Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Firande på gatorna i Gaza efter att vapenvilan mellan Israel och Hamas trädde i kraft i natt

Från 2021
Hundratals män lyfter händerna i vädret och firar. En del gör segertecknet.
Bildtext På Gazaremsan samlades människor på gatorna för att fira slutet på konflikten med Israel.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vapenvilan mellan Israel och den palestinska rörelsen Hamas trädde i kraft klockan två på natten mot fredagen. Överenskommelsen avslutar en elva dagar lång konflikt som orsakat massiv förstörelse på Gazaremsan och som tvingat tusentals israeler att söka skydd från raketattacker.

På Gazaremsan firade människor på gatorna efter att vapenvilan trädde i kraft. Palestinier på den ockuperade Västbanken firade också under natten.

‒ Det här är frigörelse, vi besegrade judarna, vi bröt deras stolthet. Jag hoppas att gud beskyddar motståndskämparna, sa Mohammed al-Attar på Gazaremsan.

I Israel var lättnaden blandad med skepsis.

‒ Det är bra att konflikten är över, men tyvärr tror jag inte att vi får mycket tid innan nästa eskalation, sa Eiv Izayaev i Tel Aviv.

Vapenvilan har förhandlats fram av Egypten efter växande internationellt tryck för att få ett slut på våldet som började den 10 maj. USA:s allt högljuddare krav på en vapenvila verkar ha fått Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att gå med på det egyptiska initiativet.

Liksom efter tidigare krig mellan Hamas och Israel har båda parterna snabbt utlyst seger. Hamas uppger att konflikten är en seger för det palestinska folket medan Israel uppger att dess flygräder orsakat Hamas stora skador.

Två ljusspår från raketer syns mot en mörk himmel över en stad
Bildtext Den sista raketsalvan från Gazaremsan steg upp mot himlen kort före vapenvilan trädde i kraft i natt.
Bild: AFP / Lehtikuva


Började i Jerusalem

Konflikten mellan Israel och Hamas, och Gazas andra starka väpnade organisation Islamiska jihad, bröt ut efter att demonstrationer mot Israels planer att vräka palestinier från en stadsdel i Östra Jerusalem ledde till omfattande oroligheter.

Då israelisk kravallpolis stormade al-Aqsamoskén på Tempelberget avfyrade Hamas raketer mot Israel. Israel svarade med flygräder och konflikten trappades snabbt upp.

De israeliska flygräderna mot den tätt befolkade och blockerade Gazaremsan har krävt 232 palestiniers liv. 65 av dödsoffren var barn. I Israel har minst 12 personer dött av raketeld från Gazaremsan.


Bräcklig överenskommelse

Vapenvilan är fortfarande bräcklig och det finns hittills ingen överenskommelse som kunde skapa en mer stabil lösning. Egypten har skickat delegationer till både Gazaremsan och Israel för att försöka skapa stabilitet, men utgångspunkterna är inte de bästa.


Hamas kräver ett slut på vräkningarna i Jerusalem.


‒ Det är sant att striderna avslutas i dag, men (Israels premiärminister Benjamin) Netanyahu och hela världen ska veta att vi har fingret på avtryckaren och att vi kommer att fortsätta att förstärka motståndsrörelsens kapacitet, sa Ezzat el-Reshiq som är medlem av Hamas politiska avdelning.


Israel är inte villigt att Hamas vetorätt över politiken i Jerusalem. Landet befinner sig i en djup politisk kris och premiärminister Benjamin Netanyahu har inte råd med några eftergifter om han ska kunna hålla sig kvar vid makten.


Källor: AFP, Reuters