Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Cirkusartister utexamineras i Åbo – tror på jobb trots tuffa tider under coronapandemin

Från 2021
Uppdaterad 21.05.2021 08:24.
Charlotta Ingraeus i förgrunden med ansiktsskydd. I bakgrunden sitter ljudtekniker.
Bildtext Charlotta Ingraeus har haft en passion för cirkus sedan hon var barn.
Bild: Marko Ekström

Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola ordnar en festival för sina elevarbeten under namnet Grande Finale. Den här gången är det cirkuslinjens studerande som ska visa vad de går för.

Charlotta Ingraues är en av dem som studerar vid cirkuslinjen. Hon anser att cirkusarbetet är ett kallelseyrke, och hon blev inspirerad till att börja med cirkuskonst då hennes mamma tog med henne till en cirkusföreställning. Ingraeus säger att det var då hon levde upp.

- Om man bara älskar det här jobbet så kan man inte göra något annat. Det är ju lite skrämmande tider för professionella artister, men om man brinner för det här så kommer man att hitta ett sätt att göra det, säger Ingraeus.

Mycket av cirkuskonsten kräver närkontakt och under coronapandemin har utbildningen stått inför en del utmaningar, men Ingraeus säger att det ändå gått rätt smidigt.

- Vår årskurs består av 10 personer och vi har delat in oss i två grupper på fem. Då har den ena gruppen fått ha närundervisning medan den andra gruppen fått följa med hemifrån eller annars bara träna hemifrån, säger Ingraeus och skrattar då vi frågar henne om takkronan hemma håller för akrobatik.

Arbetsmarknaden för cirkusartister är inte heller något som oroar Charlotta Ingraeus.

- Det ser ganska bra ut egentligen då det finns så mycket man kan göra inom cirkusarbete. Till exempel kan man bli lärare och då kan man lära ut nästan vad som helst inom cirkusarbete. Om man är artist kan saker vara lite svårare.

Rosa Laukkanen gör konster med en rockring.
Bildtext Rosa Laukkanen imponerar med sin rockring.
Bild: Johanna Manu

Rosa Laukkanen är en av de studerande som uppträder under Grande Finale. Hon använder en rockring i sitt uppträdande, vilket kräver en hel del finmotorik. Här får inte rampfebern få ett övertag.

- Det kan vara svårt att hålla ringen på rätt plats om man är nervös. Om allting skakar kan det lätt hända att man tappar greppet. Rockringen och akrobatiken var de första cirkuskonsterna jag började öva, säger Laukkanen.

När Laukkanen slutligen utexamineras kan hon kalla sig scenkonstpedagog (cirkus), men hon skulle önska att benämningen närmare skulle beskriva den sorts kunskap hon har.

- Vi har länge hoppats på att namnet på examen skulle vara mer beskrivande. Nu är ju ändå cirkus med på något sätt. Det är ändå bra att de flesta som är inom branschen vet vad det betyder och vad vi kan, berättar Laukkanen.

De som studerar cirkuskonst får själva välja vilket område de vill fokusera på. Alternativen sträcker sig mellan allt från luftakrobatik till jonglering. Mångfalden mellan cirkusartister är alltså stor.

Laukkanen började sin karriär som lärare, men valde sen att skola om sig till cirkusartist. Det här är något som familjen först var lite skeptisk till, men nu känner Rosa att hon får mycket stöd hemifrån.

Att vara clown är inte lätt

Minna Karesluoto är lektor för cirkusutbildningen och hon förhåller sig väldigt seriöst till clowneri.

- Bra humor är kanske det svåraste och jag ser det som en otrolig talang att få folk att skratta. Det krävs att man kan överkomma sin egen rädsla av att göra narr av sig själv. Man kunde säga att klåpande är en gåva.

Karesluoto berättar att pandemiläget fått Konstakademin att tänka om i frågan om hur man ordnar evenemang i dagens läge.

- Vi har siktat mer och mer på det digitala utbudet. Sen kan man fråga sig hur nödvändigt det egentligen är att ordna massiva evenemang. Även ett mindre möte mellan två personer kan vara intressant från en konstnärlig synvinkel. Jag tror inte att pandemin kommer att ta kål på cirkuskonsten fastän det är tungt att göra cirkuskonster med munskydd.

Till varje slutföreställning 22.5.2021-6.6.2021 får man ta in tio personer i publiken, och de platserna är redan slutsålda. Festivalen Grande Finale presenteras också digitalt och kan ses på Youtube.

Diskussion om artikeln