Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petades i sista stund från guldtruppen – nu är det Arttu Ruotsalainen som ska leverera för Lejonen: ”Vi kan gå hur långt som helst”

Från 2021
Uppdaterad 20.05.2021 16:20.
Buffalos Arttu Ruotsalainen i farten i en NHL-match mot Boston.
Bildtext Arttu Ruotsalainen är en viktig kugge i Lejonens VM-trupp.
Bild: AOP/Icon Sportswire

Imponerande insatser i FM-ligan, AHL och NHL gjorde Arttu Ruotsalainen till en självklar pusselbit i VM-truppen. Nu är han en av spelarna som ska bära Lejonen i Riga. Jag känner ingen större press, säger han.

För två år sedan fick Artttu Ruotsalainen ett negativt besked av förbundskaptenen Jukka Jalonen. Han var en av sex spelare som inte klarade den sista gallringen och missade mästerskapet som gav ett sensationellt guld.

I år är läget ett annat och Ruotsalainen var den första spelaren som bekräftades. Efter en kanonhöst i ligan och imponerande takter i AHL och NHL var han sugen på att förlänga säsongen med VM-spel.

– Det här är en dröm som man haft sedan man var ung. Jag är hungrig och har en bra säsong bakom mig.

– För två år sedan var jag naturligtvis besviken men det hör till. Jag var en ung spelare och petningen gör mig också ännu hungrigare nu, säger Ruotsalainen på Lejonens presskonferens.

Nu är Ruotsalainen tillsammans med Olli Määttä de enda NHL-förstärkningarna i Finlands trupp.

– Jag konstaterade snabbt att jag ville spela i VM. Jag är glad över att få vara med, säger han.

Arttu Ruotsalainen jublar efter mål.
Bildtext Under hösten gjorde Ruotsalainen 27 poäng på 19 matcher i Ilves.
Bild: Miikka Jääskeläinen/AOP

Siktar på guld

Ruotsalainen kom till Riga med en stark vår i ryggen. I april och maj fick han spela 17 NHL-matcher för Buffalo och noterades för 5+1=6 poäng.

Buffalo var den stora slagpåsen i NHL:s östra division den här säsongen och under Ruotsalainens tid i toppligan blev det bara sex segrar. I landslaget förväntar han sig betydligt bättre utdelning.

– Jag har höga förväntningar, vi siktar på guld men vi måste ta en match i taget. Vi har tränat bra och jag tror att vi kan gå hur långt som helst, säger han.

Om Lejonen ska kunna försvara sitt VM-guld gäller det att Ruotsalainen levererar.

– Jag känner ingen större press över att jag är NHL-spelare. Jag ska försöka bidra både i spel fem mot fem och i numerärt överläge. Jag ska göra det jag kan och förhoppningsvis hjälper det laget att vinna matcher, säger han.

Fokuserat på egna spelet

Det första hindret på väg mot ett eventuellt nytt VM-guld är USA som laget ställs mot på lördag eftermiddag.

På pappret ser USA:s lag inte speciellt vasst ut, men det finns en del skickliga spelare som bland annat Jason Robertson från Dallas Stars. Hurudan match VM-premiären blir vill Ruotsalainen inte spekulera om.

– Vi har inte titta så mycket på USA än, det gör vi i morgon. Vi har fokuserat på på vårt eget spel den senaste veckan.

– Det har sett bra ut för oss på träningarna. Många spelare är bekanta från EHT-matcher och under turneringen kan vi utvecklas ytterligare, säger han.

Finland inleder VM i ishockey på lördag klockan 16.15 med match mot USA. MTV och CMore tv-sänder men du kan också chatta om matchen på Yle Sportens hemsida.

Diskussion om artikeln