Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Folk har slarvat med karantänen i Mellersta Österbotten: "I de flesta fall har det handlat om missförstånd"

Uppdaterad 20.05.2021 17:07.
Mansperson i läkarrock och ansiktsmask står utomhus vid sjukhusentré.
Bildtext Marko Rahkonen hoppas folk läser anvisningarna noggrant.

Det har uppstått missförstånd kring karantäner i Mellersta Österbotten. Vissa personer har trott att ett negativt coronatest automatiskt upphäver en karantänsbestämmelse.

Coronaläget i Mellersta Österbotten har under de senaste veckorna försämrats kraftigt och flera hundra personer har försatts i karantän.

Men det verkar i vissa fall ha uppstått missförstånd kring när karantänen tar slut.

– Vi har tvingats klargöra vad skillnaden är mellan en frivillig karantän och myndighetskarantän, konstaterar infektionsöverläkare Marko Rahkonen.

– I de flesta fall har det handlat om missförstånd. Folk har trott att när man får ett negativt coronatestsvar, så tar också karantänen slut.

Så är alltså inte fallet. Om en person försätts i karantän, så är det ett myndighetsbeslut som inte får brytas, trots att man har testat negativt.

Enligt Rahkonen framgår det här i de skriftliga anvisningar man får då man försätts i karantän och även i de anvisningar man får efter ett coronatest.

– Men det kan vara att många tankar snurrar i huvudet, så då fastnar inte allt på hjärnan, konstaterar Rahkonen.

Rahkonen påpekar ändå att det är fråga om ytterst få fall där man inte följt karantänsbestämmelserna.

– De kan räknas på en hand. I huvudsak följer folk karantänsbestämmelserna bra.

Ett tiotal coronafall har konstaterats dagligen i Mellersta Österbotten efter att situationen i sjukvårdsdistriktet eskalerade efter valborg. Största delen av de nya fallen har konstaterats bland personer som redan är i karantän.

– Vi hoppas förstås att läget lugnar sig, men det är för tidigt att sia om det. Det kommer ändå fortsättningsvis flera fall där det kan finnas nya exponeringar.