Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel och Hamas närmar sig en vapenvila – färre attacker under fredagen

Från 2021
Uppdaterad 20.05.2021 17:09.
Palestinska unga drabbade samman med polis i Betlehem – demonstrant: "Livet här är inte för någon" - Spela upp på Arenan

Strävandena att nå en vapenvila mellan Israel och den palestinska rörelsen Hamas verkar gå framåt efter USA:s president Joe Bidens krav på en nedtrappning i våldet. Världshälsoorganisationen WHO kräver att humanitära hjälpkolonner ska släppas in i territoriet.


Under dagen fortsatte Israels flygräder mot mål på Gazaremsan och Hamas rapporteras ha avfyrat tiotals raketer mot Israel. Men attackerna har varit färre och det tyder på att parterna förbereder sig på en vapenvila.


En högt uppsatt Hamasmedlem sa under dagen att rörelsen förutspår en vapenvila inom några dygn. Rörelsen höll också ett åtta timmar långt avbrott i sina raketangrepp mot södra Israel.


‒ Jag räknar med en vapenvila inom en eller två dagar och att vapenvilan kommer att grunda sig på ett avtal, sa Moussa Abu Marzuk.


En egyptisk säkerhetskälla uppgav under dagen att parterna redan i princip enats om en vapenvila men att detaljerna fortfarande måste förhandlas fram. Egypten brukar ofta agera medlare under inofficiella samtal mellan Israel och Hamas.


Från israelisk sida var uttalandena hårdare. Enligt Israel kommer bombningarna att fortsätta tills landet uppnått sina mål ‒ oavsett hårda internationella påtryckningar.

Läkemedelsbrist

De israeliska bombningarna har skapat en humanitär kris på Gazaremsan där sjukhusen redan sedan tidigare kämpat med stora resursbrister.

En äldre kvinna håller ett nyfött barn i famnen. Bredvid henne står ett barn. De har blivit hemlösa på grund av Israels flygräder.
Bildtext Konflikten och de israeliska bombningarna har utsatt Gazas befolkning för enormt lidande. Många har blivit hemlösa och tvingas söka skydd i FN:s härbergen.
Bild: STELLA Pictures /All Over Press


Världshälsoorganisationen WHO kräver ett humanitärt avbrott i Israels flygräder för att möjliggöra hjälpförsändelser till Gaza.


‒ Svårt skadade patienter sätter tryck på ett redan överbelastat sjukvårdssystem som nu hotas av akut brist på nödvändiga läkemedel och utrustning samtidigt som det kämpar mot covid-pandemin, sa WHO:s regionchef Ahmed al-Mandhari.

Hundratals döda


Sedan konflikten bröt ut den 10 maj har 230 palestinier, bland dem 65 barn, dödats i israeliska flygräder. Över 1 700 personer har skadats. I Israel har 13 personer dött i Hamas raketattacker och kring 300 har skadats.


På den ockuperade Västbanken har den israeliska militären dödat 25 palestinier under upplopp sedan konflikten bröt ut.

Källor: AFP, ReutersDiskussion om artikeln