Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Psykiatrin fortsättningsvis hårt pressad i Vasa sjukvårdsdistrikt: "Vi gör allt för att hjälpa men det är tungt när resurserna inte räcker till"

Från 2021
Ryggarna på två ungdomar
Bildtext Värst är läget inom ungdomspsykiatrin som tar emot fler remisser än vad de klarar av att hantera, berättar avdelningsskötare Taru Huita. Arkivbild.
Bild: Yle/Chanette Härus

Det har inte skett någon förändring, det säger ansvarsområdesdirektör Mirja Remes på psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt när Yle Österbotten ringer upp för att fråga hur läget ser ut. I februari rapporterade Yle Österbotten att det rådde akut brist på läkare inom psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt, då sades det att allt hängde på sköra trådar.

Mirja Remes leder inte bara psykiatrin, i och med att råder läkarbrist inom psykiatrin tar hon också emot patienter. Hon är en av få läkare i tjänsteförhållande inom psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Situationen är fortfarande svår vad gäller antalet läkare i tjänsteställning. Kösituationen är också utmanande, efterfrågan på våra tjänster växer och vi gör vårt bästa för att hålla köerna under kontroll, säger Remes.

Kan ni ta emot alla patienter som skickas till er?

- Ja det kan vi, men avdelningarna är överbelastade. Den största bristen finns inom ungdomspsykiatrin.

Mirja Remes, direktör för psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Ansvarsområdesdirektör Mirja Remes hoppas att övergången till Österbottens välfärdsområde ska hjälpa situationen, då suddas gränserna ut mellan sjukhus och hälsovårdscentral. Arkivbild.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Hård press på första vården orsakar överbelastning på avdelningen

Ungdomars psykiska ohälsa har ökat och det syns hos ungdomspsykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt, berättar avdelningsskötare Taru Huita.

- Många säger att det beror på corona men jag tror inte att det bara är corona. Visst har corona ställt till det i och med distansundervisning men annat som påverkat är sociala medier, att det ställs högre krav på unga i dag men också att det ställs högre krav på vuxna i arbetslivet och att de därför inte har den tid och energi som krävs för ungdomarna i familjen som behöver stöd, säger Huita.

Det kommer in fler remisser till ungdomspsykiatrin än vad vi klarar av att ta emot

― Taru Huita

Huita berättar att de tidigare kunde de ha patienter som kom till polikliniken för besök en gång i veckan eller en gång varannan vecka. Nu är det vanligare att patienterna behöver komma på besök flera gånger i veckan.

- Det kommer in fler remisser till ungdomspsykiatrin än vad vi klarar av att ta emot. Det leder till överbelastning och när den första vården överbelastas syns det också i avdelningsvården, säger Huita.

Det finns åtta platser på avdelningen för ungdomspsykiatrin vid Vasa centralsjukhus, ända sedan årsskiftet har avdelningen varit överbelastad och i perioder har man haft så många som 13 ungdomar intagna.

Hur är det att jobba när det är så många unga som mår dåligt och ni har mycket att göra och få platser?

- Det är tungt. Vi alla i personalen vill göra ett bra jobb och hjälpa ungdomarna, men det är tungt när resurserna inte räcker till.

Konsult ska se över psykiatrin

Vasa sjukvårdsdistrikt har anlitat Samuli Saarni som konsult för psykiatrin. Han har fyra uppgifter. Dels ska han hjälpa till i läkarrekryteringen och dels ska han fungera som kontakt till universiteten som utbildar läkare och locka till sig läkare som vill specialisera sig inom psykiatrin.

Saarni ska också hjälpa till i övergången till Österbottens välfärdsområde som inleder sin verksamhet vid årsskfitet. Som fjärde uppgift ska han fungera som stöd för psykiatrins ledning.

På torsdagseftermiddagen hade Mirja Remes inga uppgifter att ge om hur han kommit igång med sitt arbete.

Remes hoppas att fler läkare skulle vilja specialisera sig inom psykiatrin. För läkarbristen inom psykiatrin är inget som är unikt för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Det gäller inte bara hela Finland utan i hela världen, säger Remes.

Hon hoppas att nya Österbottens välfärdsområde ska göra att situationen lättare.

- Då får vi ett stort område och det blir lättare för läkarna att byta från sjukhus till hälsovårdscentral, säger Remes.

Diskussion om artikeln