Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag har aldrig sett så entusiastiskt firande" – Florida tog livsviktig seger efter att ha hämtat upp tvåmålsunderläge i den tredje perioden

Uppdaterad 21.05.2021 08:32.
Floridas spelare får fnatt efter att Ryan Lomberg avgjort matchen.
Bildtext Floridas spelare får fnatt efter att Ryan Lomberg avgjort matchen i förlängning.

Florida var mer eller mindre piskat att vinna bortamatchen mot Tampa Bay, men det såg illa ut efter två perioder då Tampa Bay ledde med 5–3. Efter att Florida lyckats reducera, kvittera och slutligen avgöra i förlängningen är slutspelsserien i allra högsta grad i liv.

Florida låg risigt till i slutspelsserien mot de regerande mästarna Tampa Bay efter att ha förlorat seriens två inledande hemmamatcher. Natten till fredagen möttes lagen i Tampa och det började bra för Florida.

Klockan stannade på 7.05 då Radko Gudas gav Florida ledningen med 2–0. Ett par minuter tidigare hade Sam Bennett stått för matchens öppningsmål.

Det stod också 2–0 till Florida i den första periodpausen.

Sju mål på i den andra perioden

I den andra perioden rasslade målen in. Då 28.38 hade spelats hade Tampa Bay plötsligt vänt 0–2-underläget till en 3–2-ledning.

Floridas Alexander Wennberg kvitterade strax därpå till 3–3 men i slutet av perioden gjorde Tampa två mål och hade igen en tvåmålsledning, 5–3.

Floridas målvakt Chris Driedger lyckades inte ta vara på chansen.
Bildtext Floridas målvakt Chris Driedger lyckades inte ta vara på chansen. Tränaren antydde efter matchen att Sergej Bobrovskij får förtroendet på lördag.

Florida har något av ett målvaktsproblem. Chris Driedger hade petat högavlönade, men svajige, Sergej Bobrovskij och startade sin andra raka match. I den andra periodpausen blev Driedger ändå utbytt efter att endast ha räddat 17 av 22 skott.

Floridas Patric Hörnqvist reducerade till 4–5 tidigt i den tredje perioden och Gustav Forsling kvitterade till 5–5 med tre minuter kvar.

– Vi är verkligen inte nöjda med hur vi spelade i den tredje perioden, sa Tampa Bays stjärnback Victor Hedman på NHL:s webbplats.

Doldisen blev hjälte

Matchen gick till förlängning och avgjordes efter sex spelade minuter då Floridas Ryan Lomberg förvaltade ett friläge och överlistade Tampas målvakt Andrej Vasilevskij. Målet var rivjärnets tredje i NHL-karriären.

Se segermålet på Twitter.

– Jag har aldrig sett ett så entusiastiskt firande, sa Floridas chefstränare Joel Quenneville som vann tre Stanley Cup-titlar med Chicago på 2010-talet.

– Jag kunde inte vara mer stolt över hur killarna gav järnet i den tredje perioden. Vi kunde ha försatt oss i ett tufft läge, men plötsligt ändras bilden helt.

Floridas Jonathan Huberdeau spelar ishockey.
Bildtext Floridas Jonathan Huberdeau var Floridas poängetta med sina 0+3=3 poäng. Tampa Bays back Victor Hedman hade ett identiskt poängsaldo.

Florida vann alltså matchen med 6–5 efter förlängning och kvitterade slutspelsserien till 1–2 i matcher. Sett till skottstatistiken var segern välförtjänt. Florida vann skotten på mål med 47–31.

Bobrovskij höll tätt och räddade 9 av 9 skott i Floridas mål.

– Det här laget har en makalös förmåga att ta sig tillbaka. Det spelar ingen roll hur mycket vi ligger under med. Det här är en stor seger för oss, sa Bobrovskij.

Aleksander Barkov skadad

I segerlaget fördelades poängen relativt jämnt. Av 18 utespelare noterades hela 11 i poängprotokollet. Backen Markus Nutivaara var en av de som kammade noll.

I Floridas försvar saknades stålmannen Keith Yandle som var petad. Han missade en match för första gången på elva år och sviten som inkluderade 979 NHL-matcher bröts.

Anfallaren Aleksander Barkov utgick tidigt i den första perioden efter att ha åkt på en smäll. Det spekulerades handla om en handskada.

Han var tillbaka i den andra perioden, men var relativt blek, och fick poängmässigt nöja sig med en assist till det livsviktiga 5–5-kvitteringsmålet.

Enligt tränaren Joel Quenneville "är Barkov okej", rapporterar journalisten Jameson Olive.

Tufft för Toronto

I den kanadensiska divisionen förväntar sig de flesta att divisionsvinnaren Toronto äntligen ska nå lite slutspelsframgång. Slutspelsvåren började ändå illa.

Montreal vann seriens första match med 2–1 och Toronto tappade sin lagkapten och storstjärna John Tavares.

Se sekvensen på NHL:s webbplats.

Torontos John Tavares efter den dramatiska smällen.
Bildtext Torontos John Tavares efter den dramatiska smällen.

Tavares lämnade isen på bår i mitten av den första perioden och transporterades till sjukhus. Montrealspelaren Corey Perrys knä träffade olyckligt Tavares huvud och det hela var dramatiskt.

– Jag har upplevt en hel del inom hockeyn, men det här – i en tom arena – var den mest obekväma situation som jag har varit med om, sa Torontos chefstränare Sheldon Keefe på NHL:s webbplats.

Montreals 2–1-segermål kom i boxplay då 7.16 återstod av ordinarie speltid. Joel Armia bröt ett Torontoanfall och skickade pucken mot Torontomålet.

Paul Byron fick tag på pucken, vaskade fram ett friläge och fälldes – men lyckades knästående snyggt få in pucken bakom Jack Campbell i Torontos mål.

Se segermålet på Twitter.

Montreals Paul Byrons gör segermålet i matchen mot Toronto.
Bildtext Montreals Paul Byrons segermål i matchen mot Toronto.

Montreals ifrågasatta målvakt Carey Price gjorde sin första match på en månad efter att ha varit skadad och gjorde det bra. Han stod i vägen för 35 av 36 puckar.

– Price var en vägg. Han älskar de stora matcherna. I slutspelet måste alla höja sin nivå och det lyckades Carey och det övriga laget med, konstaterade lagkamraten och 1–0-målskytten Josh Anderson.

Jesperi Kotkaniemi var petad och fick inte plats i Montreals laguppställning.

Resultat:

Tampa Bay–Florida 5–6 (efter förlängning)

FLA: Aleksander Barkov 0+1, -2, 15.30

FLA: Markus Nutivaara 0+0, -2, 12.14

Tampa Bay leder med 2–1 i matcher.

NY Islanders–Pittsburgh 4–5

NYI: Leo Komarov 0+0, -1, 11.49

PIT: Kasperi Kapanen 0+0, -1, 11.32

Pittsburgh leder med 2–1 i matcher.

Toronto–Montreal 1–2

MTL: Joel Armia 0+1, +1, 14.34

MTL: Artturi Lehkonen 0+0, -1, 16.07

Montreal leder med 1–0 i matcher.

Minnesota–Vegas 2–5

Vegas leder med 2–1 i matcher.