veckorna. I S:t Petersburg med sina 5,3 miljoner invånare registrerades 496 dödsfall.

Det är svårt att bedöma situationen eftersom statistiken som publiceras av hälsovårdsmyndigheterna tros vara väldigt manipulerad.

Enligt oberoende experter förskönar myndigheterna coronasituationen. Den kända demografen Aleksej Raksja har sagt att bara dårar tror på de siffror som staten publicerar.

Man kan lätt se hur statistiken har blivit manipulerad. Till exempel i december i fjol stannade de allt växande coronafallen plötsligt upp, som om de hade kört in i en vägg. Då hade man alltså registrerat över 3 700 nya fall per dag.

Aleksej Jakovlev som är direktör för infektions- och epidemiologiska fakulteten vid S:t Petersburgs universitet uppskattar att ungefär hälften av invånarna i S:t Petersburg, alltså 2,5 miljoner människor, skulle ha fått corona förra året.

Enligt stadens hälsovårdsmyndigheter har 430 000 personer i S:t Petersburg smittats av viruset – hittills.

Valentina Sirjakova
Bildtext Enligt Valentina Sirjakova är det nuvarande restriktionerna tillräckligt effektiva, eftersom epidemiläget har förbättrats.

3. Milda restriktioner

Restriktionerna i S:t Petersburg begränsar inte vardagen så värst mycket. Till exempel får restauranger och affärer hålla öppet utan begränsningar gällande öppettider eller kunder.

Massamlingar är förbjudna och offentliga evenemang är begränsade. Under fotbolls-EM får stadion bara fyllas till hälften av dess kapacitet. De flesta museer kräver en förhandsbokad biljett.

Det råder munskyddsplikt i alla allmänna lokaler, men hur noggrant det följs varierar kraftigt. I många restauranger och affärer struntar personalen i att använda munskydd. Eller så tittar näsan fram över kanten på skyddet.

Aleksandr Ivašenko.
Bildtext Aleksandr Ivašenko tror att många inte använder munskydd för att de redan har haft corona, medan unga människor inte bryr sig.

4. UEFA utlovar trygga tävlingar

Trots allt säger den europeiska fotbollskonferedationen UEFA att EM kan organiseras på ett säkert sätt.

Åskådarna måste ha ett intyg på negativt coronatest och bära munskydd. Människor anländer i mindre grupper för att undvika trängsel.

Man vet ännu inte hurdana säkerhetsåtgärder som kommer att vidtas utanför arenorna. På torg runtom i stadens centrum kommer det att finnas tre olika fan-områden för de som har biljetter till en match.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Pietarin koronatilanne pahenee – kuinka iso riski on lähteä jalkapallon EM-kisamatkalle? skriven av Simo Ortamo. Översättningen gjordes av Belén Weckström.