Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

BBC ber om ursäkt efter att journalist ljög för att få intervju med Diana – prins William: Intervjun gjorde Diana mer paranoid

Från 2021
Prinsessan Diana ler medan hon pratar med en person i Liverpool, 1995.
Bildtext Prinsessan Diana fotograferad 1995, samma år som den omtalade intervjun gjordes.
Bild: /All Over Press

Det brittiska public servicebolaget BBC ber nu om ursäkt efter att en rapport visat att mediehusets omtalade intervju med prinsessan Diana år 1995 präglats av lögner.

År 1995 ljög en BBC-journalist för att få intervjun med prinsessan Diana där hon talade om sitt misslyckade äktenskap med prins Charles. BBC mörklade det faktum att man fick intervjun baserat på lögner.

Utredningen av intervjun inleddes efter att Dianas bror, Charles Spencer, i november i fjol anklagade BBC för att ha lurat honom att introducera sin syster för journalisten Martin Bashir – som gjorde den omtalade intervjun.

Vi var tre i vårt äktenskap, så det var lite trångt

― Prinsessan Diana i den omtalade intervjun år 1995. Hon syftar på prins Charles som återupptog sitt förhållande med Camilla Parker Bowles

Rapporten: journalisten Bashir lurade Diana

Rapporten visar att Bashir, som då inte var en välkänd journalist, hade visat Spencer falska kontoutrag som antydde att Diana blev avlyssnad av säkerhetstjänster och att två äldre rådgivare fick betalt för att ge information om henne.

– Mr Bashir lurade honom att ordna ett möte med prinsessan Diana. Mr Bashir agerade olämpligt och det var en allvarlig överträdelse mot BBC:s Producer Guidelines (ungefär Journalistreglerna) år 1993, fastslås det i rapporten.

– Hon [prinsessan Diana] visste inte vem hon kunde lita på. När hon dog två år senare var hon utan någon sorts säkerhetsskydd, säger brodern Charles Spencer.

Även om BBC inte kan vrida klockan tillbaka efter 25 år kan vi räcka ut en fullständig och ovillkorlig ursäkt

― BBC:s generaldirektör Tim Davie

Intervjun skakade den kungliga familjen

Intervjun sågs av mer än 20 miljoner människor i Storbritannien. Prinsessan Diana chockerade hela nationen med att berätta om en affär och gav intima detaljer om hennes förhållande med prins Charles.

Det var första gången som Diana, som dog två år senare i en bilolycka år 1997, kommenterade det misslyckade äktenskapet i allmänheten.

"Vi var tre i vårt äktenskap, så det var lite trångt" är ett av de kändaste citaten från intervjun. Citatet refererar till prins Charles som återupptog sitt förhållande med Camilla Parker Bowles som nu är hans andra fru.

Citatet skakade den brittiska kungliga familjen.

Tidningsurklipp från när det blev klart att Diana ska tala offentligt i en intervju med BBC.
Bildtext Intervjun blev mycket omtalad i Storbritannien och resten av världen. Tidningsurklippen i bild är från 1995.
Bild: /All Over Press

Journalisten fortsatte att ljuga

Enligt rapporten fortsatte Bashir gång på gång att ljuga för sina chefer om hur han lyckades få intervjun med Diana efter att intervjun hade sänts.

Chefer vid BBC försökte granska hans version av händelserna, men misslyckades med uppdraget och mörklade sedan fakta om hur Bashir hade fått intervjun.

– BBC bröt utan motivering mot de höga standarderna för integritet och öppenhet som är deras motto, står det i rapporten.

Intervjun gjorde Bashir känd och han intervjuade efteråt många kända profiler, bland annat sångaren Michael Jackson.

En man ler och tittar in i kameran medan han håller i en pokal, Bafta-priset.
Bildtext Journalisten Martin Bashir och BBC fick flera priser för intervjun med Diana, bland annat en BAFTA. Bilden är från 1996.
Bild: /All Over Press

Bashir lämnade BBC förra veckan

Förra veckan meddelade BBC att Bashir lämnar sitt uppdrag på bolaget på grund av hälsoskäl.

Bashir har bett om ursäkt för falska uttalanden, men säger att han fortfarande inte tror att han pressat Diana att ge intervjun. Han säger att han står för sina bevis från 1995.

I rapporten finns en handskriven anteckning av Diana som skrivits en månad efter intervjun. Hon skrev då att hon inte ångrade något och att Bashir "inte visade något för henne som hon inte redan visste".

– Mr Bashir lyckades få ett möte med Diana som sedan ledde till intervjun genom bedrägligt beteende. Men det är viktigt att nämna att prinsessan Diana troligen skulle ha gått med på att bli intervjuad, står det i rapporten.

Ursäkter till kungliga familjen

BBC vann pris för intervjun och har meddelat att man kommer lämna tillbaka dessa priser.

– Även om BBC inte kan vrida klockan tillbaka efter 25 år, så kan vi räcka ut en fullständig och ovillkorlig ursäkt, säger BBC:s generaldirektör Tim Davie.

BBC har bett allmänheten om ursäkt, men även skickat brev till prinsessan Dianas söner, prins William och prins Harry, där de ber om ursäkt.

BBC har också bett om ursäkt till Dianas ex-make, prins Charles, och Dianas bror.

Så unga. Prins Charles och prinsessan Diana, 1985.
Bildtext Prinsessan Diana var gift med prins Charles. BBC har nu också bett om ursäkt till ex-maken.
Bild: Copyright � Everett Collection / Everett Collection/All Over Press

Prins William och prins Harry beskyller medierna för mammans död

Prins William säger att han är mycket ledsen över att Diana aldrig fick reda på att hon hade blivit lurad. Han säger att han tror att sättet som intervjun bokades på påverkade det som Diana sade i intervjun.

Enligt prins William förvärrade intervjun Dianas och Charles förhållande och ökade Dianas paranoia.

– Intervjun bidrog väsentligt till ett försämrat förhållande mellan mina föräldrar. Efter det har BBC skadat otaliga andra.

– Det var inte bara Martin Bashir som svek Diana, utan även chefer vid BBC, säger prins William.

Bild av kungliga familjen i Storbritannien: prinsessan Diana, prins Harry, prins William och prins Charles.
Bildtext Prinsessan Dianas och prins Charles förhållande har länge debatterats i medier. Prins William och prins Harry är kritiska till mediernas rapportering.
Bild: Copyright � 2020 BACKGRID UK

Prins Harry beskyller den giftiga mediekulturen för sin mammas död.

– Kedjeeffekten av en kultur av exploatering och oetiska metoder tog min mammas liv. Vår mamma miste sitt liv på grund av det här – och inget har förändrats. Genom att skydda hennes arv kan vi skydda alla och upprätthålla den värdighet som hon levde med, säger prins Harry.

Källor: BBC, Reuters, AFP

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln