Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matti Mattsson tappade medaljen på sista bassänglängden – slutade fyra i EM-finalen

Uppdaterad 20.05.2021 21:06.

Matti Mattsson gjorde en strålande insats i EM-finalen på 200 meter bröstsim, men lyckades inte knipa en medalj. Han ledde vid den sista vändningen men i mål var han fyra och missade bronset med en knapp sekund.

Matti Mattsson har gjort bländande insatser i sim-EM och framför allt på favoritdistansen 200 meter bröstsim har han varit riktigt vass. I onsdagens semifinaler hade han den tredje bästa tiden och var en medaljkandidat i kvällens final.

Och 27-åringen från Björneborg gick verkligen in för att kämpa om medaljerna i finalen. Han låg tvåa efter den första vändningen vid 50 meter men tog sedan över ledningen.

Mattsson, som tog VM-brons 2013, höll sin tätposition till den sista vändningen men sedan började orken tryta. På den sista bassänglängden passerades han av ryssen Anton Tjupkov, holländaren Arno Kamminga och svensken Erik Persson.

– Det känns lite tomt just nu. Om jag hade fördelat krafterna lite bättre kunde kanske resultatet ha varit ett annat. Jag har haft en del mästerskap som slutat i besvikelse och en fjärdeplats är inte så mycket bättre. Så här är ändå tävlingsidrotten, säger Mattsson till Yle efter finalen.

Kan gå långt i OS

Mattssons tid i EM-finalen blev 2.08,48 och han var en knapp sekund långsammare än bronsmedaljören Persson. Finaltiden är drygt två tiondelar sämre än det han presterade i semifinalen då han slog finländskt rekord.

Yle Urheilus expertkommentator Ville Kallinen tycker ändå att insatsen bådar gott med tanke på resten av säsongen.

– Det är en riktigt bra insats av Matti och han kan vara nöjd med det här. Insatsen är av den kalibern att han kämpar om en finalplats i OS. Kan han förbättra lite i OS så är han i final och en medaljkandidat, säger Yle Urheilus expertkommentator Ville Kallinen.

Jallow sist i sin semifinal

Mattssons tid i EM-finalen blev 2.08,48 och han var en knapp sekund långsammare än bronsmedaljören Persson. Finaltiden är drygt två tiondelar sämre än det han presterade i semifinalen då han slog finländskt rekord.

Under kvällens pass tävlade också Mimosa Jallow i semifinal på 100 meter ryggsim. Jallow var med i täten efter vändningen vid 50 meter men höll inte under den andra bassänglängden.

Jallow gled i mål som åtta i sin semifinal och hade till slut den sämsta tiden av alla med 1.00,82. Jallow skulle ha behövt simma nästan en sekund snabbare för att knipa en finalplats.

Resultat, 200 meter bröstsim:

1. Anton Tjupkov RUS 2.06,99

2. Arno Kamminga NED 2.07,35

3. Erik Persson SWE 2.07,66

4. Matti Mattsson FIN 2.08,48

5. Ross Murdoch GBR 2.08,58

6. Kirill Prigoda RUS 2.09,23

7. Caspar Corbeau NED 2.09,73

8. James Wilby GBR 2.10,34