Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israels regering och Hamas enades om vapenvila

Uppdaterad 20.05.2021 23:26.
Israel bombar Gaza City 20.5.2021
Bildtext Israel bombar Gaza City 20.5.2021

Israels säkerhetskabinett har godkänt att vapenvila införs i Gaza. Också Hamas uppges ha bekräftat att en vapenvila gäller från och med klockan två i natt lokal tid.

Vapenvilan utgår enligt säkerhetskabinettet från "stillhet i utbyte mot stillhet". I ett uttalande sägs det att det var Egypten som förde fram förslaget om vapenvila. Vapenvilan är "ömsesidig och ovillkorlig".

Egypten har också tidigare agerat medlare under inofficiella samtal mellan Israel och den palestinska rörelsen Hamas.

Tecken på en förestående vapenvila med Hamas sågs då premiärminister Benjamin Netanyahu sammankallade deltagarna i sitt säkerhetskabinett till ett krismöte.

Därmed skulle elva dagar av våldsamheter få ett slut. Israels har utfört flygräder mot mål på Gazaremsan och Hamas har avfyrat raketer mot Israel.

Israel och Hamas kommer att ingå en "ömsesidig och samtidig" vapenvila i natt klockan två, uppger en av Hamas representanter för nyhetsbyrån Reuters.

USA har försökt utöva påtryckning, och president Joe Biden har krävt en nedtrappning av våldet.

Egypten uppges ha fått i uppgift att övervaka vapenvilan.

Hundratals döda

Sedan konflikten bröt ut den 10 maj har 230 palestinier, bland dem 65 barn, dödats i israeliska flygräder. Över 1 700 personer har skadats. I Israel har 13 personer dött i Hamas raketattacker och cirka 300 har skadats.

På den ockuperade Västbanken har den israeliska militären dödat 25 palestinier i samband med upplopp efter att konflikten bröt ut.

Källor: Reuters, AP, Tass, AFP